Ministras A. Veryga: tik solidarumas ir vieningumas padės efektyviai reaguoti į koronaviruso sukeltą krizę

Ministras A. Veryga: tik solidarumas ir vieningumas padės efektyviai reaguoti į koronaviruso sukeltą krizę


Lietuva yra pasiryžusi toliau dirbti kartu su tarptautine bendruomene, operatyviai reaguodama į koronaviruso (COVID-19) sukeltą krizę ir inicijuojant sprendimus, kaip sėkmingai suvaldyti šią krizę, pabrėžė Pasaulio sveikatos asamblėjoje (PSA) sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.


Ministro A. Verygos teigimu, šiuo metu pasaulis susiduria su precedento neturinčiu iššūkiu, nes ši koronaviruso pandemija daro didžiulę įtaką valstybių sveikatos sistemoms, ekonomikai, pragyvenimui, visuomenės gerovei. Be to, neigiamai veikia žmogaus psichologiją bei žmogaus teises visame pasaulyje.


„Akivaizdu, kad šio karo negalime laimėti vieni. Tai padaryti galime tik būdami vieningi su kitomis šalimis ir veikdami kartu. Tik tuomet mes esame stipresni ir galingesni. Tik solidarumas ir vieningumas padės efektyviai reaguoti į šią greitai augančią grėsmę“, – sakė ministras A. Veryga.


Jis taip pat pabrėžė pasaulinės lyderystės svarbą, koordinuojant bendrus tarptautinius veiksmus, išreiškė palaikymą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) už pastangas remti ir vadovauti valstybėms narėms kovojant su koronaviruso pandemija, sakoma pranešime.

REKLAMA


Be to, ministras A. Veryga akcentavo tyrimų ir plėtros svarbą, įskaitant vakcinų kūrimą, jų prieinamumą ir įperkamumą, diagnostiką bei gydymą, taip pat asmens apsaugos priemonių prieinamumą.


Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos vadovaujama vyriausybinė delegacija nuotoliniu būdu dalyvavo pirmadienį prasidėjusioje 73-iojoje Pasaulio sveikatos asamblėjos sesijoje.


Pasaulio sveikatos asamblėja – tai kasmetis 194 PSO valstybių narių susitikimas. Atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso infekcijos pasaulyje, nuspręsta šią asamblėją surengti vaizdo konferencijos būdu, darbotvarkėje apsiribojant tik svarbiausiais klausimais – dėl koronaviruso pandemijos suvaldymo ir rinkimais į PSO vykdomąją tarybą.


Prezidentūra nemano, kad A. Veryga diskriminuoja senjorus: jis siekia juos apsaugoti


Prezidentūra teigia nemananti, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, dažnai pabrėžiantis rekomendaciją vyresnio amžiaus gyventojams nesilankyti ten, kur žmonės būriuojasi, diskriminuoja Lietuvos senjorus. Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos teigimu, akivaizdu, kad A. Veryga tiesiog siekia apsaugoti gyventojus, o nesusipratimus kelia nekokybiška komunikacija ir painiai surašytos karantino taisyklės.

REKLAMA


„Akivaizdu, kad operacijų vadovo tikslas yra ne diskriminuoti, bet apsaugoti didesnės rizikos asmenis. Taip pat akivaizdu, kad tam tikra komunikacija ar painios taisyklės ne visų asmenų yra suprantamos. Tarp jų ir verslininkų, kurie neteisingai interpretuoja taisykles“, – „Žinių radijui“ teigė S. Krėpšta, komentuodamas pastaruoju metu viešojoje erdvėje keliamus klausimus, ar nuolatinė Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija apie būtinybę vyresnio amžiaus žmonėms ypač laikytis kai kurių ribojimų ir rekomendacijų jų nediskriminuoja.


Patarėjo manymu, tam, kad saugumui užtikrinti priimtos taisyklės nevirstų diskriminavimo įrankiu, būtinas tikslesnis atsakingų institucijų darbas.


„Reikėtų didesnio aiškumo pačioms taisyklėms ir aiškesnės komunikacijos, kaip tas rizikas suvaldyti ir nepaversti jų diskriminavimu. Tai nepateisinama nei teisiniu, nei moraliniu požiūriu“, – teigė S. Krėpšta.


Oficialaus kandidato į ekonomikos ir inovacijų ministrus pasiūlymo vis dar nėra


Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sako, kad vis dar vyksta diskusijos dėl naujos kandidatūros į ekonomikos ir inovacijų ministro postą. Pasak jo, premjeras oficialaus pasiūlymo šalies vadovui vis dar nepateikė.


„Reikia oficialaus pasiūlymo dėl naujo ministro ar ministrės, o šiuo metu oficialus pasiūlymas nėra gautas, bet diskusijos vyksta aktyviai“, – „Žinių radijo“ laidoje teigė S. Krėpšta.



Jo teigimu, prezidento pozicija šiuo klausimu nesikeičia – į Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovo kėdę turi atsisėsti stiprus kandidatas.


„Prezidentas akcentuoja, kad kiekviena svarbi pozicija turi būti užpildyta stipriu kandidatu. Praėjusią savaitę prezidentas bene du kartus kalbėjo su ministru pirmininku ir tarp kitų klausimų buvo aptarinėjamas šios pozicijos užpildymo klausimas. Diskusijos vyksta aktyviai ir tikimės, kad sprendimai bus surasti“, – aiškino G. Nausėdos patarėjas.


G. Nausėda pastarąją savaitę teigė, kad šiuo metu svarstomos kelios kandidatūros į ekonomikos ir inovacijų ministro postą.


Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolatinio vadovo neturi jau septynis mėnesius – nuo tada, kai eurokomisaru paskirtas ankstesnis ministerijos vadovas Virginijus Sinkevičius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>