V. Zelenskis: pasaulinė saugumo architektūra neveikia

V. Zelenskis: pasaulinė saugumo architektūra neveikia


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aštriai kritikavo pasaulio saugumo architektūrą kaip visiškai neadekvačią ne tik dėl karo jo šalyje, bet ir konfliktų Balkanuose, Taivane ir Kaukaze.


„Visos šios situacijos atrodo skirtingos, nors jas vienija vienas veiksnys, būtent: pasaulinė saugumo architektūra neveikia“, – trečiadienio vakarą per kasdienį kreipimąsi vaizdo ryšiu sakė V. Zelenskis. Jis dar kartą apkaltino Rusiją neišprovokuota invazija į Ukrainą pažeidus tarptautinę teisę.


V. Zelenskis pavadino 2014-uosius „lūžio tašku“, po kurio tarptautinė bendruomenė tiesiog leido Rusijai išsisukti nuo atsakomybės už neteisėtus veiksmus, tokius kaip Krymo aneksija arba „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo numušimas virš Donbaso regiono Rytų Ukrainoje.


Karas Ukrainoje parodė, kokia trapi yra laisvė, sakė V. Zelenskis ir pridūrė, kad pasauliui reikia „veiksmingos pasaulinio saugumo architektūros, užtikrinančios, kad jokia valstybė daugiau niekada negalėtų panaudoti teroro prieš kitą valstybę“.

REKLAMA


V. Zelenskis taip pat apkaltino Rusiją, kad ji tik apsimeta esanti atvira taikos deryboms, ir pridūrė, kad jei Maskva tikrai norėtų taikiai užbaigti konfliktą, ji šiuo metu nepersigrupuotų Pietų Ukrainoje.


Ukraina siekia tiesioginio dialogo su Kinijos vadovu


Ukraina ieško galimybės tiesiogiai pasikalbėti su Kinijos vadovu Xi Jinpingu, kad būtų užbaigtas karas.


Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio interviu laikraščiui „South China Morning Post“.


Pasak laikraščio, tai pirmas Ukrainos prezidento interviu Azijos žiniasklaidos priemonėms nuo Rusijos įsiveržimo pradžios. Kinų žurnalistų pokalbis su V. Zelenskiu truko 40 minučių.


„Aš norėčiau pasikalbėti tiesiogiai. Vieną kartą aš kalbėjausi su Xi Jinpingu, tai buvo prieš metus. Nuo vasario 24 d., plataus masto agresijos pradžios, mes oficialiai prašėme surengti pokalbį su Kinija, bet jo nebuvo, nors aš manau, kad tai būtų naudinga“, - sakė V. Zelenskis.

REKLAMA


Ukrainos lyderis paragino Kiniją panaudoti savo didžiulę politinę ir ekonominę įtaką Rusijai, kad būtų nutraukti karo veiksmai.


„Tai labai galinga valstybė. Tai galinga ekonomika. Todėl ji gali daryti Rusijai politinį ir ekonominį poveikį. Be to, Kinija yra JT Saugumo Tarybos nuolatinė narė“, - sakė leidiniui V. Zelenskis.


Anksčiau Didžiojo septyneto šalių lyderiai paragino Kiniją daryti spaudimą Rusijai, kad ši nutrauktų karą prieš Ukrainą.


Įvertino G. Schröderio kelionę į Maskvą


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino pasibjaurėtinu buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schröderio elgesį, praneša portalas „eurointegration.com.ua“.


Buvęs Vokietijos vyriausybės vadovas neseniai lankėsi Rusijoje, o grįžęs pareiškė, kad Vladimiras Putinas pasirengęs deryboms su Ukraina.


„Šiaip jau tai tiesiog pasibjaurėtina, kai buvę įtakingų valstybių su europietiškomis vertybėmis lyderiai dirba Rusijai, kuri kariauja prieš šias vertybes“, - sakė V. Zelenskis, neįvardydamas G. Schröderio.


Buvęs Vokietijos kancleris G. Schröderis trečiadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas V. Putinas pasirengęs diplomatiniam sureguliavimui su Ukraina. Jis susitiko su V. Putinu praėjusią savaitę Maskvoje.


„Gera naujiena yra tai, kad Kremlius nori rasti sprendimą derybomis. Derybos dėl Ukrainos ir Rusijos konflikto jau vyko, pavyzdžiui, Stambule kovo mėnesį. Turkai buvo labai naudingi, kadangi jie dalyvavo derybose dėl grūdų tiekimo. Kol kas tai labai naudinga. Pirmas laimėjimas yra susitarimas dėl grūdų, galbūt pamažu pavyks išplėsti jį iki ugnies nutraukimo“, - samprotavo G. Schröderis.



Vokietijos Bundestago Gynybos komiteto vadovė Marie-Agnes Strack-Zimmermann kritiškai įvertino  buvusio kanclerio žodžius.


„Jei jis tvirtina, kad Putinas nori sprendimo, tai aš jau šiandien galiu pasakyti, kaip turėtų atrodyti tas sprendimas: Putinas nori Rytų Ukrainos“, - pareiškė žurnalistams parlamentarė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>