V. Zelenskis: kol Ukraina neturės suvereniteto, „nebus įmanoma“ užtikrinti visos Europos saugumo

V. Zelenskis: kol Ukraina neturės suvereniteto, „nebus įmanoma“ užtikrinti visos Europos saugumo


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad nebus įmanoma užtikrinti visos Europos saugumo, kol Rusija ir jai ištikimi separatistai kontroliuos kai kuriuos jo vadovaujamos šalies regionus.


„Visapusiškas Europos saugumas neįmanomas, kol nebus atkurtas Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas“, – pareiškė V. Zelenskis, kurio šalies kariuomenė kovoja su separatistais nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį.


Rusijai prie Ukrainos sienų praėjusių metų pabaigoje sutelkus milžiniškas karines pajėgas, pradėta būgštauti, kad Maskva gali inicijuoti puolimą ir taip duoti pradžią dideliam konfliktui visoje Europoje. Nors Rusija tikina neturinti planų įsiveržti į Ukrainą, šalis mainais į padėties deeskalaciją pareikalavo saugumo garantijų.


JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas penktadienį Ženevoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir ten vėl sės prie bendro derybų stalo.


„Tikiuosi kad mūsų bendrų pastangų, mūsų derybų su Rusija rezultatai leis deeskaluoti situaciją Ukrainos pasienyje“, – per internetu transliuotą kreipimąsi teigė V. Zelenskis.


Konfliktas su separatistais iki šiol pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių. Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją, kad ši remia separatistus, tačiau Maskva tai neigia.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)