A. Bilotaitė: migrantų krizė atskleidė akivaizdžią dėmesio stoką pasienio teritorijose esančioms savivaldybėms

A. Bilotaitė: migrantų krizė atskleidė akivaizdžią dėmesio stoką pasienio teritorijose esančioms savivaldybėms


Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė atkreipia dėmesį, kad COVID-19 pandemija bei šią vasarą kilusi neteisėtų migrantų krizė ypač apnuogino regionų problemas. Pasak jos, migrantų krizė parodė, kad nėra parengto mechanizmo, kuris leistų bendradarbiaujant greitai išspręsti kylančius klausimus. Taip pat, pasak jos, krizė atskleidė akivaizdžią dėmesio stoką pasienio teritorijose esančioms savivaldybėms ir ten gyvenantiems žmonėms.


„Paskutiniai metai tikrai buvo išskirtiniai, nes buvo daug iššūkių, kurie mus paskatino dar kartą peržiūrėti mūsų regioninės politikos tikslus, uždavinius, kad nei vienas mūsų regionas, nei vienas tuose regionuose gyvenantis žmogus nebūtų pamirštas. Regionų problemas taip pat apnuogino COVID-19 pandemija, o šią vasarą – prasidėjusi neteisėtos migracijos krizė“, – Regionų forume kalbėjo A. Bilotaitė.


Ministrė dėkojo savivaldai už pagalbą ir supratimą, sprendžiant migracijos krizę. Vis dėlto, pasak jos, migrantų krizė parodė, kad vis dar neretai trūksta parengto mechanizmo ir bendradarbiavimo sprendžiant problemas.

REKLAMA


„Situacija parodė, kad mes neturime parengto mechanizmo, kuris leistų greitai spręsti klausimus, kad mums vis dar trūksta bendro valstybinio požiūrio ir bendradarbiavimo sprendžiant problemas“, – akcentavo ji.


A. Bilotaitė taip pat atkreipė dėmesį, kad neteisėtų migrantų krizė atskleidė ir tai, jog pasienio teritorijoje esančioms savivaldybėms vis dar skiriamas per mažas dėmesys.


„Sprendimų vis dar laukia dėl tolesnio panaudojimo, investicijų tuščios mokyklos, kiti pastatai, infrastruktūra, keliai pasienio ruože. Kaip ši krizė parodė, akivaizdu, kad dėmesio stoka yra pasienio teritorijose esančioms savivaldybėms, ten gyvenantiems žmonėms“, – sakė ji.


Ministrė atkreipė dėmesį į paslaugų mobilumo svarbą, būtinybę efektyviau išnaudoti nevyriausybinių organizacijų pagalbą, mažinant atskirtį.


„Migracijos krizė parodė, kad per menkai mes išnaudojame nevyriausybinių organizacijų galimybes padedat spręsti socialinę atskirtį regionuose“, – sakė ji.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)