Pernai dirbusiems pensijų gavėjams – atnaujintos pensijos

Pernai dirbusiems pensijų gavėjams – atnaujintos pensijos


„Sodra“ pradeda mokėti atnaujintas senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijas daugiau nei 170 tūkst. senjorų ir neįgaliųjų, kurie praėjusiais metais dirbo ir mokėjo pensijų socialinio draudimo įmokas. Kone kas ketvirtam gavėjui pensija atnaujinta, daugeliui – didėja. Taip pat šį mėnesį bus išmokėtos dėl pensijų atnaujinimo susidariusios nepriemokos už pirmus šešis šių metų mėnesius. Didesnėms pensijoms iš viso šiemet bus skirta apie 10 mln. mln. eurų.


„Dirbdami ir mokėdami pensijų socialinio draudimo įmokas, pensijų gavėjai, taip pat kaip ir kiti dirbantieji, įgyja stažą ir pensijos apskaitos vienetų. Tai reiškia, kad daugumai jų pensija padidėja.


Tokiu būdu dirbusiųjų pensijų gavėjų pensijos naujinamos kasmet – tam jokių prašymų teikti nebereikia. Kadangi pensija turėjo būti padidinta nuo sausio, pradėjus mokėti didesnes pensijas nuo liepos, bus išmokamos ir už pirmus šešis mėnesius susidariusios nepriemokos“, – sako „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

REKLAMA


Pensijos mokamos pagal įprastus grafikus: daliai gyventojų į sąskaitas, likusiems – nustatytu laiku atnešamos į namus ar išmokamos pašto skyriuose. Nedidelę dalį – maždaug 4 tūkst. senjorų – atnaujintos ir didesnės pensijos bei susidariusios nepriemokos pasieks vėliau – rugpjūtį.


„Sodra“ visiems gyventojams, kurių pensijos atnaujintos, jau išsiuntė pranešimus į asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui gyventojai.sodra.lt. Prisijungę per e. valdžios vartus, e. bankininkystę ar naudodami elektroninį parašą, gyventojai gali susipažinti su pensijos naujinimo sprendimu, kuriame pateikiama informacija apie naują pensijos dydį. Popieriniai laiškai nebus siunčiami.


Kiek gali didėti pensija


Atnaujintos pensijos dydis apskaičiuojamas kiekvienam individualiai – jis priklauso nuo 2018 m. sumokėtų pensijų socialinio draudimo įmokų.


Pavyzdžiui, jeigu pensija buvo paskirta iki 2018 m. ir dirbusiojo darbo užmokestis pernai visus metus buvo maždaug minimalios mėnesio algos (MMA) dydžio (400 eurų „ant popieriaus“), t. y., maždaug pusė vidutinio šalies darbo užmokesčio, tuomet žmogus įgijo vienų metų stažą ir maždaug pusę apskaitos vieneto. Tokiu atveju pensija padidėja maždaug 7 eurais. O už pirmus šešis šių metų mėnesius dar bus išmokėta susidariusi maždaug 42 eurų nepriemoka.

REKLAMA


Jeigu pajamos visus metus siekė vidutinį šalies darbo užmokestį (apie 900 eurų „ant popieriaus“) –žmogus įgyja metų stažą ir vieną apskaitos vienetą ir dėl to jo pensija padidėja maždaug 9 eurais.
Jeigu alga visus metus buvo dvigubai didesnė nei vidutinis darbo užmokestis, tuomet pensija padidėtų maždaug 12 eurų per mėnesį ir žmogus gautų maždaug 72 eurų nepriemoką.


Svarbu žinoti, kad daliai senjorų, kurie pernai dirbo, pensija gali ir nepadidėti, arba augti mažiau nei tikimasi. Taip yra todėl, kad pernai, kai „Sodra“ perskaičiavo senatvės pensijas, daliai senjorų buvo pritaikyta pensijos nemažinimo taisyklė. Tai yra, nors po perskaičiavimo jų pensija būtų turėjusi mažėti, toliau buvo mokama ankstesnio dydžio (neperskaičiuota ir nesumažinta) pensija. Dabartinis naujinimas aktualus tik toms pensijoms, kurios buvo perskaičiuotos.


Dabar naujinamos ir tų dirbusių netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų, kurie šių metų sausio 1 d. nebuvo sukakę pensinio amžiaus, pensijos. Dėl teisės aktuose numatytų netekto darbingumo pensijų dydžio apskaičiavimo sąlygų šios pensijos taip pat didėja ne visais atvejais.


Mažų pensijų gavėjams – priemokos


Mažų pensijų gavėjams, kurių pensija (ar kelių gaunamų pensijų suma) po atnaujinimo neviršija 238,45 euro, ir toliau bus mokamos pensijų priemokos. Priemokos bus išmokėtos liepą – kai kuriems pensijų gavėjams kartu su atnaujinta pensija, o kai kuriems – atskirai.


Mažų pensijų gavėjams mokamos priemokos dydis priklauso nuo turimo stažo. Jeigu būtinąjį stažą turinčio žmogaus pensija (ar visų gaunamų pensijų suma) po atnaujinimo nesiekia 238,45 euro, primokama iki 238,45 eurų. Jei būtinojo stažo žmogus nesukaupė, primokama mažiau. Tada priemokos dydis priklauso nuo turimo ir būtinojo stažo santykio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)