Ant švarių langų – švarios užuolaidos

Ant švarių langų – švarios užuolaidos


Nublizginusios langus, daugelis šeimininkių imasi užuolaidų – vienos veža į valyklą, kitos skalbia pačios. Kaip skalbti užuolaidas, iš kokių audinių pasiūtų užuolaidų skalbti negalima, ar visas galima lyginti, pasakoja specialistai.


Dalia VALENTIENĖ


Užuolaidos, kaip ir kita namų tekstilė, sugeria dulkes. Ilgiau jų neišskalbus, ne tik atsiranda įvairių dėmių, bet ir tarp audinio siūlų apsigyvena dulkių erkučių, jautresniems žmonėms sukeliančių alergiją, bronchinę astmą, lėtinį rinitą. Todėl užuolaidas, kaip ir užklotus, pagalvėlių užvalkalus, kilimus, būtina reguliariai skalbti ar valyti.


Daugelyje namų ant langų kabo užuolaidų duetas – dieninės ir naktinės. Kiekviena šeimininkė, kuriai teko imtis užuolaidų skalbimo, žino, kad šis darbas reikalauja nemažai pastangų, nes tenka turėti reikalų su ne viena dešimtimi kvadratinių metrų audinio. Vien nukabinimas, laikant aukštai iškeltas rankas, vargina, o kur dar užmerkimas, skalbimas, lyginimas ir kabinimas ant karnizo kabliukų.

REKLAMA


Galima išsiurbti


Specialistai tikina, kad kai kurias užuolaidas galima išvalyti ir nenukabintas, bet tokio rezultato, kaip išmirkius, išskalbus, keliskart išskalavus ir dar išdžiovinus gryname ore, greičiausiai nepavyks pasiekti. Kartais nenukabintos valomos sunkaus, storo audinio užuolaidos.


Paprasčiausias būdas išvalyti užuolaidas – tiesiog dulkių siurbliu nusiurbti dulkes. Geriausia siurbti užmovus specialų dulkių siurblio antgalį su šepetėliu. Tik prilaikykite kutus ir įvairias virveles, nes, siurbliui įtraukus, juos galima sugadinti. Pernelyg nespauskite, nenustatykite stipriausios traukos, kad užuolaidos nenukristų. Naktinėms užuolaidoms valyti galima naudoti ir garinį siurblį. Su juo valykite taip pat, kaip ir su įprastu dulkių siurbliu – siurbkite kabančias užuolaidas švelniai braukdami žemyn.


Norėdami pašalinti į užuolaidas įsigėrusį nemalonų kvapą, naudokite purškiamuosius oro gaiviklius. Kai kur galima įsigyti būtent audiniams skirtų gaiviklių.

REKLAMA


Ruošiamės skalbimui


Nutarus užuolaidas skalbti patiems, iškart dėti jų į skalbyklę nederėtų. Pirmiausia jas išpurtykite – skalbiant vanduo bus švaresnis. Tada atidžiai apžiūrėkite, ar nėra kokių nors ypatingų dėmių – riebalų, vyno, dažų, rašalo ar pelėsių. Jeigu tokių dėmių aptikote, išvalykite jas dėmių valikliu.


Be abejo, svarbu prieš skalbiant apžiūrėti etiketes ir išsiaiškinti, iš kokio audinio užuolaidos pasiūtos. Nuo to priklausys, kokias skalbimo priemones ir kokį skalbimo būdą teks rinktis, ar užuolaidas galėsite skalbti automatinėje skalbyklėje, ar tik rankomis, o gal geriausia bus atiduoti į valyklą.


„Paprastai prie užuolaidų būna prisiūta gaminio priežiūros etiketė. Joje būna nurodyta, kaip galima skalbti, kokios temperatūros vandenyje, ar galima lyginti ir pan. Jei etiketės nėra, reikia bent išsiaiškinti, koks tai yra audinys. Jeigu supratote, kad patiems bus sunku tai padaryti, tuomet geriau valymą patikėti profesionalams ir užuolaidas nunešti į cheminę valyklą. Patiems nepatariama skalbti ir šilkinių užuolaidų. Skalbiant vandenyje tokios užuolaidos gali susitraukti ir prarasti formą. Vandenyje skalbiamos dirbtinio pluošto užuolaidos ar užuolaidos, pasiūtos iš medžiagos, kurios sudėtyje yra ne mažiau nei 10 proc. sintetikos“, – pasakoja bendrovės „Miesto upė“ technologė Irena Stankevič.


Geriausia – rankomis


Prieš skalbiant užuolaidas, specialistė pataria nuo užuolaidų pašalinti geležinius žiedus ir segtukus bei įvairias puošmenas, kurių negalima mirkyti vandenyje. „Tuomet į šaltą vandenį įberkite truputį skalbimo miltelių ar įpilkite skystos skalbimo priemonės, išmaišykite ir kuriam laikui pamerkite užuolaidas, kad pasišalintų po išpurtymo likusios dulkės ir purvas. Jei matysite, kad vanduo pasidarė labai nešvarus, jį išpilkite ir, lengvai nuspaudę audinį, vėl užmerkite į švarų, kad dar pamirktų“, – pataria drabužių valymo technologė.



Specialistė sako, kad daugumą užuolaidų visgi rekomenduojama skalbti rankomis, naudojant švelnias skalbimo priemones, nes taip tausojamas audinys ilgiau tarnaus. „Jei pasirenkate skalbti ne rankomis, o mašina ir tai daryti leidžia audinio sudėtis, atminkite, kad skalbti tinkamiausias yra šiltas, o ne karštas vanduo, be to, nustatykite skalbimo rankomis programą su minimalaus gręžimo funkcija arba be jos. Kitaip audinys gali pernelyg susiglamžyti ir bus sudėtinga jį išlyginti“, – pabrėžia I. Stankevič.


