Pirmą kartą per 50 tūkst. metų prie Žemės priartėjo žalioji kometa

Pirmą kartą per 50 tūkst. metų prie Žemės priartėjo žalioji kometa


Žalioji kometa C/2022 E3 (ZTF) vis labiau artėja prie Žemės ir trečiadienį buvo nufotografuota iš dykynės netoli Dreberio šiaurės Vokietijoje.


Kometa, kuri Žemę aplanko tik kartą per 50 tūkst. metų, arčiausiai Žemės bus vasario 1 dieną. Tuomet ji bus už 42 mln. kilometrų – tai trečdalis atstumo nuo Žemės iki Saulės.


Tikėtina, kad geriausias stebėjimo laikotarpis bus sausio pabaiga, kai silpniau švies Mėnulis, jei tik orai bus palankūs. Jei pasiseks išvengti miesto šviesų, kometa gali būti matoma plika akimi, ir jau tikrai – su žiūronais ar per teleskopą.


Iš ledo ir dulkių susidariusios kometos skersmuo yra apie kilometrą. Kometa turi komą – aplink ją matomą dalelių skraistę, kurios ilgis siekia apie 50 tūkst. kilometrų ir kuri spindi žalsva spalva. Vokietijos aerokosminio centro (DLR) duomenimis, žalią spalvą sukuria dujos, kurias įkaitina Saulės spinduliai.


Kometa gavo savo vardą po to, kai ją pirmą kartą praėjusiais metais pastebėjo JAV observatorija „Zwicky Transient Facility“ – viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektas, skirtas sistemingai tirti optinius naktinio dangaus reiškinius.


Kometa paskutinį kartą pro Žemę praskriejo vėlyvojo paleolito laikotarpiu, kai Žemėje dar gyveno neandertaliečiai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>