Interjero aksesuarai: nėra negražių daiktų, tik nederantys

Interjero aksesuarai: nėra negražių daiktų, tik nederantys


Šių metų interjero dekoro elementai turėtų šildyti net ir vasarai pasibaigus. Pavasarį įsibėgėjusi tropikų tema nesitraukia: ananasai, papūgos, kaktusai, flamingai. Bet ar būtinai? Ar kita tema ir ją atspindintys daiktai nebus gražūs ir tinkami? „Nėra negražių daiktų, yra tik nesuderinti“, – tvirtina dizainerė ir interjero stilistė Lina Kalinauskaitė.


Pasak L.Kalinauskaitės, interjero aksesuarai ar dekoro elementai yra labai dinamiška ir įdomi sritis. „Galėčiau tai palyginti su drabužių mada, kai kiekvieną sezoną sukuriama kas nors naujo. Šiais metais vis dar populiari tropinių aksesuarų tema. Ją papildo auksas ir varis. Ryškėja, nors ir nedrąsi, septinto dešimtmečio tematika, ypač keramikoje. Interjere atsiranda ir pintų objektų – nuo šviestuvų gaubtų iki kėdžių“, – pastebi interjero stilistė.


Ji taip pat pataria nepamiršti visumos – tai pasieksime derinami skirtingus objektus. Juos tarpusavyje turi kas nors jungti: spalva, forma, raštas tekstūra, tematika. „Jei rinksitės tai, kas gražu ir džiugina jus atskirai, manau, namuose tikrai tinkamai viską sugrupuosite. Nėra negražių daiktų, yra tik nesuderinti“, – primena L.Kalinauskaitė.

REKLAMA


7 interjero dekoro tendencijos stilistės akimis:


1. Kėdė ir fotelis: sėdėti nebūtina. Šis elementas yra ypatingas ir, galima sakyti, nepakeičiamas. Tai gali būti vintažinė kėdė ar fotelis, galbūt įdomaus gobeleno ar perdažytas. Nesusijęs su kambario baldų komplektu, stovintis prie sienos ar lentynos – tarytum „atsarginė kėdė“, tačiau pirmiausia – dekoratyvus elementas. Miegamajame ant tokio gražaus fotelio galime užmesti drabužį.


2. Vazos: kuo paprastesnės. Neturėsi namuose vazų – nebus kur merkti gėlių. O juk jos suteikia džiaugsmo ir namų šeimininkams, ir svečiams. Gražu derinti skirtingų dydžių vazas kaip kompoziciją ant valgomojo stalo ar virtuvės salos. Kuo paprastesnės formos – tuo geriau. Ypač dėl to, kad lengviau išplauti. Tendencija – apvalesnių formų, dūminio tamsios rausvos, tamsiai žalios spalvos stiklo vazos. Jas gali pakeisti ir stikliniai žibintai. Populiarėja dažyto metalo vazonai, loveliai ir įvairios gėlėms skirtos konstrukcijos ant kojelių.

REKLAMA


3. Veidrodžių spiečius. Į kompozicijas komponuojami apskriti ar net skirtingų formų veidrodžiai minimalistiniais rėmais. Rėmų spalva – bronzos ir juoda. Išlieka taisyklė: veidrodžių per daug nebus: kabinkime visur, kur jų reikia – prieškambaryje, vonios kambaryje, drabužinėje, laiptinėje.


4. Be žvakių – ne namai. Uždegti žvakę namuose tampa vis labiau įprasta. Tai – interjero aksesuaras, kuris, keičiant spalvą, atnaujina namus. Žvakes papildo lauko žibintai, kuriuos vasarą galima naudoti lauke, o žiemą – ir viduje. Populiarėja įvairių dydžių žvakių padėklai, kuriuos dedame į žibintą arba ant stalo. Stalui skirtų žvakių spalvą deriname prie staltiesės, servetėlių, lėkščių. Populiarios rausvos, tamsiai žalios, rūdžių, pilkos spalvos žvakių spalvos. Nepakeičiamas elementas namų jaukumui kurti – aromatinės žvakės. Be to, dega stikliniame indelyje, tad ir valyti nereikia. Aromatinės žvakės – puiki dovana!


5. Dekoratyvinė lėkštė. Gražus dekoro elementas dideliems namams, patogus daiktas serviruoti. Jei mėgstate ruošti šventes ir prie jūsų stalo kasdien susėda nemažai žmonių, šias lėkštes greičiausiai naudosite ne tik vaisiams virtuvėje sudėti.


6. Pagalvėlės: vieni pliusai. Ir kuo jų daugiau – tuo geriau. Pirmiausia, tai padeda pakeisti nuotaiką ar net ir stilių, įneša gaivos, sezoniškumo ir naujumo. Tik nepamirškite pagalvėles derinti tarpusavyje: gėlėtas su vienspalvėmis ar smulkesnių ar geometrinių raštų. Nebūtina pirkti naujos sofos, pakanka dviejų naujų pagalvėlių. Klaida būtų vengti didesnių dydžių pagalvių arba vengti derinti jas kelių dydžių ir formų ant vieno baldo. Tiek ant lovos, tiek ant sofų tiks 60 x 60 cm dydžio derinant su 50 x 50 cm arba 40 x 60 cm dydžio pagalvėlėmis. Ant sofos – bent jau trys: patogiai prigulti ar atsiremti galime ant 60 x 60 cm pagalvės, o jei norime prigulti ir pailsinti kojas – reikės dar dviejų pagalvių. Ant lovos tiks dvi didesnės ir dvi mažesnės dekoratyvinės pagalvės.



7. Šeimos relikvijos. Šeimos nuotraukos ar seni baldai namams suteikia papildomą atspalvį ir emociją. Ką eksponuoti, o ką galbūt laikyti stalčiuje, tesprendžia pats šeimininkas – tegul įvertina namų stilistiką ir situaciją. Tiesa, močiutės nertos servetėlės pusryčių stalo dekorui galbūt ir suteiks jaukumo, bet kloti jas po vazelėmis, kaip tai darė močiutės, gal ir nederėtų. Juk vis dėlto XXI amžius.


Interjero stilistė atkreipia dėmesį, kad į stilistinę dermę įkomponuotu dekoro elementu gali tapti ir šviestuvai. Jie, kaip ir anksčiau, skirti ne vien apšvietimui. Tiesa, krištolinius sietynus keičia ant spalvotų laidų kabančios lemputės. Kita vertus, kiekvienas skirtingai suprantame, kas yra puošnu. Vieni vertina klasikinę prabangą, kiti – dizaino istoriją ar ekonomiškumą.


Dar platesnė tema – interjerą papildantys meno kūriniai. Tačiau yra viena svarbi taisyklė: šeimininko santykis su paveikslu ar skulptūra. „Svarbiausia, kad tai būtų menas artimas jums ir namuose eksponuojamas taip, kad džiugintų jus“, – sako interjero stilistė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)