5 atsakymai apie vienišo asmens išmoką: ką reikia žinoti

5 atsakymai apie vienišo asmens išmoką: ką reikia žinoti


Jau nuo liepos 1 dienos bus skiriama 28 eurų dydžio vienišo asmens išmoka. Planuojama, kad prašymą jai gauti bus galima pateikti ne tik internetu asmeninėje paskyroje ar atvykus į teritorinį „Sodros“, bet ir telefonu.


Pateikiame 5 atsakymus, ką reikia žinoti apie vienišo asmens išmoką.


1. Kas gali gauti išmoką nuo 2021 m. liepos 1 d.?


Tokią teisę turi vieniši asmenys, gaunantys:


· šalpos senatvės pensiją,
· šalpos neįgalumo pensiją (išskyrus neįgalius vaikus iki 18 metų),
· šalpos kompensaciją, jeigu ją gauna senatvės pensijos amžių sukakęs asmuo ar netekęs 60 proc. ir daugiau darbingumo,
· socialinę pensiją,
· gaunantys pensijos priemoką, nes jų pensija mažesnė nei 260 Eur.


Papildomi kriterijai. Deklaruota asmens gyvenamoji vieta yra Lietuvoje, žmogus nėra susituokęs nei Lietuvoje, nei užsienyje arba santuoka yra nutrūkusi. Taip pat vienišo asmens išmoką gali gauti našliai, kurių našlių pensija šiuo metu yra mažesnė nei 28,63 Eur.


2. Per kiek laiko reikia kreiptis į „Sodrą“?


Kreiptis dėl vienišo asmens išmokos galima nuo liepos 1 dienos, tačiau ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo teisės gauti šią išmoką atsiradimo dienos.

REKLAMA


3. Ar reikia ir kur pateikti prašymą?


Kaip ir visoms mokamoms periodinėms išmokoms, taip ir vienišo asmens išmokai turi būti teikiamas prašymas. Tai daryti galima nuo liepos 1 dienos keliais būdais: pateikti prašymą „Sodros“ asmeninėje paskyroje, pateikti užpildytą prašymą „Sodros“ teritoriniam skyriui arba paskambinti „Sodrai“ bendruoju informacijos telefonu ir tai padaryti pokalbio metu.


4. Kur ir kada gausiu pinigus?


Vienišo asmens išmoka mokama kiekvieną mėnesį už einamąjį kalendorinį mėnesį. Jeigu prašymą pateiksite tarp liepos 1 dienos ir spalio 31 dienos, išmoką gausite ne vėliau kaip iki lapkričio 30 d. Kartu gausite ir vienišo asmens išmokos nepriemoką, jeigu ji susidarė. Tuos, kurie prašymą pateiks po spalio 31 d., sprendimas dėl vienišo asmens išmokos skyrimo bus priimtas ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo prašymo pateikimo.


Vienišo asmens išmoka pristatoma tokia pačia tvarka, kaip ir pensija ar šalpos išmoka. Jeigu, pavyzdžiui, šalpos senatvės pensija jums pristatoma į namus, tai ir vienišo asmens išmoka bus pristatyta į namus. Jei šalpos neįgalumo pensiją gaunate į asmeninę sąskaitą, tai ir šią išmoką gausite į tą pačią sąskaitą.

REKLAMA


5. Ar gaunantiems vienišo asmens išmoką nebus panaikintos kitos kompensacijos?


Nei vienišo asmens išmoka, nei našlių pensija neturi įtakos kitoms žmogui pagal kitus įstatymus priklausančioms kas mėnesį mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, skiriamai piniginei socialinei paramai ar apmokėjimui už socialines paslaugas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)