A. Anušauskas suabejojo informacija dėl karių dislokavimo Vokietijoje: galutinius sprendimus priima tikrai ne „Financial Times“

A. Anušauskas suabejojo informacija dėl karių dislokavimo Vokietijoje: galutinius sprendimus priima tikrai ne „Financial Times“


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sudvejojo antradienį viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija, kad Vokietija pasiūlė didžiąją dalį karių, planuotų paskirti NATO pajėgoms, dislokuoti savo teritorijoje, o ne Lietuvoje. Jo teigimu, sprendimus dėl karių dislokavimo ketinama priimti ne skelbiant žiniasklaidoje, tačiau birželį Madride įvyksiančiame NATO viršūnių suvažiavime.


„Galutiniai sprendimai yra priimami tikrai ne skelbiant „Financial Times“, o skelbiant jau priimtus sprendimus, kurie bus galiausiai padaryti šio mėnesio gale. Techninius aspektus, kaip šalys deklaruotas pajėgas naudos, kaip jos judės tarp šalių, ar dalis jų bus Vokietijoje, dalis nuolat Lietuvoje, mokymuose, pratybose, visa tai galiausiai sudėlioja ne šalių Vyriausybės, o kariškiai, remdamiesi pajėgumais, kuriuos turi, remdamiesi poreikiu“, – trečiadienį LRT radijui teigė A. Anušauskas.


Vis dėlto, pažymi ministras, praėjusią savaitę Lietuvoje apsilankius Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui, scenarijus, kad Lietuvoje nebūtų nuolat dislokuotos NATO karinės pajėgos, buvo aptartas.

REKLAMA


„Visi variantai buvo svarstomi ir pateikiami, tačiau aš suprantu, kad kartais sunku mus išgirsti per tuos lūkesčius, kuriuos išsako ir politikai. Visada aiškiai sakėme, kad mes, kaip ir kitos šalys, turime pasirengti, bet mes savo lūkesčio turėti kuo didesnes NATO pajėgas neatsisakėme“, – komentavo A. Anušauskas.


Be to, paklaustas, ar karių nebuvimas Lietuvoje nesustiprintų visuomenės baimės dėl karo atveju į Lietuvą nespėsiančių atvykti NATO pajėgų, A. Anušauskas ramina, kad telkiamų karinių pajėgų šiais laikais nuslėpti praktiškai neįmanoma.


„Tiems dalykams yra žvalgyba, yra žvalgybos pareiškimai. Ką reiškia nespėtų atvykti, tai ar mes nežinotume, kad priešininkas telkia pajėgas. Kaip matėte Ukrainos atveju, tų dalykų šiais laikais praktiškai neįmanoma nuslėpti. Jei pajėgos telkiamos, jei jos rikiuojamos į kovines rikiuotes, atliekama daugybė veiksmų, daugybė signalų pasiekia mūsų žvalgybas, tai informacija tiesiog laiku gaunama ir laiku reaguojama“, – kalbėjo jis.


Antradienį leidinys „Financial Times“, remdamasis neįvardintais Vakarų pareigūnais, informavo, jog Vokietija siūlo dislokuoti 3,5 tūkst. karių brigadą Vokietijoje, o ne Lietuvoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)