Dalinė būsto apdaila: kaip planuoti savo išlaidas ir apskaičiuoti įsikraustymo datą?

Dalinė būsto apdaila: kaip planuoti savo išlaidas ir apskaičiuoti įsikraustymo datą?


Lietuvoje populiarumą išlaiko nauji būstai, kuriuos pirkėjai įsigyja su daline apdaila. Tai reiškia, kad prieš kraustantis į naujus namus naujakuriams dar reikia susiplanuoti nemažai darbų. Tad kokios yra pagrindinės užduotys ir investicijos?


„Dažnai žmonės, pradėdami įsirenginėti būstą, iš pradžių labai entuziastingai leidžia pinigus, perka brangias priemones ir daiktus. Vėliau biudžetas išsenka užsitęsus darbams ar atsiradus nenumatytoms išlaidoms ir tolimesniems pirkiniams pinigų nebelieka“, – pastebi finansų ekspertas Vaidotas Rimeikis.


Anot V.Rimeikio, tai – viena iš dažniausiai pasitaikančių planavimo klaidų, todėl siūlomas struktūruotas ir aiškus darbų planas, kuris leistų jums nepereikvoti biudžeto.


1. Virtuvė


Virtuvė – bene daugiausia investicijų reikalaujanti namų erdvė. Pagrindinės išlaidos čia keliauja buitinei technikai.


Virtuvės baldų komplektą šiais laikais galite įsigyti už palyginti nedidelę kainą. Tiesa, jei pageidaujate aukštesnės kokybės medžiagų ir ilgaamžiškumo, kaina išauga. Pavyzdžiui, laminuota stalviršių danga yra pati pigiausia, tačiau jei norėtumėte granito stalviršių, tai jums kainuos bene dvigubai brangiau. Tuo tarpu prabangus marmuras atsieis net kelis kartus daugiau.

REKLAMA


Kalbant apie buitinę techniką, išlaidos taip pat priklauso nuo jūsų asmeninių poreikių. Tačiau šiais laikais nedaug kas išsiverčia tik su šaldytuvu ir elektrine kaitlente. Orkaitė, indaplovė, gartraukis – apgalvokite ir apskaičiuokite kiekvieną buitinės technikos elementą.


2. Vonios kambarys


Vonios kambariui dėmesio skirti reikia ne ką mažiau nei virtuvei – tai viena svarbiausių ir dažniausiai naudojamų būsto erdvių.


Pirmiausia nuspręskite, ar norėtumėte turėti vonią, ar dušo kabiną, o gal abu variantus kartu. Gera ir patogi vonia – ilgalaikis pirkinys, tad išsirinkite atidžiai, kad vėliau netektų gailėtis.


Labai svarbi ir santechnika – čiaupai, dušo galvutės, unitazas. Tačiau didžiausią pinigų dalį vonios kambaryje gali „suvalgyti“ plytelės. Jei nenorite kapitalinio remonto daryti vos po kelerių metų, verta pasirinkti aukštesnės kokybės vonios plyteles. Pigiausios – keraminės, tuo tarpu marmurinės ar granito plytelės kainuoja brangiau.

REKLAMA


3. Svetainė ir miegamasis


Jei be virtuvės ir vonios kambario įrengimo naujame būste vargu, ar galėtumėte įsikurti, tai kitos gyvenamosios patalpos gali būti įrenginėjamos po truputį. Dažnai naujakuriai ne vieną mėnesį vietoje lovos miega ant pripučiamo čiužinio, o ir kitus baldus perka ne visus iškart.


Įrenginėdami gyvenamąsias erdves, aiškiai nusistatykite prioritetus. Svarbiausia – grindų danga bei sienų paruošimas. Po to galite susiplanuoti tolimesnius pirkinius. Pradėkite nuo tų, kurių reikia labiausiai, ir pamažu pereikite prie detalių.


Pasak V. Rimeikio, pasitarus su statybos ir dizaino specialistais bei susidarius detalų namų įrengimo planą, reikia suskaičiuoti kasmėnesines išlaidas.


„Pavyzdžiui, pirmiausia nusprendėte įsirengti virtuvę ir suskaičiavote, kad tam jums reikės 5 tūkst. eurų. Jūsų šeimos pajamos – 3 tūkst. eurų per mėnesį. Atmetus būtiniausias išlaidas (maistas, mokesčiai, drabužiai), jums lieka 1 tūkst. eurų. Vadinasi, pilnai virtuvę įsirengsite per 5 mėnesius. Tuomet nustatykite prioritetus – galbūt kurį laiką išsiversite be indaplovės ar kelių spintelių, taip sumažindami laiką, per kurį galėsite pradėti gyventi naujame būste. Tokius pat skaičiavimus ir prioriteto nustatymus atlikite su kiekviena erdve atskirai“, – sako V.Rimeikis.


Jis taip pat pastebi, kad neretai įsirenginėdami naują būstą žmonės nuomuojasi kitą tol, kol įsirengia ir persikelia į naujuosius namus.



„Verta paskaičiuoti ir įvertinti, kiek jums kainuoja papildomai sugaištas laikas įrenginėjant būstą, nes kuo veliau įsikelsite, tuo daugiau pinigų išleisite laikino būsto nuomai. Visa tai paskaičiavus ir nusprendus greičiau įsirengti būstą, galima sutaupyti, kadangi išvengsite papildomų išlaidų, skirtų nuomos ar kitiems mokesčiams padengti“, – pastebi specialistas.


Būstas – svarbus gyvenimo kokybei, tačiau neturėtų varžyti kitų jūsų poreikių. Todėl specialistai pataria prieš perkant būstą su daline apdaila turėti santaupų bent būtiniausiems darbams ir išlaidoms. Taip pat siūlomos plačios galimybės įsigyti buitinę techniką ar didesnius pirkinius išsimokėtinai ar pasinaudoti vartojimo paskola – tokiu būdu įrengtą būstą turėsite iškart, o sumokėti už tai galėsite palaipsniui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)