Išminuotojo kostiumas: kaip šie šarvai saugo sprogmenis neutralizuojančius specialistus?

Išminuotojo kostiumas: kaip šie šarvai saugo sprogmenis neutralizuojančius specialistus?


Išminuotojų kostiumai – tai specializuoti sunkieji kūno šarvai, kuriuos vilki sprogmenis neutralizuojantys specialistai. Nors dažniausiai juos naudoja karinės pajėgos, jų turi ir policijos išminuotojai.


Kaip galima nuspėti, pagrindinė tokios aprangos funkcija yra apsaugoti ją vilkintį žmogų, jeigu sprogmuo netikėtai detonuotų. Kostiumas kuriamas taip, kad sušvelnintų intensyvaus karščio, smūgio ir fragmentacijos – dideliu greičiu išlekiančių sprogmens skeveldrų – daromą žalą. Šią apsaugą suteikia keleto tvirtų, tačiau lengvasvorių medžiagų, tokių kaip kevlaras, nomeksas, putos ir įvairiausi plastiko kompozitai, derinys. Visų jų sluoksniai ir mišiniai tampa visapusišku barjeru sprogimo poveikiui.


Iliustracijoje pavaizduotas kostiumas „Advanced Bomb Suits“ (ABS) ne tik saugo išminuotoją, bet ir užtikrina kuo didesnį patogumą ir leidžia bendrauti su likusia komanda. Vykdant operaciją šių veiksnių svarba yra kritinė, nes neretai ir taip labai įtemptą situaciją dar labiau gali pasunkinti ekstremalios sąlygos, pavyzdžiui, kaitra. Integruota ryšių sistema užtikrina, kad technikas gaus reikiamą informaciją, o aušinimo sistema neleidžia perkaisti ir sumažina įtampą bei nuovargį.

REKLAMA


Pastarąjį dešimtmetį išminavimo kostiumų paklausa pasaulyje vis auga, o daugiausia prie to prisideda neramumai Irake, Sirijoje ir Afganistane. Vis dėlto siekiant išvengti žmonių aukų apsišarvavusius išminuotojus vis dažniau pakeičia nuotoliniu būdu valdomi robotai.


Sprogmenų neutralizavimo istorija

Sprogmenis šalinti pradėta II pasaulinio karo laikų Anglijoje. Nacistinei Vokietijai prieš Britaniją surengus didžiulę bombardavimo kampaniją, nemažai paleistų sprogmenų nukrito ant žemės, tačiau nesuveikė. Tai lėmė staigų civilių žūčių šuolį – nesprogusias bombas netyčia aktyvindavo visai niekuo dėti žmonės.


Dėl to britų vyriausybė ėmėsi mokyti savanorius gyventojus sprogmenų nukenksminimo metodų, o suburtoms išminuotojų komandoms pavesdavo užduotis išvalyti teritorijas, kad jose neliktų žemėje įstrigusių ir nesprogusių bombų. Tačiau, skirtingai nuo šiuolaikinių tokių specialistų, šie civiliai išminuotojai nevilkėjo jokių apsauginių drabužių ir naudojosi tik labai paprastais įrankiais, tokiais kaip kastuvai, kirviai ir vielos žirklės.

REKLAMA


Nuo galvos iki kojų: „Advanced Bomb Suit“ medžiagos ir prietaisai

Pakelta apykaklė

Kadangi sprogimas gali sukelti skirtingą galvos ir liemens judėjimo pagreitį, kiekvienas ABS yra aprūpintas lanksčia stuburo apsauga ir atramine kaklo apykakle.


Šalmas


ABS šalmas pagamintas iš tvirto, tačiau lengvo pluošto, todėl sveria tik 3,6 kg. Antveidžiui naudoti laminuoti akrilas ir polikarbonatas.


Ryšių sistema

Šalme taip pat įtaisyta karinio standarto (MIL-SPEC) komunikacijos sistema, kurią sudaro mikrofonas ir garsiakalbiai. Ją maitina integruota sudėtinė baterija, galinti veikti apie penkias valandas.


Balistiniai skydai

Kostiumo išorėje sumontuoti kompozitiniai balistiniai skydai, neleidžiantys prasiskverbti dideliu greičiu lekiančioms skeveldroms.


Plaučių viršslėgio atmušas

Krūtinę dengia specialūs tvirti balistiniai skydai, pritaikyti absorbuoti detonacijos metu kylantį didelį slėgį ir apsaugoti nuo plaučių pažeidimo.


Medžiagos


Kostiumas pagamintas iš ugniai atsparių nomekso ir kevlaro medžiagų derinio. Jos yra skirtos apsaugoti žmogų nuo intensyvaus sprogimo karščio.


Aušinimo sistema

Kadangi kostiumą sudaro keletas storų sluoksnių, arčiausiai odos dėvima nomekso apranga su integruotu vamzdelių tinklu. Jis yra prijungtas prie dviejų litrų vandens talpyklos, kuri po visą ABS pumpuoja šaltą vandenį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)