Nemokami renginiai, kuriuos verta aplankyti

Nemokami renginiai, kuriuos verta aplankyti


Kaziuko mugės


Vilniuje


Kovo 1–3 d. sostinės senamiestyje, Gedimino prospekte ir jo prieigose šurmuliuos, kvies ir masins tradicinė Kaziuko mugė. Šiųmetis šūkis – „Neriam, drožiam, rūkstam į Kaziuką!“. Kaip ir kasmet, čia sugužės amatininkai iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių. Visas mugės dienas Žemaitės skverelyje savo kūryba tarmiškai dalysis bardai ir gatvės poetai, bus minimi Žemaitijos metai, Bernardinų aikštelėje gros gatvės muzikantai, K. Sirvydo skvere vyks folkloro ansamblių pasirodymai, ant Rotušės laiptų koncertuos užsienio atlikėjai, Lukiškių aikštės čiuožykloje vyks dailiojo čiuožimo pamokos visai šeimai, ledo ritulio, aisštoko varžybos, o aikštelėje prie Žemės ūkio ministerijos – meistrų darbų aukcionas iš pačių kūrėjų rankų. Rotušės pastatas pirmąsyk bus atiduotas vaikams, čia vyks „Vaikų Kaziukas“, Odminių gatvės scenoje koncertuos grupės, į savo kūrybą moderniai įkomponuojančios etnomotyvus: „Baltos varnos“, „Kamanių šilelis“, „Baltasis kiras“, L. Sungailienė ir kt. Kovo 1 d. 13.30 val. iškilminga amatininkų ir miestelėnų eisena pajudės nuo Lukiškių link Kudirkos aikštės, kur virš Gedimino prospekto bus pastatytas įspūdingo dydžio tiltas – šių metų Kaziuko mugės simbolis. Ant jo 14 val. vyks mugės atidarymo ceremonija, dalyvius sveikins miesto valdžios atstovai. Kovo 3 d. 14 val. Odminių gatvės scenoje – Kaziuko mugės uždarymas, nagingiausių amatininkų apdovanojimai ir pabaigtuvių koncertas.

REKLAMA


Klaipėdoje


Kovo 2 ir 3 d. senamiestyje šurmuliuos uostamiesčio Kaziuko mugė. Čia savo gėrybės siūlys tautodailininkai, amatininkai, ūkininkai, kulinarinio paveldo meistrai, lauks ir gausi kultūrinė programa.


Širvintose


Kovo 1 d. nuo 12 val. I. Šeiniaus gatvėje šurmuliuos Kaziuko Užgavėnės. Nuo 12 val. visų lauks Kaziuko mugė „Pirksiu, parduosiu, dykai dovanosiu“ su kalnais rankdarbių, verbų, kulinarinio paveldo gaminių. 17 val. prasidės Užgavėnių šėlionės: žiemos varytuvės iš kiemo, šokiai, žaidimai, rungtys, Lašininio ir Kanapinio dvikova, Morės deginimas. Dalyvius linksmins vietos muzikantai.


Užgavėnės


Vilniuje


Kovo 5 d. 18 val. ant Tauro kalno visi išsiilgusieji šilumos ir mėgstantieji žiemos pramogas kviečiami į sostinės Užgavėnių šventę „Morės blynvakaris“. Šventės metu netrūks triukšmingų šėlionių, persirengėlių dainų, šokių ir pašmaikštavimų, nuotaikingų ir judrių žaidimų ir mažiems, ir dideliems. Šių metų Užgavėnių šventė šmaikščiai ir žaismingai atspindės 2019-ųjų šalies gyvenimo aktualijas – renginio svečiai turės galimybę susipažinti su kandidatais į persirengėlių tautos prezidentus ir stebėti jų inscenizuotą rinkimų kampaniją. Kad žiemą varant nepristigtų jėgų, žavingoji Morė kvies pasivaišinti blynais, Lašininis siūlys šaukštu kabinti karštos košės, o jo konkurentas Kanapinis šildys visus susirinkusiuosius žolelių arbata. Šventę vainikuos tradicinis Morės teismas ir laužo šiluma. Visi kviečiami nepasidrovėti ir atvykti pasipuošę šventės personažų kostiumais.

REKLAMA


Kaune


Kovo 5 d. 17 val. Tautinės kultūros centro Teatro studijos (Kovo 11-osios g. 108) kieme – Užgavėnių šventė ir žiemos varymo iš kiemo linksmybės: šokiai, dainos, giesmės, varžytuvės kartu su folkloro ansambliu „Dailingė“.


Klaipėdoje


Kovo 3 d. nuo 14 val. Atgimimo aikštėje – uostamiesčio Užgavėnių šėlsmas: Morės rinkimai, rinkimų apylankų lankymas, nugalėtojos pagerbimas ugnimi ir kitos linksmybės.


