B. Obama: respublikonų ištikimybė D. Trumpo melui dėl rinkimų klastojimo kelia grėsmę JAV demokratijai

B. Obama: respublikonų ištikimybė D. Trumpo melui dėl rinkimų klastojimo kelia grėsmę JAV demokratijai


Kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama teigia, kad respublikonų partijos negebėjimas atmesti melagingų jo įpėdinio Donaldo Trumpo teiginių, neva jis laimėjo 2020 m. JAV prezidento rinkimus, kelia grėsmę JAV demokratijai.


B. Obama pirmadienį parodytame interviu transliuotojui CNN teigė, kad respublikonų įstatymų leidėjai buvo „įbauginti“ pritarti D. Trumpo melui, neva jis iškovojo pergalę prieš demokratą Joe Bideną.


Viso to kulminacija buvo sausio 6-oji, kai didžiulė D. Trumpo šalininkų minia šturmavo JAV Kapitolijų, siekdama užkirsti kelią J. Bideno pergalės prezidento rinkimuose patvirtinimui, kalbėjo buvęs prezidentas.


„Iš pradžių (buvo manyta) „Oi, nesibaiminkite, tai niekur nenuves“ ir „Mes tik leidžiame D. Trumpui ir kitiems išreikšti savo emocijas“, – B. Obama sakė CNN laidų vedėjui Andersonui Cooperiui.


„Ir tuomet staiga turime dideles išrinkto Kongreso dalis, kurios pritaria melui, kad rinkimuose būta problemų“, – teigė jis.


„Ir niekas neišdrįso pasakyti „Stop, to pakanka, tai yra netiesa“, – kalbėjo B. Obama.


„Negaliu sakyti, kad niekas, leiskite pasitaisyti, buvo keli labai drąsūs žmonės, kurie dirbo savo darbą“, – sakė jis, omenyje turėdamas rinkimų pareigūnus.

REKLAMA


Tačiau B. Obama pridūrė, kad „visi šie (respublikonų partijos) Kongreso nariai pradėjo žvalgytis aplinkui ir pasakė, „Žinote ką, aš prarasiu savo darbą“, jei neparemsiu D. Trumpo pareiškimų.


D. Trumpas ne kartą užsipuolė kelis respublikonų Kongreso narius, kaip Vajomingo valstijos atstovę Liz Cheney, kurie atmetė jo nepagrįstus teiginius, kad būtent jis laimėjo prezidento rinkimus.


„Nesitikėjau, kad atsiras tiek nedaug žmonių, kurie pasakys „Ką gi, man nerūpi, jei prarasiu savo darbą, nes tai yra pernelyg svarbu, Amerika yra pernelyg svarbi, mūsų demokratija yra pernelyg svarbi“, – kalbėjo B. Obama. „To mes nepamatėme.“


„Turime sunerimti, kai viena iš didžiausių mūsų politinių partijų yra pasiryžusi pasirinkti tokį mąstymo apie mūsų demokratiją būdą, kuris būtų neatpažįstamas ir nepriimtinas net prieš penkerius ar dešimt metų“, – teigė prezidentas.


B. Obama, kuris buvo pirmasis JAV juodaodis prezidentas, teigė išliekąs optimistiškas ir užsiminė apie savo 2008 m. rinkimų kampanijos šūkį.

REKLAMA


„Aš vis dar esu tas pats vilties ir pokyčių vyrukas, – sakė jis. – Tad mano viltis yra ta, kad viskas pasikeis.“


„Tačiau norėdami tai pasiekti, kiekvienas mūsų turi suvokti, kad toks demokratijos eksperimentas neįvyksta savarankiškai, – teigė B. Obama. – Automatiškai to nebūna.“








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>