Skaitymas per atostogas: kaip išmaniai sutalpinti knygas į lagaminą?

Skaitymas per atostogas: kaip išmaniai sutalpinti knygas į lagaminą?


Prasidėjus atostogoms žmonės patraukia į keliones, kuriose knyga tampa dažna palydove. Visgi vykstant poilsiauti su savimi vežtis kelių šimtų puslapių storumo knygą ar net kelias nėra patogu. Tačiau to daryti nebūtina, nes šiandien visą savo namų biblioteką galima turėti planšetiniame kompiuteryje arba telefone. Plačiai prieinamos e. knygos skaitymo džiaugsmą leidžia pasiekti praktiškai bet kur ir bet kada.


Telekomunikacijų ekspertė Rimantė Marcišauskienė sako, kad legaliai įsigyti mėgstamų autorių knygų elektronines versijas šiandien be didelių pastangų galima praktiškai bet kuriame e. knygyne ar knygomis prekiaujančioje platformoje, o e. knygų pasiūla šiandien iš esmės nenusileidžia popierinių.


„Be abejo, pasaulyje didžiausia ir populiariausia e. knygų prekybos platforma yra „Amazon“, kurioje galima rasti daugumą anglų ir kitomis kalbomis išleistų knygų, skirtų „Kindle“ platformai. Tačiau ji nėra vienintelė. „eBooks“ ar prenumeratos principu veikianti „Scribid“, ir daugelis kitų siūlo praktiškai neribotą e. leidinių anglų kalba pasiūlą.

REKLAMA


Ieškantiems lietuviškų e. knygų taip pat yra iš ko rinktis – daugeliu atvejų kartu su tradicinėmis knygomis leidyklos šiandien išleidžia ir elektronines jų versijas. Lietuviškas e. knygas galima įsigyti „Skaityklė.lt“, „Knygos.lt“, „Pegasas.lt“ ir kituose knygynuose internete“, – sako R. Marcišauskienė.


Kalbant apie e. knygų skaitymo įrankius, R. Marcišauskienė atkreipia dėmesį, kad patogiausias skaitymo įrenginys kelionėse ir atostogų metu yra planšetinis kompiuteris. Skaitant jame, galima reguliuoti tiek apšvietimą, tiek šrifto dydį – tai yra svarbūs aspektai norint mažinti akių nuovargį.


„Skaityti knygas galima bet kokiame įrenginyje, vis dėlto planšetinis kompiuteris tiek savo funkcijomis, tiek dydžiu yra patogesnis variantas. Žinoma, žmonės dažnai naudoja ir telefonus, tačiau skaitant mažesniuose ekranuose akys labiau pavargsta. Vis dėlto, nesvarbu ar skaitote popierinę ar elektroninę knygą, reikėtų nepamiršti ilgiau skaitant padaryti pertraukų ir pailsinti akis“, – pataria R. Marcišauskienė.

REKLAMA


Taip pat „Telia“ telefonų kategorijos vadovės teigimu, skaityti e. knygas dažnai yra ne tik patogiau, bet ir pigiau, nes elektroninės knygų versijos paprastai yra pigesnės nei popierinės. Renkantis prenumeratos modelį – pavyzdžiui, siūlomą „Scribid“, už mėnesio mokestį e. knygas ir e. žurnalus galima skaityti neribotai. Be to, skaitantys anglų ar kitomis populiariomis kalbomis nemažai legalių e. knygų galima rasti ir nemokamai. Pavyzdžiui, daugiau nei 60 tūkst. pavadinimų siūlo „Project Gutenberg“. Nemokamų lietuviškų e. knygų siūlo „Skaityklė.lt“.


„Vienas iš pagrindinių e. knygų privalumų yra tas, kad jas visuomet galima turėti su savimi skaityklėje, paprastame ar planšetiniame kompiuteryje arba paprasčiausiai telefone. Tam netgi nebūtina siųstis atskirų programėlių, nes daugelis telefonų šiandien jas turi iš karto. „iOS“ įrenginiuose standartinė programėlė e. knygoms įsigyti ir skaityti yra „Books“, o „Android“ naudotojai gali naudotis „Google Play Books“, – pasakoja R. Marcišauskienė.


Norintiems daugiau funkcionalumų ar papildomų galimybių R. Marcišauskienė pataria atkreipti dėmesį į tokias e. knygoms skaityti skirtas programėles kaip „Aldiko“, kuri leidžia susikurti virtualią knygų lentyną ir individualizuoti savo skaitymo patirtį, ar populiariąją „Amazon Kindle“, kuri suteikia galimybę sinchronizuoti pasirinktus nustatymus ir e. knygas skirtinguose įrenginiuose.


„E. knygų skaityklė planšetiniame kompiuteryje arba telefone tikrai gali būti nepakeičiama ir suteikti daugiau laisvės skaityti tai, ką nori ir kada nori, ir taip praturtinti atostogų ir kelionių patirtį, atverti naujas turiningo laisvalaikio galimybes. Tad ruošiantis vasaros poilsiui verta pasirūpinti ir savo asmenine e. biblioteka“, – sako R. Marcišauskienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)