Vienas žymiausių XX amžiaus kompozitorių G. Gershwinas: „Kodėl turėčiau apsiriboti tik viena moterimi, kai galiu turėti tiek moterų, kiek noriu?”

Vienas žymiausių XX amžiaus kompozitorių G. Gershwinas: „Kodėl turėčiau apsiriboti tik viena moterimi, kai galiu turėti tiek moterų, kiek noriu?”


George'as Gershwinas buvo vienas žymiausių XX amžiaus amerikiečių kompozitorių, išgarsėjęs savo Brodvėjaus miuziklais, taip pat visame pasaulyje žinomomis orkestrinėmis kompozicijomis „Žydroji rapsodija“, „Amerikietis Paryžiuje“ ir opera „Porgis ir Besė“. Jis tituluojamas žmogumi, atnešusiu „džiazą į koncertų sales“. Deja, Gershwinas mirė jaunas, sulaukęs 38 metų, tačiau paliko įspūdingą dainų kolekciją, kurių daugelis tapo puikiais Amerikos džiazo standartais.


Susipažinkite su įdomiausiai faktais apie šį kompozitorių:


1. Penkiolikmetis Gershwinas metė mokyklą ir pradėjo dirbti pianistu bei dainų “atlikėju” ir kūrėju “Tin Pan Alley” leidykloje Niujorke. Pianistai - dainų “atlikėjai” iš esmės buvo pianistai, kurie padėjo parduoti naujas natas, muzikos parduotuvėje grodami naujausias melodijas.


2. Gershwinas labai mėgo vakarėlius ir susitikinėjo su daugybe žavių moterų. Vienai damai jis net pasipiršo, tačiau jos taip niekada ir nevedė, sakėsi esąs per daug užsiėmęs. Štai viena garsiausių George'o Gershwino citatų: „Kodėl turėčiau apsiriboti tik viena moterimi, kai galiu turėti tiek moterų, kiek noriu?”


3. Gershwino hobis buvo tapyba, jam tai puikiai sekėsi. Paskutinis jo tapytas aliejinis portretas buvo gero draugo, žymaus kompozitoriaus Arnoldo Schönbergo.

REKLAMA


4. Schönbergas ir Gershwinas labai gerai sutarė, jie kas savaitę žaisdavo tenisą Gershwino Beverli Hilso korte. Gershwinas labai vertino draugo kūrybą ir netgi paprašė Schönbergo kompozicijos pamokų, bet šis atsisakė: „Aš padarysiu tave blogu Schönbergu, o tu jau esi toks geras Gershwinas“.


5. Nors ir negavo konservatorinio išsilavinimo, jis penkerius metus praleido privačiai lankydamas fortepijono, teorijos ir kompozicijos pamokas. George'as Gershwinas, nepaisydamas įtempto grafiko, tęsė studijas visą gyvenimą, mokydamasis dirigavimo, kontrapunkto ir orkestravimo.


6. Gershwino namas Holivude vėliau priklausė puertorikiečiui José Ferrer ir aktorei Rosemary Clooney. Tačiau 2005 m. vasarą Beverli Hilso miestas išdavė leidimą nugriauti namą.


7. Jis visą gyvenimą glaudžiai bendradarbiavo su jaunesniuoju broliu Ira Gershwinu. Kartu jie parašė daug populiarių dainų, orkestrinių kūrinių ir miuziklų. „Of Thee I Sing“ („Aš tave dainuoju“, 1931) yra vertinamas kaip vienas geriausių Brodvėjaus miuziklų, už kurį kompozitoriui buvo paskirta Pulitzerio premiją. (The Pulitzer Prizes – garbingiausia JAV metinė premija nuo 1917 m., kuri skiriama už nuopelnus žurnalistikoje, literatūroje, muzikoje.)

REKLAMA


8. “Rhapsody in Blue” (“Žydroji rapsodija”, 1924), tapusi amerikiečių muzikos simboliu, iki šiol skamba kultiniuose filmuose. 1937 m. kūrinys atliktas filme „Didysis Ziegfeldas“, kuris laimėjo Oskarą už geriausią filmą. Kompozicijos įtraukimas į šį prestižinį filmą dar labiau sustiprino jos, kaip ikoniško Amerikos muzikinio kūrinio, statusą. Vėliau “Žydroji rapsodija” skambėjo tokiose pasisekimo sulaukusiose kino juostose, kaip “The Great Getsby”, "Manhattan", “Fantasia 2000”. “Rhapsody in Blue” atliekama daugelyje svarbių tarptautinių renginių, pavyzdžiui, 1984 m. vasaros olimpinių žaidynių, vykusių Los Andžele, atidarymo ceremonijoje - solo partija čia skambėjo 84-iais baltais fortepijonais, atliekama 84-ių pianistų.


9. Gershwinas kuriam laikui apsigyveno Paryžiuje, padavė prašymą studijuoti kompoziciją pas garsią mokytoją Nadia Boulanger, kuri kartu su keletu kitų būsimų dėstytojų, tokių kaip Maurice'as Ravelis, atsisakė jo, sakydama, kad jam viskas ir taip puikiai sekasi. Geršvinas taip pat siekė studijuoti pas Igorį Stravinskį. Kai vakarėlyje jis kreipėsi į kompozitorių, Stravinskis jį nustebino klausimu: „Kiek pinigų per metus uždirbi? Išgirdęs atsakymą, Stravinskis atsakė: „Gal vis tik aš turėčiau mokytis pas jus, pone Gershwinai“.


10. 1937 m. pradžioje Gershwinas pradėjo skųstis galvos skausmais ir koordinacijos problemomis. Jam buvo diagnozuotas smegenų auglys. Nepaisant chirurginės intervencijos, Gershwinas mirė liepos 11 d., būdamas 38 metų amžiaus.



Išgirsti šio legendinio kompozitoriaus kūrinį “Rhapsody in Blue” (“Žydroji rapsodija”, 1924) kviečiami Kauno ir Vilniaus klausytojai. Muzikalumu ir unikalia interpretacija garsėjantis pianistas Darius Mažintas surengs du rečitalius – lapkričio 30 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir gruodžio 30 d. Vilniaus A. Mickevičiaus bibliotekoje. Gershwino novatorišku džiazu persmelkto stiliaus ir romantiškų bei virtuoziškų Chopino kompozicijų derinys sukurs unikalią ir įvairiapusę programą, kuri patenkins įvairiausio muzikinio skonio klausytojus.


RHAPSODY IN BLUE / pianistas Darius Mažintas


2023 lapkričio 30 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje
2023 gruodžio 30 d. Vilniaus A. Mickevičiaus bibliotekoje


Bilietus platina www.kakava.lt


Partnerių turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)