JAV pareigūnas: veikiausiai bus paskelbtas perspėjimas smarkiai alergiškiems žmonėms nesiskiepyti „Pfizer“ vakcina

JAV pareigūnas: veikiausiai bus paskelbtas perspėjimas smarkiai alergiškiems žmonėms nesiskiepyti „Pfizer“ vakcina


Jei JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) nuspręs patvirtinti „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo COVID-19, veikiausiai bus prašoma žmonių, kuriems praeityje yra pasireiškusios sunkios alerginės reakcijos, ja nesiskiepyti, teigia JAV COVID-19 vakcinos ir vaistų kūrimo programos vyriausiasis patarėjas Moncefas Slaoui.


Panašus perspėjimas buvo paskelbtas Jungtinėje Karalystėje (JK), kur dviem sveikatos apsaugos darbuotojams po skiepijimosi „Pfizer-BioNTech“ vakcina pasireiškė alerginė reakcija.


Iki šiol „Pfizer-BioNTech“ dviejų dozių vakciną patvirtino tik JK ir Kanada, šį klausimą ketvirtadienį spręs FDA patariamoji taryba.


„Žiūrint į duomenis matyti, kad pacientai su sunkių alerginių reakcijų istorija buvo pašalinti iš klinikinių tyrimų“, – teigė M. Slaoui.


„Darau prielaidą – FDA priims šiuos sprendimus – kad tai bus svarstoma, ir, kaip ir JK, manome, jog žmonių su žinomomis sunkiomis alerginėmis reakcijomis bus prašoma nesiskiepyti šia vakcina, kol nesuprasime, kas tiksliai čia įvyko“, – sakė jis.


FDA taip pat greičiausiai prašys gyventojus skiepijančių įstaigų atkreipti dėmesį į galimą šalutinį poveikį – retą ir laikiną bei nelabai sunkią veido paralyžiaus formą, vadinamą Belo paralyžiumi, nes keturiems iš 19 000 „Pfizer“ klinikiniuose tyrimuose dalyvavusių žmonių pasireiškė šis šalutinis poveikis.

REKLAMA


M. Slaoui sakė, kad jam paliko įspūdį vakcinos klinikinių tyrimų duomenys, įskaitant tai, kad stiprus imunitetas nuo COVID-19 įgyjamas jau po pirmosios dozės. Vis dėlto, rekomenduojama skiepyti žmones dviem dozėmis su trijų savaičių pertrauka.


Kol kas neaišku, kada FDA leis skiepyti JAV gyventojus „Pfizer-BioNTech“ vakcina, tačiau sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras užsiminė, kad tai gali būti padarytas jau kitos savaitės pradžioje.


Už COVID-19 vakcinacijos logistiką atsakingas generolas Gusas Perna tvirtino trečiadienį davęs įsakymą pradėti skirstyti švirkštus, adatas, dezinfekantus ir skiediklius, reikalingus skiepijimo procesui. Skirstymą planuojama užbaigti iki penktadienio.


JAV tikisi jau šį mėnesį paskiepyti 20 mln. žmonių – pirmiausia ilgalaikės sveikatos priežiūros įstaigų gyventojus ir medicinos darbuotojus. Iki vasario pabaigos tikimasi paskiepyti 100 mln. žmonių, o visą šalies populiaciją – iki birželio.


Manoma, kad po „Pfizer-BioNTech“ vakcinos bus patvirtintos „Moderna“, „Johnson & Johnson“ ir „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)