Mokslininkai prognozuoja didesnį nei tikėtasi visuotinį atšilimą: kodėl tai svarbu

Mokslininkai prognozuoja didesnį nei tikėtasi visuotinį atšilimą: kodėl tai svarbu


Visuotinis atšilimas apie 2030-uosius pasieks 1,5 laipsnio Celsijaus – maždaug dešimtmečiu anksčiau nei prognozuota 2018 m., sakoma itin svarbioje Jungtinių Tautų (JT) klimato mokslo ataskaitoje.


Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) mokslininkai ataskaitoje tvirtina, kad 1,5 laipsnio Celsijaus temperatūros augimo ribą, nustatytą 2015 m. Paryžiaus klimato kaitos susitarime, žmonija viršys apie 2030 m., jei nebus imtasi papildomų priemonių klimato kaitai stabdyti.


Vis dėlto, mokslininkai pabrėžia, kad ši riba bus pasiekta iki 2050 m. nepriklausomai nuo to, kaip sparčiai žmonija mažins iškastinio kuro naudojimą.


Šiuo metu visuotinis atšilimas nuo XIX a. vidurio siekia 1,1 laipsnio Celsijaus. IPCC mokslininkų teigimu, beveik visą šį temperatūros augimą „be abejonės sukėlė žmogaus veikla“.


„Jau kelis dešimtmečius buvo akivaizdu, kad Žemės klimatas kinta, o žmogaus įtaka klimato sistemai yra neginčijama“, – teigė pirmosios IPCC darbo grupės pirmininkė Valerie Masson-Demotte.

REKLAMA


Klimato kaitos padarinių, tokių kaip kylantis jūros lygis ir Žemės ledynų tirpsmas, „neįmanoma panaikinti šimtmečius ar net tūkstantmečius“, net jei žmonija drastiškai sumažintų anglies taršą, tvirtino IPCC.


Mokslininkai aiškino, kad dėl jau išmestų šiltnamio efektą skatinančių dujų jūros lygis kils dėl temperatūros augimo ir ledynų tirpsmo bei „išliks pakilęs tūkstančius metų“.


Net jei žmonėms pavyktų sustabdyti visuotinį atšilimą ties 1,5 laipsnio Celsijaus, kaip numato Paryžiaus klimato kaitos susitarimas, pasaulis turėtų ruoštis „precedento stebėjimų istorijoje neturinčioms“ karščio bangoms, liūtims ir sausroms, teigiama ataskaitoje.


„Patirsime įvykius, kurie neturi precedento savo mastu, dažniu, laiku ar vieta“, – teigia IPCC.


JK: klimato ataskaita – griežtas įspėjimas dėl žmogaus veiklos


Jungtinė Karalystė (JK) pirmadienį visą pasaulį paragino imtis veiksmų prieš klimato kaitą, Jungtinių Tautų organizacijai įvertinus, kad planeta sušilo daugiau, nei prognozuota.

REKLAMA


Šalis, kurioje vyks klimato viršūnių susitikimas COP26, paskelbė, kad ataskaitoje pateikti duomenys „yra griežtas perspėjimas dėl to, kad žmogaus veikla planetą žaloja nerimą keliančiu greičiu“.


JK premjero Boriso Johnsono teigimu, ataskaita „prablaivo“. Jis paragino pasaulį imtis skubių veiksmų, „paaiškėjus, jog ateinantis dešimtmetis bus lemiamas, siekiant užtikrinti ateitį mūsų planetai“.


„Viliuosi, kad šiandien IPCC ataskaita taps žadinančiu balsu pasauliui, raginančiu veikti dabar, dar prieš mums susitinkant lapkritį Glazge vyksiančiame kritiškai svarbiame klimato viršūnių susitikime COP26“, – sakė B. Johnsonas.


JK „rodo kelią, pastaraisiais dviem dešimtmečiais išmetamų šiltnamio dujų kiekį mažindama greičiau nei bet kuri kita valstybė“, teigė šalies premjeras.


G. Thunberg teigia, kad jos nenustebino nauja JT klimato ataskaita


Klimato aktyvistė Greta Thunberg teigia, kad jos nenustebino naujoje JT klimato ataskaitoje pateiktos išvados. „Naujoje Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitoje kažkokių netikėtumų nėra. Ji patvirtina tai, ką mes jau žinome iš tūkstančių ankstesnių studijų ir tyrimų – kad esame ekstremalioje situacijoje“, - rašė švedė pirmadienį tviteryje ir instragrame. Tai esą solidi, tačiau atsargi dabar turimų žinių santrauka.


„Turime būti drąsūs ir, remdamiesi šiose ataskaitose pateiktomis mokslinėmis išvadomis, priimti sprendimus“, - rašė toliau G. Thunberg. 18-metė pridūrė, kad blogiausių klimato kaitos padarinių dar galima išvengti. „Tačiau ne tuomet, jei toliau elgsimės kaip šiandien, ir ne tuomet, jei krizės netraktuosime kaipo krizės“, - teigė aktyvistė.



Visuotinis atšilimas apie 2030-uosius pasieks 1,5 laipsnio Celsijaus – maždaug dešimtmečiu anksčiau nei prognozuota 2018 m., sakoma pirmadienį paskelbtoje svarbioje JT) klimato mokslo ataskaitoje.


IPCC mokslininkai ataskaitoje tvirtina, kad 1,5 laipsnio Celsijaus temperatūros augimo ribą, nustatytą 2015 m. Paryžiaus klimato kaitos susitarime, žmonija viršys apie 2030 m., jei nebus imtasi papildomų priemonių klimato kaitai stabdyti.


Vis dėlto, mokslininkai pabrėžia, kad ši riba bus pasiekta iki 2050 m. nepriklausomai nuo to, kaip sparčiai žmonija mažins iškastinio kuro naudojimą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)