Skalbimo subtilybės

Tiesa, balta medvilnė gali būti skalbiama skalbykle net 90 laipsnių temperatūros vandenyje. Šviesioms spalvotoms medvilninėms užuolaidoms tinkamiausia 60 laipsnių temperatūra, o tamsioms reikėtų dar žemesnės. Lininių užuolaidų negalima skalbti aukštesnės nei 60 laipsnių temperatūros vandenyje. Akrilo ir viskozinius audinius rekomenduojama skalbti nustačius ne aukštesnę kaip 40 laipsnių temperatūrą. „Kad lengviau išplautumėte virtuvines užuolaidas, nakčiai jas pamerkite šaltame sūriame vandenyje, o skalbimo metu įberkite ne tik skalbimo miltelių, bet ir druskos“, – naudingais patarimais dalijasi specialistė.


Išskalbtas užuolaidas galima džiovinti lauke. Šviečiant kaitriai saulei, lauke nerekomenduojama džiauti spalvotų audinių, nes jie gali išblukti, baltiems saulė – tik į naudą, jie dar ir natūraliai pašviesės. Neglamžaus audinio užuolaidas ant lango galima kabinti iš karto, dar šiek tiek drėgnas. Kitos turėtų būti atsargiai lyginamos garais, parinkus audiniui tinkamą temperatūrą.


Dieninėms – daugiau dėmesio


Dienines užuolaidas, pasak I. Stankevič, dažniausiai leidžiama skalbti rankomis arba skalbyklėje, parinkus švelnų režimą ir švelnias, geriausia skystas, skalbimo priemones. „Jei skalbsite rankomis, į vandenį įberkite druskos arba sodos. Šios priemonės padeda išsaugoti spalvą. Perskalauti užuolaidas galite vandenyje su actu. Actas atgaivina audinį ir suteikia blizgesio. Be to, užuolaidos džiūdamos nesiraukšlėja“, – teigia specialistė.

REKLAMA


Ketinant plonas užuolaidas skalbti skalbyklėje, rekomenduojama jas įdėti į skalbimo maišelį. Išėmę iš skalbimo mašinos, užuolaidų negręžkite – tegul vanduo natūraliai nuvarva. Tiulį ir organzą patariama skalbti rankomis arba nustačius gležnų audinių režimą skalbimo mašina. Senas pageltusias nailono užuolaidas galima pamirkyti tokiame tirpale: kibiras vėsaus vandens, šaukštas amoniako ir 2 šaukštai vandenilio peroksido. Žinoma, derėtų užsimauti gumines pirštines, kad nuo chemikalų apsaugotumėte rankas. Į skalavimo vandenį taip pat galite įlašinti keletą lašelių kokio nors mėlynai dažančio skysčio. Nailono nepatariama plauti karštu vandeniu. Jis turėtų būti vos šiltas, ne daugiau kaip 30 laipsnių. Specialistės teigimu, jei vanduo būna nors kiek karštesnis, nailoninis tiulis iškart pagelsta.


Sudėtingos užuolaidos


Kaip nuimti romanetės audinį nuo valdymo mechanizmo, reikėtų sužinoti iš šias užuolaidas siuvusių specialistų. Kokį valymo būdą teks pasirinkti, priklausys nuo audinio, iš kurio pasiūtos romanetės. Svarbu žinoti, ar jis skalbiamas nedažo, nesitraukia, neblunka.


Romanetėms naudojami ir dieniniai, ir naktiniai audiniai, standesni, drobinio pynimo, gobeleniniai ar džiutiniai, drobė, poliesteris, organza, net šilkas ar itin plona medvilnė, linas. Kai kada romanetės netgi gaminamos iš kelių skirtingų audinių, todėl būtina įvertinti jų priežiūros ypatumus, o tada pasirinkti tinkamiausią valymo ar skalbimo būdą.


Ritininės užuolaidos būna impregnuotos, pernelyg šlapinti jų negalima, antraip jos pakeis formą. Geriausia iš pradžių išvynioti ritininę užuolaidą ir nuvalyti nuo jos dulkes sausa kempinėle, kai kuriuos nešvarumus galima pašalinti patrynus trintuku. Dažnai ant ritininių užuolaidų būna prilipusių sudžiūvusių mašalų. Juos dažniausiai pavyksta nuvalyti šiurkštesne kempinėle. Jeigu ant ritininių užuolaidų radote dėmių ar pelėsių, užduotis gali būti sunkesnė. Kol dėmė – neįsisenėjusi, actą galima truputį praskiesti vandeniu ir šiek tiek sudrėkinus kempinėlę dėmę atsargiai išvalyti. Tačiau jeigu dėmė – apleista, reikėtų pasidaryti acto ir sodos mišinio.

REKLAMA


Nuo vinilinių ar aliumininių žaliuzių dažniausiai pakanka drėgna šluoste nuvalyti dulkes. Medines žaliuzes galima valyti tik sausa kempinėle – vanduo jas gali sugadinti. Prieš valant žaliuzes reikia nuleisti ir pasukti taip, kad langas būtų uždengtas. Valyti dulkes derėtų prilaikant žaliuzes už apačios. Po to mechanizmą pasukite priešinga kryptimi ir nuvalykite kitą juostelių pusę.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)