Baltijos šalys suvienys jėgas kovoje su migrantų krize: Estijos sienos apsauga prasideda Lietuvoje

Baltijos šalys suvienys jėgas kovoje su migrantų krize: Estijos sienos apsauga prasideda Lietuvoje


Baltijos šalys su migrantų krize kovos kartu ir koordinuos savo veiksmus. Lietuva Latvijai pasiūlė savo patirtį ir ekspertinę pagalbą, kovojant su augančiu nelegalių migrantų srautu. Stabilizavus padėtį Lietuvoje ir pristabdžius neteisėtai valstybės sieną kertančių žmonių srautą, nelegalių migrantų ženkliai išaugo Latvijoje, kur paskelbta ekstremalioji padėtis.


Situaciją dėl neteisėtos migracijos per išorinę Europos Sąjungos (ES) sieną su Baltarusija ir veiksmus, kurių imamasi šiai situacijai suvaldyti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė penktadienį aptarė nuotoliniame susitikime su Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrais.


„Tai ne vien Lietuvos krizė. Problemos šaltinis yra Baltarusijos veiksmai prie išorinės Europos Sąjungos sienos. Stabilizavus situaciją Lietuvoje neteisėtų migrantų maršrutai persikėlė Latvijos bei Lenkijos link. Šioje situacijoje turime būti vieningi, koordinuoti savo veiksmus ir kalbėti vienu Baltijos šalių vardu. Mūsų ekspertai jau bendradarbiauja su Latvijos tarnybomis konsultuodami sienos apsaugos ir neteisėtos migracijos klausimais. Estija taip pat pažadėjo padėti“, - teigė ministrė A. Bilotaitė.

REKLAMA


Migrantų srautams stabdyti Lietuva pradėjo statyti fizinius atitvarus, didina pareigūnų pajėgas, pasitelkia kariuomenę. Pagalbą teikia ir ES institucijos, agentūros, kitos valstybės narės. Mezgami ryšiai su migrantų kilmės šalimis.


Nuo rugpjūčio 2 dienos migrantai valstybės sieną gali kirsti tik per pasienio kontrolės punktus, tad pastarąją savaitę šimtams į Lietuvą neteisėtai mėginusių patekti užsienio šalių piliečių nebuvo leista kirsti valstybės sienos.


Vidaus reikalų ministrė susitikimo metu taip pat pristatė rugpjūčio 10 d. Seimo priimtus Vidaus reikalų ministerijos pateiktus įstatymų projektus dėl fizinio barjero įrengimo Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo bei Civilinės saugos įstatymo pakeitimo.


Latvija, per pirmąsias rugpjūčio dienas sulaukusi daugiau nei 300 migrantų, imasi tų pačių prevencinių priemonių kaip ir Lietuva. Pradedamas statyti fizinis barjeras.

REKLAMA


Estija, kuri jau yra suteikusi Lietuvai pagalbą sienos apsaugos pareigūnais, technine įranga, humanitarinės pagalbos priemonėmis per Sąjungos civilinės saugos mechanizmą, taip pat pateikusi Lietuvai 105 km koncertinos, papildomai pasiūlė Lietuvai pagalbą – ekspertą, kuris prisidės prie Lietuvos institucijų pastangų įtikinti neteisėtai atvykusius migrantus grįžti į savo kilmės šalis savanoriškai. „Estijos sienos apsauga prasideda Lietuvoje“, – teigė Estijos ministras Kristian Jaani.


„Išaugę neteisėtų migrantų srautai užklupo netikėtai, tad privalome reaguoti nedelsiant ir veikti kompleksiškai. Šią savaitę matome gerokai sumažėjusį neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių asmenų skaičių, tačiau Baltarusijos režimo elgesio negalime prognozuoti, todėl negalime atsipalaiduoti ir privalome toliau kartu maksimaliai stiprinti sienos apsaugą ir pasitelkti ES finansavimą šiam tikslui, nes tai yra visos ES išorės siena“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.


Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 117 migrantų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)





Daugiau >>