Europos Parlamentas išrinko prieš abortus nusistačiusią konservatorę R. Metsolą naująja pirmininke

Europos Parlamentas išrinko prieš abortus nusistačiusią konservatorę R. Metsolą naująja pirmininke


Europos Parlamentas išrinko konservatorę įstatymų leidėją Robertą Metsolą naująja pirmininke. Politikė iš Maltos gavo aiškią daugumą, surinkusi 458 iš 616 balsų.


Rinkimai įvyko praėjus savaitei po netikėtos parlamento pirmininko Davido Sassolio mirties.


Parlamentarai plojo ir sudainavo „Laimingo gimtadienio“ R. Metsolai, į šias aukštas pareigas išrinktai per gimtadienį – antradienį jai sukako 43 metai, ji tapo jauniausia šios įstatymų leidžiamosios valdžios vadove.


„Ateinančiais metais žmonės visoje Europoje lauks iš mūsų institucijos vadovavimo ir krypties, o kiti ir toliau testuos mūsų demokratinių vertybių ir europinių principų ribas, – sakė R. Metsola sveikinimo kalboje. – Turime atsispirti prieš Europos Sąjungą nukreiptam naratyvui, kuris įsigali taip lengvai ir greitai“.


Keturių vaikų mama save laiko LGBTQ šalininke ir moterų teisių gynėja, bet jos griežta pozicija abortų klausimu kritikuojama oponentų.


Abortai yra nelegalūs katalikiškoje Maltoje, mažiausioje ES valstybėje, birželį R. Metsola balsavo prieš ataskaitą, raginančią visas valstybes nares leisti saugiai nutraukti nėštumą. Dėl tokios pozicijos parlamento kairiųjų ir žaliųjų frakcijos iškėlė dvi savo kandidates, tvirtai pasisakančias feministes, varžytis su R. Metsola.

REKLAMA


Tačiau pagrindinių politinių jėgų susitarimas paremti R. Metsolą lėmė jos išrinkimą iki 2024 m. vadovauti parlamentui. Europos Parlamento pirmininko pareigos yra vienos aukščiausių ES hierarchijoje, nors kritikai dažnai kaltina rūmus stokojant realios valdžios.


R. Metsola tikino, kad kova su klimato kaita išliks Europos Parlamento prioritetu, ir paragino įstatymų leidėjus imtis reformų, kad būtų priimami aktualesni įstatymai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)