P. Saudargas pliekia narkotikų dekriminalizavimo projektą: narkotikų vartojimas bus tolygus greičio viršijimui

P. Saudargas pliekia narkotikų dekriminalizavimo projektą: narkotikų vartojimas bus tolygus greičio viršijimui


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas mano, kad priėmus koalicijos partnerių iš Laisvės frakcijos šiuo metu komitetuose svarstomas pataisas, kuriomis siekiama perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), politikai visuomenei esą pasiųstų netinkamą signalą, jog narkotikų vartojime nėra nieko blogo ir toks nusižengimas tėra tolygus greičio viršijimui.


„Yra žinia visuomenei, jaunimui, tiems, kurie galbūt nedrįsta, bijo ir teisingai daro, kad bijo įsigyti, nes tai yra pavojingas dalykas sveikatai. Ir čia staiga politikai pasiunčia žinią: žiūrėkite, mes dabar nebausime už tai, Baudžiamosios atsakomybės nėra.


Paprastam žmogui nelabai ir svarbu gilintis, kas ten slypi po tomis sąvokomis, bausmės dydis, pasekmės ir taip toliau, bet pati sąvoka tampa mažiau grėsminga, prilyginta kelių eismo taisyklių nusižengimui.


Tokią pačią baudą gausi viršydamas greitį ar nusipirkęs narkotikų. Tai kvepia tokiu plaukų pasileidimu“, – „Žinių radijui“ trečiadienį kalbėjo P. Saudargas.

REKLAMA


Konservatoriui taip pat kliūna tai, kad įstatymo projekte numatyta, jog Baudžiamoji atsakomybė būtų nebetaikoma ne tik už kanapes, bet už visas narkotines medžiagas.


„Mūsų frakcijoje irgi buvo diskusija ir daug kas yra nustebę, kad rinkimų metu Laisvės frakcijos atstovai kalbėjo apie marihuanos dekriminalizavimą. Dabar įstatymo projekte mes matome visus narkotikus. Žinoma, tie kiekiai yra sąlyginai nedideli, bet jų užtenka tiek kokaino, tiek heroino dozei. Nenoras atskirti tų lengvųjų narkotikų nuo sunkiųjų, mano galva, nėra logiškas“, – įsitikinęs P. Saudargas.


Politikas pažymi, kad kanapės esą sukelia kur kas mažesnę priklausomybę nei stiprieji narkotikai. Todėl, jo nuomone, už pastaruosius būtina ir toliau taikyti Baudžiamąją atsakomybę.


„Aš visgi daryčiau skirtį tarp narkotinių medžiagų, tos pačios marihuanos, kur kelis kartus pavartojus dar neįklimpsi į narkotikų liūną, o su heroinu – jau po kelių dozių“, – mano TS-LKD frakcijos narys.

REKLAMA


Politikas skeptiškai vertina ir tai, ar dekriminalizavimas nepalengvins galimybių platinti narkotines medžiagas.


„Mano giliu įsitikinimu, pagrindinis aspektas yra neatlaisvinti rankų platintojams, kad dekriminalizuojant nepadaryti paslaugos narkotikų mafijai“, – abejones išsakė politikas.


Visgi konservatorius pažymi, kad tikrai nepalaiko kanapių parūkiusio jaunuolio sodinimo į kalėjimą, tačiau tuo pačiu priduria, jog net ir šiuo metu, pritaikius baudžiamąją atsakomybę, jaunų žmonių už mažą kiekį narkotinių medžiagų į kalėjimą esą niekas nesodina.


„Aš tikrai nesu už tai, kad baustume ar sodintume tuos jaunuolius, kurie nusipirko žolės suktinę, bet niekas jų ir nesodina. Parodykite man bent vieną pasodintą už žolės suktinę. Vis dėlto yra teismų praktika, kaip jie reaguoja, sprendžia bylas“, – samprotavo P. Saudargas.


Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė praėjusią savaitę teigė, kad tikisi, jog parlamentarai dekriminalizavimo projektą spės priimti dar iki šios Seimo sesijos pabaigos.


Frakcijos narės Morganos Danielės inicijuotame projekte, kuriuo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), numatytos baudos nuo 20 eurų už pirmąjį nusižengimą, o už pakartotinį iki 200 eurų maksimalus baudos dydis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)