Šiauliuose


Kovos 3 d. 13 val. prie Rėkyvos ežero – Užgavėnių persirengėlių šėlsmas. Tradicinėje žiemos išvarymo ir pavasario sutiktuvių šventėje netrūks linksmybių, šurmulio ir pramogų, visų lauks koncertas, žaidimai su persirengėliais, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimo ceremonija, šokiai, dainos.


Panevėžyje


Kovo 2 d. nuo 12 val. Nevėžio krantinėje prie Panevėžio bendruomenių rūmų – Užgavėnių mugė „Šalta žiema šalin eina“. 12 val. Užgavėnių persirengėlių eisena judės miesto gatvėmis, Senvage link Bendruomenių rūmų, kur 13 val. prasidės Užgavėnių linksmybės: gražiausios kaukės rinkimai ir apdovanojimai, Kanapinio ir Lašininio kova, vestuvių puota, kurioje jaunuosius sveikins geriausios gaspadinės, žydai, čigonai ir kt. Degs laužas, bus kepami blynai, vyks žiemos varytuvės iš kiemo. Bus galima nemokamai pasivažinėti žirgų traukiamomis karietomis.


Tauragėje


Kovo 5 d. 17.30 val. Pilies aikštėje – Užgavėnių šventė: persirengėlių linksmybės, žiemos varymas, Kanapinio ir Lašininio kova ir Morės supleškinimas. Užgavėnių blynai – tik tiems, kas su kaukėmis!



Anykščiuose


Kovo 5 d. 17.30 val. prie Kultūros centro (A. Baranausko a. 2) – Užgavėnių šventė, Gavėno, kartu su juo – ir bėdų, vargų, blogų minčių ir darbų deginimo ceremonija.


Trakuose


Kovo 2 d. nuo 10 val. prie Šv. Jono Nepomuko koplytstulpio – Užgavėnių šventė. Šurmuliuos meistrų mugė, šėlios kaukėtieji, vyks drūčiausių ir greičiausių varžytuvės – malkų skaldymo, merginų ant šluotkočių nešimo, rąstų pjovimo, šokinėjimo per kelmus ir kitos rungtys, – žiemos varymas, Lašininio ir Kanapinio debatai bei kova ir daugybė linksmybių dalyvaujant folkloro ansambliui „Dzyvų dzyvai“ ir kitiems smagiems kolektyvams.


Kupiškyje


Kovo 2 d. nuo 9 val. Kultūros centro (Gedimino g. 40) prieigose – nuotaikinga žiemos išvarymo šventė „Užgavėnių zbitkai“. Visus vilios mugė, nuo 11 val. prasidės šokiai, varžytuvės, įdomiausios kaukės rinkimai, žiemos varymo iš kiemo ceremonija ir kitos linksmybės.


Telšiuose


Kovo 5 d. 17.30 val. Turgaus aikštėje – žemaitiškos „Ožgavienės“. Nuo pat ryto persirengėliai šlaistysis po miestą ir krės „zbėtkas“. 17.30 val. visi jie sugužės į Turgaus aikštę pasirodyti, palaikyti Lašinio ir Kanapinio kovos, prisidėti prie blynų „jiedėma“ ir „Muorės dūmais palėdėma“ bei „žeimas ėš kėima ėšgėnėma“. Visus linksmins „truopnė mozėkonta ėš vėsa svieta“.


Skuode


Kovo 5 d. 18 val. Kultūros centro (Gedimino g. 1) kiemelyje – Užgavėnių šėlionės kartu su folkloro ansambliu „Vereta“: šokiai, pokštai, išdaigos, Lašininio ir Kanapinio grumtynės, o prisikirtus riebių blynų – Morės deginimo apeigos.

Literatūros vakarai, koncertai, paskaitos


Kovo 2 d. 14 val. Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13) – poetės D. Miliukaitės-Buragienės knygos „Skamba devynbalsė mūza“ pristatymas. Kartu su autore dalyvaus aktorė V. Kochanskytė ir fleitininkė J. Otienė.

REKLAMA


Kovo 2 d. 16.30 val. Vilkaviškio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo katedroje (Vytauto g. 14) – Vilkaviškio moksleivių orkestro ir operos solisto L. Mikalausko koncertas.


Kovo 7 d. 17.30 val. Vilniaus Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51) Konferencijų salėje – muzikologo V. Gerulaičio paskaita „Kodėl pasaulio filharmonijose vyrauja praėjusių laikų muzika?“.


Kovo 7 d. 18 val. Vilniaus centrinės bibliotekos (Žirmūnų g. 6) Konferencijų salėje – A. Kazlausko knygos „Vilniaus gatvės gyvos. Atgal į periferiją“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)