Lietuvoje trūksta 600 mokytojų: savivaldybės imasi motyvacinių priemonų, ministerija tikina, kad paskatos veikia

Lietuvoje trūksta 600 mokytojų: savivaldybės imasi motyvacinių priemonų, ministerija tikina, kad paskatos veikia


Lietuvoje trūkstant apie 600 mokytojų, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas pabrėžia, kad situacija yra kritinė, nes po dvejų metų pedagogų trūks dar labiau, dabartiniams išėjus į pensiją. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiosios patarėjos Alinos Kowalewskos, taikomos paskatos naujai įsidarbinantiems mokytojams pasiteisina, todėl planuojama ir toliau pedagogus vilioti motyvacinėmis priemonėmis.


„Situacija veda prie labai kritinės linijos, nes 2025 metais Akmenės rajone bus virš 50 pensinio amžiaus mokytojų, kas sudarys beveik 20 procentų visų dirbančių mokytojų. Tai kažką reikia daryti“, – LRT radijui penktadienį teigė Akmenės rajono meras, pridurdamas, kad mokytojų trūkumo problemą savivaldybės turėtų spręsti ne vienos, o su ministerijos pagalba.


„Aš visada buvau giliai įsitikinęs, kad švietimas yra valstybės politika, kad negali būti vienokio švietimo Akmenėje ir kitokio Zarasuose“, – sakė V. Mitrofanovas.


Tačiau priemonių imasi ir pačios savivaldybės. Vilniaus savivaldybės administracijos patarėjos A. Kowalewskos teigimu, praėjusiais metais pradėta taikyti paskatos priemonė – 300 eurų priedas prie atlyginimo – pasiteisino. Anot jos, tai padėjo į Vilniaus mokyklas pritraukti virš 200 naujų mokytojų.

REKLAMA


„Vilniaus miesto savivaldybė taip pat imasi priemonių, vertina savo savivaldybės situaciją. 300 eurų priedas prie atlyginimo kas mėnesį taikomas jau nuo pernai metų, tai nuo pernai metų mums pavyko pritraukti virš 200 mokytojų, kas labai džiugina“, – teigė savivaldybės atstovė.


„Todėl praėjusį mėnesį taryba pritarė sprendimui tęsti šią priemonę. Dar norėčiau pabrėžti, kad ši priemonė yra išplėsta, nes ji bus taikoma ir švietimo pagalbos specialistams – jų šiuo metu taip pat labai trūksta“, – pridūrė A. Kowalewska.


Anot patarėjos, pasiteisino ir suteikta galimybė mokytojams nemokamai keliauti viešuoju transportu. Taip pat, pridūrė A. Kowalewska, nuo šių metų mokyklų vadovams bus suteikiamas krepšelis, kurį ugdymo įstaigos turės išnaudoti motyvacinių priemonių taikymui.


„Vilnius trečius metus iš eilės taiko motyvacinę priemonę, kuri labai pasiteisino, tai yra nemokamas viešasis transportas“, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovė.

REKLAMA


„Ir nuo šių metų pradžios biudžete yra taip pat nauja priemonė – vadinamasis vadovo krepšelis. Per vadovo krepšelio priemonę mokyklų vadovai gali nuspręsti, kad gali kompensuoti kelionės išlaidas iš tam tikrų savivaldybių bei taikyti kitas motyvacines priemones“, – paaiškino ji.


Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius pabrėžė, kad po truputį pasiteisina ir ministerijos pradėtos taikyti paskatos, pavyzdžiui, būsimiems pedagogams siūlomos stipendijos. Anot jo, siūloma padidinta stipendija įstojusiems į didžiausio poreikio specializacijų studijas ir pasirašiusiems sutartį su savivaldybe ar mokykla dėl darbo, pritraukė 83 naujus mokytojus.


„Padidintos stipendijos priemonė – pasirašė sutartis ir įsipareigojo dirbti 83 mokytojai, o ji taikoma tik pirmą kartą“, – sakė R. Skaudžius.


„Taip pat stipendijos paskatino švietimo pagalbos specialistų daugėjimą, kurių įstodavo 19, dabar įstojo 130“, – pridūrė viceministras.


Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra priėmusi sprendimus, kurie padėtų mokyklose išlaikyti mokytojus ir pritraukti naujus, vyresnės kartos pedagogams pasitraukus į pensiją.


2022 m. mokytojų atlyginimai buvo padidinti dešimtadaliu, 2023 m. jie augo dar 13 proc.


Siekiant pritraukti daugiau jaunų žmonių rinktis mokytojo profesiją, įstojusiesiems į didžiausią poreikį turinčias pedagogikos specialybes skiriamos tikslinės stipendijos, siekiančios 319 eurų per mėnesį.


Paskutinio kurso trūkstamiausių pedagogikos specializacijų studentams, sudariusiems išankstines darbo sutartis su mokyklomis ar savivaldybėmis, numatyta galimybė stipendijas padidinti iki 539 eurų.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)