SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai

„Visko teorija“


SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai


„The Theory of Everything“
2014 m. ‧ Drama/Romantinis filmas ‧ 2 val. 3 min.
Režisierius: James Marsh


Stiveno Hokingo pavardę tikriausiai žino ir tie, kurie visiškai nesidomi fizika ar mokslu apskritai. Mūsų dienų genijus, pakeitęs žmonijos suvokimą apie visatos paslaptis, vis dar nesiliauja stebinti savo protu, darbštumu ir valios stiprybe.


Praėjusio amžiaus septintasis dešimtmetis. Jaunas fizikas S. Hokingas (jį vaidina iš juostų „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe“ bei „Vargdieniai“ pažįstamas Edis Redmeinas) Kembridžo universitete įsimyli literatūros studentę Džeinę Vaild (aktorė Felisitė Džons). Jų jausmus ir daug žadančią Stiveno mokslininko karjerą supurto negailestinga diagnozė: amiotropinė lateralinė sklerozė. Pasak gydytojų, vaikinui liko gyventi vos dveji metai. Tačiau padedamas Džein rūpesčio ir meilės, Stivenas pasiryžta įrodyti, kad jo atveju gydytojai klysta.


Filmas 2015 m. nominuotas 5-iems „Oskarams“: kaip geriausias metų filmas, geriausio scenarijaus filmas, už muziką ir už abu pagrindinius - vyro bei moters vaidmenis. „Oskarą“ gavo Edis Redmeinas už sukurtą Stiveno Hokingo personažą.



„Nematoma pusė“


SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai


„The Blind Side“
2009 m. ‧ Sportas/Drama ‧ 2 val. 9 min.
Režisierius: John Lee Hancock


Tikra istorija apie amerikiečių futbolo komandos „Baltimore Ravens“ žaidėją Maiklą Oere. Likęs be pastogės, jaunas tamsiaodis jaunuolis, patenka į pasiturinčią amerikiečių šeimą. Gyvenimas naujoje aplinkoje kardinaliai keičia uždaro jaunuolio likimą. Čia atsiranda galimybės realizuoti savo potencialą. Įstojęs į Misisipės universitetą Maiklas pradeda žaisti studentų komandoje. Čia jis sužino futbolo nematomą pusę, mokosi analizuoti žaidimo strategijos ir taktikos. Žinojimas, kad protingas žaidimas nugali raumenų jėgą, padeda Maiklui patekti į profesionalų lygą…



„Vaizduotės žaidimas“


SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai


„The Imitation Game“
2014 m. ‧ Drama/Trileris ‧ 1 val. 54 min.
Režisierius: Morten Tyldum


Vienų dievintas, kitų maišytas su žemėmis – toks buvo Alanas Tiuringas. Genialus matematikas ir kriptografas, tapęs informatikos mokslo tėvu ir tituluotas Antrojo pasaulinio karo didvyriu, tačiau vėliau viešai pasmerktas ir gyvenimą baigęs savižudybe. Antrojo pasaulinio karo įkarštyje britų premjeras Vinstonas Čerčilis sukviečia visus talentingiausius šalies mokslininkus, matematikus, kalbininkus, žvalgybos pareigūnus ir net šachmatų čempionus, kad šie iššifruotų vokiečių karo laivyno kodą Enigmą. Vienas svarbiausių šios elitinės komandos narių ir buvo genialusis Alanas Tiuringas. Tačiau gyvenimas nenuspėjamas, o sėkminga karjera gali sugriūti vos per akimirką. Karo metais jis triumfavo iššifravęs Enigmą ir buvo paskelbtas karo didvyriu, po karo, deja, Alanas buvo apkaltintas neteisėtais homoseksualiniais ryšiais, suimtas ir... iškastruotas. 

REKLAMA


Drama nominuota net penkiems „Auksiniams gaubliams“ ir dar 60-iai kitų apdovanojimų, o prizų lentynoje jau turi net 34 statulėles.



„Ieškantys laimės“


SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai


„The Pursuit of Happyness“
2006 m. ‧ Drama/Biografinis filmas ‧ 2 val. 25 min.
Režisierius: Gabriele Muccino


Liūdna, sudėtinga ir tikrais įvykiais paremta drama. Talentingam ir gabiam afroamerikiečiui Kristoferiui likimas atsiunčia negailestingą išbandymą – iis praranda ilgai puoselėtą darbą dėl nelaimingų nesusipratimų ir nenumatytų aplinkybių. Žmonos atstumtas vyras kartu su sūneliu privalo išgyventi už vaiko priežiūrą gautą pašalpą. Visais įmanomais būdais jis stengiasi užtikrinti mažajam kuo geresnę ateitį. Jie abu mindo benamių prieglaudos slenksčius, stoja į eiles prie nemokamos sriubos, desperatiškai ieško pastogės ir prausiasi traukinių stoties tualete. Skurdas ir nepriteklius nenumalšina Kristoferio troškimą tapti brokeriu, kol galiausiai jo pastangos baigiasi viliojančiu pasiūlymu.



„Pianistas“


SAVAITĖS TOP 5: Biografiniai filmai


„The Pianist“
2002 m. ‧ Drama/Istorinis žanras ‧ 2 val. 30 min.
Režisierius: Roman Polański


Tai filmas apie Lenkijos žydą Vladislavą Špilmaną, papasakojusį savo išlikimo II-ojo Pasaulinio karo metais istoriją. Garsaus kompozitoriaus ir pianisto muzika skambėjo Lenkijos radijo bangomis, likus kelioms minutėms iki nacių artilerijos atakos 1939 m. rugsėjo mėn. Per brutalią šalies okupaciją muzikantas liko tėvynėje, Varšuvos gete kartu su kitais puse milijono žydų. Visą tą siaubingą laiką jis stengėsi išgyventi, net ir žinodamas, kad kiti jo šeimos nariai yra nusiųsti i mirtininkų stovyklas. Paskutinėmis karo dienomis išlikti ir pasislėpti jam padėjo...vokiečių karininkas.


„Pianistas“ – tai pats asmeniškiausias režisieriaus filmas. Jo gyvenimiška patirtis beveik tokia pati. 17-metis Romanas Polanskis pats pabėgo iš Krokuvos geto. Tėvas dantimis pragraužė skylę tvoroje, kad sūnus galėtų išlysti ir pabėgti. Režisieriaus mama mirė vokiečių koncentracijos stovykloje.


2002 m. Kanų festivalyje „Pianistas“ pelnė pagrindinį prizą – „Auksinę palmės šakelę“, o 2003 m. šis filmas buvo apdovanotas net 3 „Oskarais“: geriausio režisieriaus, geriausio aktoriaus ir geriausio scenarijaus nominacijose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)