Gydantys ir naudingi prieskoniai

Gydantys ir naudingi prieskoniai


Didžiausia prieskonių nauda – antioksidantų gausa. Šios medžiagos susilpnina laisvųjų radikalų, sukeliančių organizme vadinamąjį oksidacinį stresą, poveikį. Oksidacinis stresas – daugelio sveikatos bėdų priežastis.

Labiausiai gydantys:


Laurų lapai. Gerina virškinimą, širdies veiklą, didina apetitą, naudojami paūmėjus artritui, odos ligoms. Skatina šlapimo skyrimąsi ir pasižymi dezinfekuojamosiomis ypatybėmis. Laurų lapų eterinio aliejaus inhaliacijos rekomenduojamos varginant kvėpavimo takų infekcijoms. Laurų lapų aliejus – pripažinta priemonė nuo haimorito. Draudžiama jo vartoti nėštumo metu.


Krienai. Veiksminga priemonė virškinimo liaukų sekrecijai stimuliuoti. Pasižymi geru šlapimo varomuoju poveikiu, pasitelkiami šlapimo takų uždegimui gydyti, sergant akmenlige, cistitu, podagra ir reumatu. Šviežių krienų šutekliai naudojami nušalusioms kūno vietoms, veido neuralgijai, reumatui gydyti.

REKLAMA


Imbierai. Padeda varginant bet kokios kilmės pykinimui. Palengvina migrenos priepuolius, artrito simptomus, stiprina imunitetą. Pripažintas vaistas peršalus ir kosint. Atkuria organizmo apsaugines jėgas. Japonai mano, kad imbierai – puiki priemonė nuo kirminų.


Šafranas. Skatina serotonino – džiaugsmo hormono – gamybą, todėl pasižymi psichotropiniu poveikiu, išvaduoja nuo skausmo ir depresijos. Gerina virškinimą, veido spalvą, valo limfą, inkstus ir kepenis, malšina traukulius, šalina iš kraujagyslių užsistovėjusį kraują, didina potenciją.


Cinamonas. Kasdien vartojant po šaukštelį cinamono sumažėja cukraus ir blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, normalizuojasi arterinis kraujospūdis. Cinamonas pasižymi antimikrobiniu poveikiu, padeda ilgiau išlaikyti produktus namų sąlygomis.


Gvazdikėliai. Gvazdikėlių aliejus – stipriausias antiseptikas. Ūminių virusinių respiracinių infekcijų epidemijų metu jį rekomenduojama naudoti kvapų terapijai. Gvazdikėliai padeda kamuojant dantų skausmui, lengvina kvėpavimą sergant kvėpavimo takų ligomis.

REKLAMA


Kiekvienam negalavimui – savas prieskonis:


* Daugiausia cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių medžiagų yra ciberžolėse ir cinamone.


* Su peršalimo ligomis geriausiai kovoja imbierai, gvazdikėliai ir cinamonas. Šie prieskoniai pasižymi stipriu stimuliuojamuoju ir tonizuojamuoju poveikiu, mobilizuoja organizmo apsaugines jėgas, gerina kraujotaką, todėl greičiau pasveikstama.


* Lieknėti padeda aštrūs užkandžiai, patiekiami prieš pietus, mat jie ne sužadina apetitą, o, atvirkščiai, leidžia greitai pajusti sotumą, kurį lemia juose esantis kapsaicinas, todėl žmogus suvalgo mažiau. Be to, kapsaicinas 23 proc. didina energijos sąnaudas ir stabdo riebalinių ląstelių formavimąsi.


* Šafranas normalizuoja vadinamąjį hormoninį foną, palankiai veikia moterų reprodukcinę sistemą. Žinoma atvejų, kai per dieną suvartojamos 2–3 džiovintos daržinių krokų purkos, sulaukus priešlaikinio klimakso, padėjo atkurti ciklą.


* Daug prieskonių galima vadinti afrodiziakais. Pavyzdžiui, muskatai ne veltui vadinami moteriškais, o bazilikai – vyriškais prieskoniais: juose esantys eteriniai aliejai stimuliuoja vidaus sekrecijos liaukų veiklą. Lakūs fermentai, esantys vanilėje, veikia centrinę nervų sistemą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)