Saulėtiems pusryčiams – omletas

Saulėtiems pusryčiams – omletas

Kulinarijos ekspertai tvirtina, kad omletą geriau plakti šluotele arba šakute, o ne elektriniu plaktuvu


Saulėtiems pusryčiams – omletas


Jeigu vasarą dangus prakiuro, oras pravėso, rytais tampa vėl sunku keltis ir suaugusiesiems, ir vaikams, nuspalvinkite rytą saulėtais pusryčiais – omletu.


Idealus omletas – purus, švelnus, skanus ir tirpstantis burnoje. Ar visuomet jums pavyksta tokį iškepti? Rytais visi skuba, tad laiko pasigaminti pusryčius lieka labai mažai. Dėl to kartais lėkštėse atsiduria ne purus omletas, o sausoka standi kiaušinių masė, labiau primenanti kiaušinių pyragą. Nesėkmingą kulinarijos „šedevrą“ galima užmaskuoti žalumynais, apetitą žadinančiais padažais, mėsos, daržovių, grybų ir sūrio įdarais. Vis dėlto visos šeimininkės nori pagaminti skanų omletą, kurio nereikia maskuoti kumpiu ir sūriu.


Daugelyje kulinarijos knygų rašoma, kad omletas – labai sudėtingas patiekalas, kurį gaminant reikia įgūdžių, miklumo, žinoti kažkokių ypatingų paslapčių. Iš tiesų viskas kur kas paprasčiau, net pradedanti šeimininkė gali pagaminti „teisingą“ omletą ir nustebinti savo šeimą. Tačiau žinoti keletą dalykų reikia.

REKLAMA


Indai ir ingredientai


Omletas gali nepavykti, jeigu gaminsite jį netinkamame inde plonu arba nelygiu dugnu. Idealus variantas – ketaus keptuvė nesvylančiu paviršiumi. Ji tolygiai įkaista ir ilgai išlaiko šilumą, nors omletą galima puikiai iškepti ir paprastoje tefloninėje keptuvėje. Gerai, kai keptuvės dangtyje yra anga garams, tuomet omletas nebus vandeningas.


Kiaušiniai turi būti labai švieži, geriau kaimiški arba bent jau kokybiški iš parduotuvės. Paprasčiausias būdas patikrinti, ar kiaušiniai švieži – įdėti juos į vandenį. Švieži iš karto skęsta.


Geriausia omletą kepti su skaniu ir aromatingu sviestu. Nors daug kas omletą kepa su aliejumi, būtent sviestas patiekalui suteikia švelnumo ir lengvumo. Sviestas turi šnypšti keptuvėje ir gerai suputoti (bet nedegti). Kai sviestas suputoja, tuomet ir reikia supilti į keptuvę kiaušinių masę.


Paslaptys ir subtilybės


Omleto receptas atrodo paprastas net mokinukui: suplakite kiaušinius su pienu arba grietinėle, pasūdykite, supilkite kiaušinių masę į sviestu pateptą keptuvę ir uždengę dangčiu kepkite kelias minutes ant vidutinės ugnies. Po to omletą supjaustykite porcijomis arba visą dėkite į lėkštę ir pabarstykite žalumynais.

REKLAMA


Kulinarijos ekspertai tvirtina, kad omletą geriau plakti šluotele arba šakute, o ne elektriniu plaktuvu, kad nepažeistumėte baltymų ir trynių struktūros, – toks omletas išeina itin purus. Dietiniam omletui naudokite tik baltymus, o jeigu norite, kad patiekalas būtų standus, omletą kepkite iš trynių.


Gamindami omletą-suflė baltymus suplakite į orines putas, po to sudėkite trynius ir kitus komponentus. Svarbu omletą kepti iš karto, kai tik suplaksite kiaušinius, nes uždelsę turėsite standų ir plokščią patiekalą.


Nors pieno produktai į omletą pilami tam, kad šis išeitų puresnis, nepiktnaudžiaukite skysčiais – idealiu atveju vienam kiaušiniui turi tekti šaukštas grietinėlės arba pieno. Įpylus daugiau, omletas išeis itin drėgnas ir sukritęs. Pieną omlete galima keisti sultiniu, kefyru arba pasukomis – su rauginto pieno produktais iškeptas omletas išeina aukštesnis ir labiau orinis.


