Respiratoriai: kaip išsirinkti ir nešioti?

Respiratoriai: kaip išsirinkti ir nešioti?


Siekiant sumažinti COVID-19 plitimą, Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) priėmus sprendimą renginiuose uždarose erdvėse dėvėti FFP2 respiratorius, vaistininkai primena svarbią informaciją, ką naudinga žinoti apie šią apsaugos priemonę.


Paklausiausia apsaugos priemonė prieš virusus yra medicininė kaukė, nes jų kaina kur kas mažesnė. Visgi pastaruoju metu didėja poreikis ir respiratoriams. Nors sausį šios prekės paklausa padidėjo apie 40 proc. lyginant su ankstesniais mėnesiais, šių apsaugos priemonių atsargos pakankamos, stebima situacija ir atsižvelgiama į pacientų poreikius.


„Vis daugiau pacientų renkasi dėvėti respiratorių. Jie dar labiau sumažina galimą virusų plitimą, efektyviau apsaugo šalia esančius žmones, taip pat ir respiratorių dėvintį asmenį, jei aplinkoje jis susidurtų su užkratu“, – sako vaistininkas Rimvydas Blynas.


Kaip nurodo gamintojai, FFP2 respiratoriai filtruoja mažiausiai 95% ore esančių kenksmingų dalelių. Respiratoriai geriau apspaudžia kvėpavimo takus, jie pagaminti iš daugiasluoksnių specialių medžiagų, todėl galimas užkrato išplitimas juos dėvint smarkiai sumažėja.

REKLAMA


Kaip išsirinkti respiratorių?


Renkantis respiratorių, svarbu atkreipti dėmesį, kokiais simboliais jis pažymėtas.


„CE ženklu pažymėta prekė atitinka visus Europos Sąjungos saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus, kuriuos užtikrina pats gamintojas. Šis žymėjimas turi atsidurti ant bet kurioje pasaulio vietoje gaminamos prekės, kurios yra pardavinėjamos ES. Dėl to ant kaukės ar respiratoriaus pamatę šį ženklą, galėsite būti ramūs, kad priemonė atitiks savo paskirtį“, – sako vaistininkas.


Europos Sąjungoje pagaminti respiratoriai yra ženklinami raidėmis FFP, reiškiančiomis „filtruojantis veido elementas“, o šalia jų esantis skaičius nurodo apsaugos lygį. Pavyzdžiui, FFP1 respiratoriuje esantis filtras apsaugo nuo maždaug 80 proc. oro dalelių, FFP2 respiratoriaus filtras nepraleidžia iki 95 proc. dalelių, o FFP3 – bent jau 99 proc. Tuo tarpu kitose valstybėse gaminami respiratoriai yra ženklinami kitaip, tačiau visus juos galima prilyginti ES žymėjimui.

REKLAMA


JAV pagamintas respiratorius, kuris gali būti laikomas FFP2 atitikmeniu, bus pažymėtas N95, R95 arba P95 ženklu, o ant FFP3 veido apsaugos priemonei tolygaus respiratoriaus rasite N, R arba P raidę ir šalia prirašytą 99 arba 100 skaičių (pvz. N99). Kinijoje gamintas respiratorius, prilygstantis FFP2 veido apsaugos priemonei, bus žymimas KN95 ženklu.


Vaistininkas R. Blynas sako, kad kasdieniam naudojimui pirkti FFP3 respiratorius nėra prasmės, mat jie yra aukščiausios apsaugos, o jų kainą dar didesnė. Jie yra skirti personalo darbui su užsikrėtusiais ligoniais.


Kasdieniam naudojimui, siekiant išvengti užsikrėtimo virusais ir apsaugoti kitus, reikėtų rinktis respiratorių be vožtuvo. Vaistininkas sako, kad respiratoriaus spalva neturi reikšmės jo efektyvumui.


Kaip nešioti respiratorių?


Vaistininkas akcentuoja: norint respiratorių nešioti tikslingai, kad jis apsaugotų mus ir aplinkinius nuo užsikrėtimo, būtina jį dėvėti taisyklingai. Respiratorius turi dengti kvėpavimo takus – būtinai tiek burną, tiek nosį, jo kraštai turi būti prigludę prie veido.


„Vieną respiratorių galima nešioti iki 8 valandų. Būtina įsidėmėti, kad vaistinėje įsigyjami respiratoriai, kaip ir medicininės kaukės, yra vienkartiniai. Labai svarbu respiratorius keisti, jei tapo sunku kvėpuoti, respiratorius išsipurvino ar sudrėko. Jei ilgai nešiosime tą patį respiratorių, nusiimdami liesime jį rankomis, naudos neturėsime ir šitaip galime užsikrėsti virusais, kurie bus galimai nusėdę ant respiratoriaus“, – pabrėžia vaistininkas.



Kada respiratoriai būtini?


Kaip informuoja SAM, siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos omikron plitimą, nuo pirmadienio, sausio 17 d., visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.


Respiratorių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems žmonėms, kurie dėl savo sveikatos būklės respiratorių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.


Vaistininkai respiratorius taip pat rekomenduoja dėvėti lankantis gydymo įstaigose, skrydžių metu ir pan.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)