R. Morkūnaitė-Mikulėnienė abejoja, ar konservatoriai persigalvos dėl pirmalaikių rinkimų: turėtume eiti suplanuotu keliu

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.


Koalicijos partneriams raginant kolegas persigalvoti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos parlamente seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad konservatoriai vargu ar atsitrauks nuo ankstesnių prezidiumo iniciatyvų.


Pasak politikės, pirmadienio popietę vyksiančiame TS-LKD vadovybės posėdyje veikiausiai bus diskutuojama apie siūlymą šaukti naujus parlamento rinkimus, mat, pažymėjo ji, partijos gretose nuomonės šiuo klausimu išsiskiria. Visgi, konservatorių seniūnė akcentavo, kad derėtų „eiti suplanuotu keliu“.


„Asmeniškai manau, kad turėtume eiti suplanuotu keliu. Prezidiumo sprendimai buvo iš kelių dalių. Vienas jų – dėl balsavimo Seime, kitas – dėl galimų kažkokių pokyčių Vyriausybėje“, – pirmadienį LRT radijui sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.


„Neabejotinai tos diskusijos bus. Bet man atrodo, kad buvo svarbus žingsnis iškelti klausimą dėl platesnės atsakomybės, o ne kelių ministrų – šiuo atveju, ministrės pirmininkės atsakomybės – už visą Vyriausybės veiklą dėl vienos ar kitos ydingos praktikos vienoje ar kitoje savivaldybėje“, – aiškino ji.

REKLAMA


Kaip skelbta anksčiau, pirmadienį TS-LKD prezidiumas rinksis į posėdį, kurio metu bus aptarta šalies politinė padėtis.


TS-LKD partijoje vis garsiau šnekant apie nepasitenkinimą ankstesnio partijos prezidiumo sprendimu siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus, konservatorių Naujamiesčio skyrius prašo šaukti partijos Tarybos posėdį.


Visgi, ar prezidiumo posėdyje ketinama diskutuoti dėl partijos tarybos posėdžio – neaišku. Kaip anksčiau tikino TS-LKD vykdantysis sekretorius Martynas Prievelis, partijos vadovybė nėra gavusi kreipimosi su reikiamu parašų skaičiumi.


Koalicijos partneriai viliasi, kad konservatoriai persigalvos ir aptars situaciją su kolegomis


Seimo liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas viliasi, kad TS-LKD prezidiumas persvarstys prieš porą savaičių vykusio posėdžio nutarimus. Ilgametis Seimo narys neabejoja, kad šis parlamentas ir jo patvirtinta Vyriausybė gali tęsti pradėtus darbus. Tačiau, tęsė jis,

REKLAMA


„Man atrodo, kad ir Seimas, ir šį Vyriausybė gali dirbti. Tik reikia Tėvynės sąjungai nuryti gumulą ir šiandien prezidiumo posėdyje persvarstyti savo priimtus sprendimus“, – kalbėjo E. Gentvilas.


„Ne mano reikalas, bet tikrai siūlyčiau Tėvynės sąjungos prezidiumui padaryti pauzę ir sėsti kartu su koalicijos partneriais kalbėti“, – ragino jis.


Liberalui antrino ir Laisvės frakcijos vadovas Vytautas Mitalas. Jis teigė manąs, kad Seime palaikymo pirmalaikių rinkimų idėjai pritrūks. Tačiau šiuo metu kilęs chaosas ir didelis neapibrėžtumas, pasak jo, kiša koją Lietuvai ir tarptautinėje erdvėje. Todėl, akcentavo parlamentaras, reikia arba atsitraukti nuo ankstesnių sprendimų, arba sėstis prie bendro diskusijų stalo.


„Labai prašysiu, siūlysiu konservatorių prezidiumui vis tik grįžti žingsneliu atgal. Mes turėsime pasišnekėjimų ir koalicijoje. Manau, jeigu jie to nesutiktų padaryti, tai važiuojame su pirmalaikių rinkimų nutarimu kuo greičiau, tegul Seimas padaro atsakymus“, – sakė V. Mitalas, pakartodamas, kad abejoja, ar parlamentas pritars konservatorių siūlymui.


„Ir šitą raundą pabaigę, žiūrime, ką daryti toliau, nes dabar visi už pakarpos pakabinti, kažko tai laukia“, – nurodė jis.


Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.



Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.


Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.


Laikinosios sostinės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.


Tuo metu Prezidentūra ragina parlamentarus tobulinti teisinę bazę ir nustatyti aiškesnį reglamentą dėl savivaldos tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimo. Šalies vadovas Gitanas Nausėda tvirtino, kad iš galimos krizės šalį gali išvesti tiek pirmalaikiai Seimo rinkimai, tiek Vyriausybės „perkrovimas“. Visgi, tokiu atveju, pabrėžė Daukanto aikštės lyderis, naujai formuojamame Ministrų kabinete neturėtų būti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusių Vyriausybės narių G. Skaistės ir S. Kairio.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)