Šlakelis medaus ir skonis – dieviškas!

Šlakelis medaus ir skonis – dieviškas!


Kvapnus ir saldus bitelių surinktas medus tinka ne tik arbatai saldinti ar tradiciniam meduoliui kepti. Su šiuo natūraliu produktu galima pagardinti varškę, ledus, įmaišyti jo į salotų užpilą ar marinatą, apkepti sūrius, karamelizuoti daržoves, vaisius. Šįkart – apie medaus naudojimo būdus.


Dalia ALEKNIENĖ


Medus nuo pat jo atradimo buvo naudojamas beveik kiekvienos senovės tautos, ypač egiptiečių, graikų, romėnų, virtuvėje. Istoriniai šaltiniai byloja, kad meduje ar juo pasaldintame vandenyje buvo mirkoma stipriai sūdyta mėsa, kad taptų ne tokia sūri ir valgoma.


Su medumi buvo skiedžiamas perrūgęs vynas, konservuojami vaisiai, gaminami delikatesiniai saldumynai. Šis saldus ir maistingas produktas ilgai atstojo cukrų. Lietuvių šeimininkės juo saldino kepinius, košes, uogienes, žolelių arbatas ir gaiviuosius gėrimus. Iš vandeniu atskiesto medaus raugė tradicinį gėrimą midų.

REKLAMA


Natūralus ir dirbtinis


Natūralaus medaus spalva, kvapas ir skonis priklauso nuo žiedų, iš kurių surinktas nektaras. Liepų medus – šviesiai geltonas, liepžiedžių kvapo. Grikių medus – tamsus, aštraus kvapo ir skonio. Pievų žiedų medus – geltonas arba gelsvai rusvas, aromatingas, malonaus skonio.


Viržių medus – tamsiai geltonas su rusvu atspalviu, stipraus, panašaus į viržių žiedų, kvapo, kartoko skonio. Yra ir daugiau medaus rūšių: miško augalų, aviečių, dobilų, rapsų bei kt. Visoms joms yra būdingas savitas kvapas, skonis, spalva.


Bendra tai, kad tik šviežias medus būna skystas, stovėdamas jis ima kristalizuotis ir kietėti. Tai visiškai natūralus procesas, nuo to šio produkto kokybė visiškai nepasikeičia. Kaitinamas medus netenka gydomųjų savybių, patamsėja, tampa ne toks aromatingas, įgauna karamelės prieskonį.


Konditerijoje gaminant sausainius, saldainius, meduolius ir kitus kepinius dažniausiai naudojamas dirbtinis medus.

REKLAMA


Jis gaunamas iš kreminės cukraus masės, kuri sutirštinama krakmolu arba gliukozės sirupu, pridedant natūralaus medaus (jo turi būti ne mažiau kaip 10 proc.), medaus esencijos, taip pat dirbtinių dažiklių ir kvapų. Kambario temperatūros dirbtinis medus gali būti nuo klampiai skystos iki tirštos konsistencijos, nuo šviesiai geltonos iki rudos spalvos.


Keptiems saldumynams


Saldiesiems kepiniams medus suteikia ne tik saldumo, bet ir išraiškingo skonio. Vienas populiariausių desertų su šiuo produktu – medaus tortas. Nuo seno kepami pyragai ir sausainiai, į kurių tešlą maišoma medaus, net turi pavadinimą – meduoliai.


Pasak konditerių, jiems idealiai tinka pievų žiedų medus, išsiskiriantis švelniu skoniu ir kvapumu. Tradiciškai meduoliai gardinami ir gana ryškiais prieskoniais: gvazdikėliais, anyžiais, kvapiaisiais pipirais, kardamonais, cinamonu ir imbieru.


Kadangi kaitinant medų dalis vertingųjų medžiagų žūsta, kai kurios šeimininkės saldiesiems kepiniams naudoja dirbtinį medų. Sako, kad visiškai netikslinga į kepinių tešlą maišyti labai brangaus medaus, jį verčiau valgyti vieną, su šviežiais tarškiais agurkais, tepti ant duonos ar dėti į vaistažolių arbatas.