Jeigu į kiaušinių mišinį įdėsite šiek tiek grietinės arba majonezo, patiekalas įgaus malonų sviesto prieskonį, o su mineraliniu vandeniu iškeptas omletas bus neįtikėtinai lengvas ir purus. Kai kuriuose receptuose į kiaušinių plakinį rekomenduojama įberti truputį miltų arba manų kruopų – ne daugiau kaip pusantro šaukštelio keturiems kiaušiniams. Miltai patiekalui suteikia kiek tvirtesnę konsistenciją, išlaiko jo formą ir suteikia apimties. Dėl tų pačių priežasčių kai kas į kiaušinius deda sodos, krakmolo arba žiupsnelį mielių. Tik prancūzai į omletą nieko papildomai nededa, nes mano, kad jis neturi pakilti. Ką gi, dėl skonio nesiginčijama!



Omletų įdarai


Į kiaušinių ir pieno mišinį galima įmaišyti papildomų ingredientų – prieskonių, daržovių, grybų, mėsos, žuvų, cukraus vietoj druskos, vaisių, riešutų ir šokolado. Viskas priklauso nuo šeimos narių polinkių.


Tačiau net jei jūsų šeima – tradicinės kulinarijos šalininkai, vis tiek nors kartą iškepkite saldų omletą. Ne šiaip sau pirmieji Senovės Romoje atsiradę omletai buvo desertai, kuriuos gamindavo su medumi.


Svarbu, kad visi ingredientai, kuriuos dedate į kiaušinių masę, pradedant pienu ir baigiant mėsa, nebūtų šalti, nes tuomet omletas nepakils.


Kaip kepti ir patiekti


Iš pradžių omletas kepamas ant stiprios ugnies, bet kai tik ima kilti, ugnį reikia sumažinti iki minimalios, kad patiekalas, uždengtas dangčiu, išsitroškintų. Jeigu jis iš viršaus drėgnas, o apačia ima svilti, subadykite omletą šakute arba šiek tiek kilstelėkite mentele, kad skystis nubėgtų žemyn. Omletą galima apkepti iš abiejų pusių, o išjungus ugnį palaikyti patiekalą porą minučių uždengtą dangčiu, kad taptų reikiamos konsistencijos.


Negalima omleto kepti tiek, kad susiformuotų traški plutelė (omletas bus sausas). Jeigu mėgstate omletą su plutele, tokią plutelę geriau išgaukite griliu.


Šeimininkėms rūpi dar vienas dalykas: reikia kepamą omletą maišyti ar geriau jo neliesti? Vieno teisingo atsakymo nėra: vieni omletą maišo mentele, kiti kaip pašėlę krato keptuvę.


Omletas patiekiamas porcijomis, perlenkiamas pusiau arba susukamas į vamzdelį, pripildomas saldaus arba nesaldaus įdaro. Yra šimtai omleto receptų – tai gali būti ir rafinuotas desertas, ir šaltas, ir karštas užkandis, pagrindinis patiekalas, garnyras, sumuštinių pagrindas, salotų ir sušių ingredientas.

REKLAMA


Kiekvienoje šalyje yra savų šio patiekalo gaminimo ypatumų, tad jeigu norite sužinoti, kaip pasigaminti prancūzišką, anglišką arba amerikietišką omletą, galite leistis į kelionę, nes geriau vieną kartą pamatyti, negu šimtą kartų išgirsti...


* * * * * * *


Iš kokių kiaušinių gaminsime?


* Putpelių kiaušiniai – visai mažučiai ir norint jais pakeisti vištų kiaušinį, reikia 5 putpelių kiaušinių. Savo skoniu putpelių kiaušinių omletas ne itin skiriasi nuo vištų. Toks omletas švelnesnis ir iškepa akimirksniu.


* Ančių kiaušiniai kaloringesni negu vištų. Jie ir naudingesni. Jeigu ketinate gaminti omletą iš ančių kiaušinių, stebėkite, kad jis neperkeptų. Taip gali nutikti todėl, kad ančių kiaušiniuose mažiau vandens negu vištų, tad jie labai greitai tampa „guminiai“.


Saulėtiems pusryčiams – omletas


Omletų įvairovė – visiems skoniams


Omletas su avižiniais dribsniais
2 kiaušiniai, 100 g avižinių dribsnių, 100 ml pieno, 50 g kietojo sūrio.


Kiaušinius šluotele suplakite su pienu. Suberkite avižinius dribsnius. Luktelėkite 10 minučių, kad dribsniai išbrinktų. Mišinį supilkite į nesvylančią keptuvę (galima įdėti truputį sviesto). Kai omletas apskrus iš vienos pusės, apverskite ir uždėkite sūrio griežinėlių. Keptuvę uždenkite dangčiu ir pakepkite kelias minutes.


Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.

Registruokitės ir skaitykite visą straipsnį, kuriame dar 10 kitų omletų receptų.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)