J. Stoltenbergas: Turkija neblokuos Suomijos ir Švedijos narystės NATO

J. Stoltenbergas: Turkija neblokuos Suomijos ir Švedijos narystės NATO


NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nusiteikęs optimistiškai, kad Turkijos nuogąstavimai dėl Švedijos ir Suomijos narystės Aljanse bus greitai išsklaidyti. Turkija pareiškė, kad neketina blokuoti Suomijos ir Švedijos įstojimo į NATO, sakė J. Stoltenbergas sekmadienį pasibaigus neformalioms NATO užsienio reikalų ministrų konsultacijoms Berlyne.


Jis teigė esąs „tikras“, kad NATO ras bendrą pozicija, jei Suomija ir Švedija pateiks paraiškas.


J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO gerbs „bet kokį“ Suomijos ir Švedijos sprendimą dėl narystės NATO. Suomija sekmadienį oficialiai nusprendė teikti NATO paraišką dėl prisijungimo. Panašaus Švedijos sprendimo tikimasi dar sekmadienį. Abiejose šalyse šiam žingsniui dar turi pritarti parlamentai.


Valdantieji Švedijos socialdemokratai pasisakė už narystę NATO


Valdantieji socialdemokratai Švedijoje sekmadienį pasisakė už šalies narystę NATO. Taip jie atvėrė kelią teikti paraišką dėl stojimo į Aljansą. Tai reikštų dešimtmečius trukusią Švedijos neutraliteto pabaigą.

REKLAMA


Socialdemokratų sprendimas turėtų sulaukti didelio pritarimo Švedijos parlamente. Didelė dalis opozicijos jau signalizavo pritarimą narystei. Premjerės Magdalenos Anderson vyriausybė jau netrukus gali pateikti oficialų prašymą dėl stojimo į Aljansą.


Švedijoje premjerės vadovaujami socialdemokratai istoriškai visuomet priešinosi narystei NATO ir netgi pakartojo šią savo poziciją per lapkritį vykusį partijos suvažiavimą. Tačiau karas Ukrainoje atnaujino atitinkamus debatus ne tik visuomenėje, tačiau ir tarp partijos atstovų.


Suomija teiks paraišką tapti NATO nare


Suomija teiks paraišką prisijungti prie NATO. Tai sekmadienį Helsinkyje pranešė prezidentas Saulis Niinistö ir premjerė Sanna Marin.


Šiam žingsniui dar turi pritarti parlamentas. Nėra abejonių, kad sprendimui bus pritarta.


Prieš tai NATO užsienio reikalų ministrai savo specialiame susitikime Berlyne pasiuntė aiškius signalus Suomijai ir Švedijai. „NATO yra gynybinis aljansas, ir taip bus visuomet, - sakė Vokietijos diplomatijos vadovė A. Baerbock. – Tačiau tai ir atvirų durų aljansas. Todėl mes nuoširdžiai sutiksime Suomiją ir Švediją, jei jų parlamentai, jei jų visuomenės dėl to nuspręs“.

REKLAMA


NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoana teigiamai įvertino Suomijos ir Švedijos planus dėl narystės NATO. Jis teigė esąs įsitikinęs, kad sąjungininkės „konstruktyviai ir pozityviai įvertins“ galimas abiejų „veržlių demokratijų“ paraiškas.


Abi Skandinavijos šalys dešimtmečius laikėsi neutralumo, tačiau Rusijos invazija į Ukrainą jų gyventojų nuomonę pakeitė. Švedijos sprendimo tikimasi pirmadienį.


Suomija su Rusija turi 1 300 km ilgio sieną. Vyriausybė Maskvoje jau paskelbė, kad abiejų šalių narystės NATO atveju reaguos. Tačiau konkrečių žingsnių Rusija neįvardijo.


Dėl Suomijos ir Švedijos prisijungimo prie NATO skeptiška yra Turkija. Ankara daug metų kritikuoja jas dėl elgesio su organizacijomis, kurias Turkija traktuoja kaip teroristines. Tai, be kita ko, yra Kurdų darbininkų partija (PKK) ir JAV gyvenančio islamo dvasininko Fethullaho Güleno judėjimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)