JAV BVP po pandemijos atsigaus 2021 m. viduryje, o užimtumas – 2024 m.

JAV BVP po pandemijos atsigaus 2021 m. viduryje, o užimtumas – 2024 m.


Didžiausia pasaulio ekonomika po koronaviruso pandemijos atsigaus iki 2021 metų vidurio, pirmadienį sakė JAV Kongreso biudžeto biuras (CBO) – greičiau, nei buvo prognozuojama pernai.


Tačiau užimtumo atsigavimas truks ilgiau, verslo uždarymams sukėlus masinių atleidimų bangą.


„CBO šiuo metu prognozuoja stipresnę ekonomiką, nei prognozavo 2020 metų liepą, daugiausiai dėl to, kad nuosmukis nebuvo toks smarkus, kaip buvo tikėtasi, ir dėl to, kad pirmasis atsigavimo etapas įvyko anksčiau ir buvo stipresnis, nei prognozuota“, – sakė nepartinis biuras.


„CBO skaičiavimais, nedarbo lygis laipsniškai mažės iki 2026 metų, o dirbančių asmenų skaičius į priešpandeminį lygį sugrįš 2024-aisiais“, – pridūrė biuras.


Su didžiausiu pasaulyje koronaviruso protrūkiu besitvarkiusios Jungtinės Valstijos pernai patyrė didžiausią ekonominį susitraukimą nuo 1946 metų, o nedarbo lygis šovė į istorines aukštumas.


Kongresas nuo protrūkio pradžios iš viso priėmė beveik 4 trln. dolerių vertės pagalbos priemonių, skirtų padėti atskiriems žmonėms ir verslui išgyventi krizinį laikotarpį. Analitikų teigimu, didžiulės išlaidos padėjo išvengti dar didesnio nuosmukio.

REKLAMA


CBO teigė, kad gruodį priimtas 900 mlrd. dolerių skatinimo priemonių paketas šiemet ir kitąmet padidins BVP po 1,5 proc. bei prie deficito per dvejus metus pridės 872 mlrd. dolerių.


Biuras skaičiuoja, kad nuo 2026 iki 2031 metų šalies ekonomika kasmet vidutiniškai paaugs po 1,6 proc.


CBO taip pat prognozuoja, kad Federalinis atsargų bankas (FED) iki 2024 metų vidurio žemumose palaikys palūkanų normas.


Infliacija dviejų procentų ribą turėtų perkopti po 2023 metų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)