Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Jei auginate kalendras dėl šviežių lapų, imti derlių reikėtų tada, kai augalai užaugina skroteles, nustoja augti.


Kalendros, tūkstančius metų kai kuriose žemyno dalyse auginami prieskoniniai ir vaistiniai augalai, mūsų daržuose ir virtuvėse – nėra dažnas dalykas. Galime jų nusipirkti, tačiau ir patiems užsiauginti visai paprasta. Be to, ilgą laiką bus galima mėgautis šviežiais kvapniais kalendrų lapeliais.


Kalendra, eterinių aliejų turintis augalas, yra vienas seniausių žmonijos auginamų prieskonių, minimas Senajame Testamente. Kalendros ypač mėgstamos Rytų šalyse, Kaukazo regione, Pietų Amerikoje. Ten maistui naudojami ir švieži bei džiovinti jų lapai su stiebais, sėklos. Europiečiai, taip pat ir lietuviai, ilgą laiką kalendras daugiausia augino tik dėl sėklų, nes šių augalų sėklos ir lapai – tarsi du visiškai skirtingi prieskoniai.


Subrendusios kalendrų sėklos yra malonaus, lengvo citrinų aromato ir salsvo skonio. Jomis skaninami duonos gaminiai, meduoliai, mėsos, žuvų ir daržovių patiekalai, jų dedama į įvairius marinatus, padažus, net kai kuriuos alkoholinius gėrimus. Kalendrų įeina iš esmės į visų populiarių prieskonių mišinių sudėtį.

REKLAMA


Kalendros sėkla paprastai naudojama visa, su luoba. Jos viduje yra du džiovinti aromatingi vaisiai. Žalias kalendros augalas išsiskiria labai stipriu savitu aromatu, kuris, kaip sakoma, primena blakių kvapą – esą iš čia kilo ir augalo pavadinimas „blakinė kalendra“. Šis kvapas verdant dingsta ir lieka malonus salsvas prieskonis. Tačiau nemažai tautų savo kulinarijoje gausiai naudoja ir žalių kalendrų lapų (salotoms, padažams).


Kaip užsiauginti?


Sodininkai kalendras kartais vadina lietuviškaisiais pipirais, nes jos gali pakeisti pipirus tiems, kam draudžiamas aštrus maistas, be to, šie „pipirai“ puikiai auga mūsų klimato sąlygomis. Kalendros – nereiklūs augalai ir, nepaisant rytietiškos kilmės, atsparūs šalčiui.


Vieta ir dirva

Kalendros nemėgsta būti persodinamos, todėl sėjamos iškart ten, kur augs. Tinka atvira saulėta ar pusiau pavėsinga vieta, tiesa, ne žemumoje, kad augalai per daug neįmirktų. Kalendros gerai auga neutralios reakcijos priesmėlio ar priemolio dirvoje. Prieš sėjant žemę reikia gerai įdirbti, nepatariama gausiai patręšti mėšlu ar azotinėmis trąšomis, nes augalai išguls. Tinkamiausia sėti ten, kur tik priešsėlis buvo tręštas mėšlu. Mineralines trąšas reikėtų įterpti į dirvą prieš sėjant.

REKLAMA


Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Jei norite prisirinkti sėklų – leiskite žydėti. Kalendros žydi ilgai, todėl sėklos subręsta ne vienu metu. Subrendusios sėklos lengvai išbyra ir gali pasisėti pačios.


Sėja


Pavasarį sėjama tada, kai dirva yra prisotinta drėgmės. Jeigu jos trūks, kalendros augs labai retai, greičiau formuosis žiedynkočiai. O pradėjus jiems augti, daugiau lapų nebevystys. Sėjama į gerai sudrėkintą dirvą 2–3 cm gyliu. 1 m2 reikia 2,5 g sėklų. Tinkamai prižiūrimos sėklos sudygsta po 2–3 savaičių. Jeigu sudygo per tankiai, retinama paliekant stipriausius daigus 6–8 cm atstumu vieną nuo kito. Tankiai suaugę augalai per greitai ims žydėti.


Priežiūra


Kruopščių, išskirtinių darbų auginat kalendras nėra. Visas rūpestis – purenti dirvą, laiku nuravėti piktžoles ir laistyti, ypač dygimo periodu. Kai daigeliai sutvirtėja, laistyti galima mažiau. Jeigu vasarą dažnai palyja, papildomai laistyti nereikia. Įmirkusi žemė, užsistovėjęs vanduo kalendroms nepatinka. Antra vertus, sausra skatina žiedynkočių augimą.


Derliaus nuėmimas

Jei auginate kalendras dėl šviežių lapų, imti derlių reikėtų tada, kai augalai užaugina skroteles, nustoja augti. Tačiau „pagauti“ šį laiką – sunku, todėl geriausia skinti žalumynus, kai jie būna apie 20 cm aukščio. Patariama atskirai skinti kiekvieną lapelį su stiebeliu prie pat augalo pagrindo. Vienu kartu nenuskinkite daugiau kaip trečdalį lapų, antraip augalas nusilps. Naudokite maistui šviežius jaunučius lapelius, nes paaugę jie apkarsta. Nuskynus lapus, augalas pereina dar tris augimo ciklus. Anksčiau ar vėliau jis pradeda žydėti. Jei norite prisirinkti sėklų – leiskite žydėti. Kalendros žydi ilgai, todėl sėklos subręsta ne vienu metu. Subrendusios sėklos lengvai išbyra ir gali pasisėti pačios.


Norėdami nuolatos skanauti kalendrų lapelių, sėkite jų 2–3 kartus per vasarą. Žinokite, kad kalendros gerai auga, kai dienos ilgos, o šioms trumpėjant augimas lėtėja.


Auginimas namuose


Šviežių kalendrų lapelių galima užsiauginti ir namuose – ant palangės ar balkone. Sąlygos – tos pačios, kaip ir auginant atvirame grunte: saulėta vieta, lengva derlinga žemė, reguliarus laistymas. Sėklos sudygsta po 14–18 parų, kartais vėliau. Norint anksčiau sulaukti želmenų, sėklas galima palaikyti drėgnose pjuvenose ar puriame filtriniame popieriuje.


Optimali temperatūra – 17–20 oC. Kai tik pasirodo balti daigeliai, sėklos sėjamos į dėžutes su substratu. Kol pasirodys želmenys, dėžutes galima laikyti uždengtas plėvele – tai palaikys reikiamą dirvos drėgmę. Sėkloms sudygus, dėžutės pernešamos į šviesią vietą. Kalendroms reikia daug drėgmės, todėl patariama augaliukus apipurkšti vandeniu. Daigams išauginus pirmuosius tikruosius lapelius, augalai retinami.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)