Beje, nors kepant meduolį namuose pasklinda apetitą žadinantis aromatas, nereikėtų skubėti jo ragauti – palaikytas per naktį ar net ilgiau bus kur kas skanesnis.


Salotų užpilams


Šlakelis skysto medaus salotų užpilą padaro tobulą, nes sukuria rūgštaus ir saldaus skonio balansą. Bene populiariausio salotų užpilo receptas – kokybiškas alyvuogių aliejus, citrinų sultys, medus, druska ir pipirai.



Norint aštriau, galima įmaišyti grūdėtųjų garstyčių, įspausti česnako skiltelę, paskaninti mėgstamomis žolelėmis. Šis saldžiarūgštis užpilas tinka salotoms, tiekiamoms prie keptos vištienos, jautienos, vištų kepenėlių ar vytinto kumpio.


Labai dera juo aplieti ledkalnių salotas su kriaušėmis, graikiniais riešutais ir mėlynųjų pelėsių sūriu. Kulinarai tikina, kad renkantis vis kitokį medų kaskart salotos išsiskleidžia nauju skoniu. O gaminant užpilą šviežių vaisių salotoms jie rekomenduoja citrinų sultis pakeisti apelsinų ar žaliųjų citrinų sultimis, imti švelnesnius prieskoninius žalumynus.


Jei medus sukietėjęs, nuolat maišant jį patariama ištirpdyti dubenėlyje virš garų – svarbu, kad medus suskystėtų, bet ne užvirtų. Skysto medaus padažo galima patiekti prie amerikietiškų blynelių, pyrago ar varškės sūrio.


Marinatams, aptepams


Medumi pagardinti marinatai tinka mėsai, daržovėms, žuviai ir jūrų gėrybėms marinuoti. Su kokiais produktais galima maišyti medų ruošiant marinatą? Su pomidorų tyre, garstyčiomis, imbierais, ananasais, baltuoju vynu, aitriosiomis paprikomis ir kt.


Meduje marinuotus kepsnelius, daržoves ir kitus patiekalus geriausiai kepti ant grotelių, tik reikėtų patikrinti, kad žarijos nebūtų itin kaitrios, kitaip medus ims svilti. Žinoma, taip pat galima čirškinti orkaitėje arba kiniškoje keptuvėje.


Kepant didelį mėsos gabalą, virtuvės meistrai rekomenduoja pasigaminti aptepą iš garstyčių, medaus ir citrinų sulčių arba pomidorų ir medaus. Juo vis tepti kepamą mėsą – medus karamelizuojasi, ir kepsnys išeina nuostabia traškia plutele.


Medaus, citrinų sulčių, kapotų graikinių riešutų ir smulkintų rozmarinų ar čiobrelių mišinys – puikus pagardas orkaitėje ar kepsninėje ant grotelių kepamam bri sūriui. Labai skanus būna folijoje keptas varškės sūris, apteptas užpilu, sumaišytu iš aliejaus, medaus, česnakų ir raudonėlių.

REKLAMA


Vaisiams ir daržovėms karamelizuoti


Su trupučiu sviesto apkeptos ir derančiais prieskoniais pagardintos, o paskui skystu medumi apveltos ir trumpai paskrudintos daržovės, patiektos prie mėsos patiekalų, netikėtu skoniu nustebina ne vieną. Karamelizuoti medumi tinka visas kietesnes daržovės: paprikas, cukinijas, morkas, baklažanus, kukurūzus, o ypač svogūnus.


Medumi karamelizuoti vaisiai kai kurioms šeimininkėms gali būti netikėtas atradimas. Stambiais gabalais supjaustome porą bananų, pusę ananaso, porą persikų, pusę meliono, kriaušę ir obuolį. Sudedame į folijos krepšelius, apšlakstome citrinų ir medaus mišiniu, užberiame smulkintų riešutų, folijos kraštus užspaudžiame ir kepame ant grotelių. Po 6–8 min. atidengiame ir dar kiek pakaitiname. Vaisius tiekiame karštus vienus ar prie ledų.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>