Realusis Lietuvos BVP antrąjį ketvirtį mažėjo 5,1 proc.

Realusis Lietuvos BVP antrąjį ketvirtį mažėjo 5,1 proc.


Antrąjį metų ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 11,5 mlrd. eurų. Palyginti su pirmuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -5,1 proc.


Statistikos departamento duomenimis, vertinant gamybos metodu, 2020 metų antrąjį ketvirtį neigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo (-2,00 proc.), pramonės (-1,01 proc.), profesinių, mokslinių ir techninių, administracinių ir aptarnavimo (-0,95 proc.) įmonių veiklos rezultatai.


Pirmąjį pusmetį BVP sudarė 22,5 mlrd. eurų to meto kainomis. Palyginti su 2019 metų pirmuoju pusmečiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo -0,6 proc. (nepašalinus sudarė -0,8 proc.).


Statistikos departamento generalinė direktorė Jūratė Petrauskienė teigė, kad krizė 2009 metais buvo kur kas didesnė.

REKLAMA


„Palyginus krizes šiais ir 2009 metais, 2009 metais krizė buvo kur kas didesnė – BVP smukimas tuomet siekė 12,7 proc. Nuo 6 mėnesio atsigauna didmeninė, mažmeninė prekyba. Dabar stebime tekstilės, odos gamybos padidėjimą net 50 proc. šeštą mėnesį, palyginti su penktu“, – sakė J. Petrauskienė.


Anot jos, didesnis smūgis 2009 metais taip pat teko importui ir eksportui.


„Kritimas yra apie 20 proc. tiek importo, tiek eksporto. Tačiau, palyginti su 2009 metais, tas kritimas buvo daug didesnis – apie 40-50 proc.“, – teigė ji.


Prognozuodama ekonomikos rodiklius trečiajam ketvirčiui, Statistikos departamento vadovė teigė, kad jie neturėtų kristi.


„Drįstu prognozuoti, kad neturėtų smukti. Visi rodikliai, kurie matomi, tai smukimo nesimato. Visos veiklos sugrįžta į lygį, kuris buvo prieš karantiną. Iš dabartinės situacijos matome, kad viskas atsigauna“, – teigė J. Petrauskienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)