Muilo nuperkame daugiau, tačiau ar rankas plauname taisyklingai?

Muilo nuperkame daugiau, tačiau ar rankas plauname taisyklingai?


Per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, rankų muilo pardavimai pagal apyvartą Lietuvoje išaugo 21 proc., o odos dezinfekavimo priemonių – 132 proc., rodo tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen Baltics“ duomenys. Nors išaugę skaičiai gali reikšti padažnėjusį rankų plovimą, specialistai nuogąstauja, jog žmonės rankas pradėjo plauti dažniau, tačiau nebūtinai tai daro taisyklingai.


„Labiausiai skysto ir kieto rankų muilo pardavimai šiemet augo karantino metu, t.y. kovą-gegužę. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, matyti, kad šių prekių buvo parduota net 33 proc. daugiau. Dar daugiau augo odos dezinfekcinių priemonių pardavimai. Pirmąjį šių metų pusmetį buvo parduota 132 proc. daugiau nei tuo pat metu pernai. O lyginant karantino laikotarpio duomenis, matyti rekordiškas šių prekių pardavimų augimas pagal apyvartą – kovą-gegužę dezinfekcinių priemonių pardavimai padidėjo daugiau nei 250 proc. Pagal pirminius skaičiavimus matyti, kad ir pirmuosius 2 vasaros mėnesius po karantino, nors ir mažiau, bet ir toliau išlaikomas augimas, siekiantis beveik 30 proc. lyginant su praėjusiais metais“, – teigia Ilona Lepp, „Nielsen Baltics“ generalinė direktorė.

REKLAMA


„Pasaulinės pandemijos pradžioje visuomenė buvo gausiai edukuojama apie rankų higieną. Tai rodo ir išaugę muilo pardavimai, o odos dezinfekavimo priemones, galima sakyti, didžioji dalis visuomenės atrado pirmąkart. Nors informacijos buvo gausu, daugelis rankas išmoko plauti dažniau, tačiau nebūtinai taisyklingiau. Rankų plovimas su muilu ir vandeniu turėtų užtrukti ne mažiau nei 20 sekundžių, o geriausia – 40 sekundžių. Mat tiek laiko plaunant rankas nuo odos, nagų bei panagių pakankamai gerai pašalinami mikroorganizmai ir pavojingi virusai“, – primena didžiausios Lietuvoje kosmetikos gamintojos „BIOK laboratorija“ laboratorijos vadovė dr. Justina Rukšnaitė.


Remiantis Higienos instituto ir Nacionalinio Visuomenės sveikatos centro parengtomis rekomendacijomis, rankų higienos reikalavimų laikymasis yra ypač svarbus suvaldant COVID-19 infekcijos plitimą pandemijos metu. Mat tinkama rankų higiena, t.y. reguliarus ir svarbiausia tinkamas rankų plovimas vandeniu ir muilu, yra viena racionaliausių ir pigiausių prevencijos priemonių.

REKLAMA


Rankų plovimo muilu ir vandeniu veiksmingumas kovojant su virusais įrodytas ir skirtingais moksliniais tyrimais. Dar 2008 m. britų medicinos žurnalas „British Medical Journal“ publikavo meta-analizę, kurioje vertino atskirų priemonių efektyvumą stabdant SARS viruso plitimą. Autoriai nustatė, kad efektyviausias būdas valdyti virusą yra trijų elementų suma – kaukių dėvėjimas, derinamas kartu su rankų plovimu ir pirštinėmis.


Svarbu ir drėkinti


Dr. J. Rukšnaitė taip pat pabrėžia, jog svarbu nepamiršti, kad dažnai ir taisyklingai plaunant rankas oda yra linkusi sausėti. Todėl muilą vertėtų riktis pagal jo sudėtį ir savo odos būklę.


„Geriausia rinktis muilus, kurių sudėtis būtų praturtinta odą drėkinančiais aliejais, lipidais ar ekstraktais. Šių ingredientų turintys muilai ne tik švariai nuplaus odą, bet ir ne taip stipriai džiovins bei sausins. Be to, nėra teisinga manyti, jog virusus ir bakterijas nuo odos pašalina tik sintetinės ar labai stiprios ir neretai odą dirginančios medžiagos. Iš tiesų veiksmingomis antibakterinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos gali būti ir natūralios kilmės. Todėl drąsiai rinkitės rankų muilus, kurių sudėtyje yra, pavyzdžiui, arbatmedžio eterinis aliejus ar pieno rūgštis, o dezinfekcines priemones naudokite tik tuo atveju, kai nėra galimybės taisyklingai nusiplauti rankų“, – pataria „BIOK laboratorija“ laboratorijos vadovė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)