V. Zelenskis: JAV teikiama pagalba nėra labdara

V. Zelenskis: JAV teikiama pagalba nėra labdara


Per pirmąją nuo Rusijos invazijos pradžios kelionę į užsienį trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tiesiogiai prašė ilgalaikės JAV paramos, tačiau pareiškė, kad pagalba nėra „labdara“, ji padėjo jo šaliai išlikti ir kovoti.


V. Zelenskis atvyko į Vašingtoną žaibiško vizito praėjus trims šimtams dienų, kai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą, tikėdamasis greitai ją užimti. Vašingtone V. Zelenskis buvo sutiktas kaip didvyris, o prezidentas Joe Bidenas pažadėjo beveik 1,8 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą ir pirmą kartą priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“.


Savo elgesiu sugebėjęs sutelkti pasaulio nuomonę V. Zelenskis per derybas Baltuosiuose rūmuose ir sakydamas kalbą Kongrese vilkėjo jo skiriamuoju ženklu tapusius kariško stiliaus drabužius. V. Zelenskis dėkojo Kongresui, baigiančiam rengti naują 45 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketą Ukrainai, ir sakė, kad naujieji metai žymės „posūkio tašką“ kovoje su Rusija.

REKLAMA


„Jūsų pinigai nėra labdara. Tai investicija į pasaulinį saugumą ir demokratiją, kurią naudojame labai atsakingai“, – sakė V. Zelenskis.


Palyginęs Ukrainos pajėgas su amerikiečiais, kovojusiais fronto linijose per Antrąjį pasaulinį ir JAV nepriklausomybės karus, V. Zelenskis teigė, kad rusai „degina ir naikina viską“ taip pat, kaip „kita tironija“ - Hitlerio, tačiau „Ukraina niekada nepasiduos“.


Ukraina sulaukia didelio JAV palaikymo, tačiau keli griežtos linijos dešiniojo sparno respublikonai nusiteikę kritiškai ir pabrėžia, kad pagalba tiekiama iš mokesčių mokėtojų pinigų. Kevinas McCarthy, kitą mėnesį tikriausiai tapsiantis Atstovų rūmų pirmininku, grasino nebeduoti pinigų Ukrainai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)