Daržininko dalią palengvinanti danga

Daržininko dalią palengvinanti danga


Derliaus dorojimo darbai eina į pabaigą, todėl lieka laiko kyštelėti galvą į sandėliukus ir pasižiūrėti, kokių pagalbininkų darže gali prireikti kitų metų sezonui, o gal dar ir šiais metais. Dabar kaip tik tinkamas laikas įrankių arsenalui atnaujinti ar papildyti, nes parduotuvės vilioja geromis nuolaidomis, pavyzdžiui, įvairiai daržo dangai.


Meilė Taraškevičienė


Dėl didelės įvairių spalvų, tekstūros ir paskirties dangos, kaip ir daugybės kitų daržininkams ir sodininkams skirtų prekių, pasiūlos gali būti sunku išsirinkti tokią, kokios iš tikrųjų reikia. Ne visose parduotuvėse pasiseka sutikti geranoriškai nusiteikusį konsultantą, todėl prieš einant į parduotuvę verta iš anksto pasidomėti būsimo pirkinio savybėmis. Pasak „Žalios stotelės“ lauko augalų ekspertės Gražinos Anusevičienės, pirmiausia reikėtų susipažinti su dangos rūšimis. Daugiausia painiavos ir sumaišties gali pasitaikyti dėl pavadinimų, mat kiekvienas pardavėjas prekes įvardija savaip.

REKLAMA


Dažniausiai sodyboje prisireikia agroplėvelės. Tai viena populiariausių dangos rūšių tiek profesionalų, tiek mėgėjų sklypuose. Ši ultravioletiniams spinduliams atspari danga būna balta ir juoda. Tikriausiai žinote, kad baltos spalvos plėvelė mažiau traukia saulės kaitrą, o tai ypač aktualu pastaraisiais metais. Agroplėvelė daržoves, uogakrūmius, dekoratyvinius augalus, gėles patikimai saugo nuo šalnų, lietaus, krušos, staigių temperatūros pokyčių, taip pat nuo paukščių ir kenkėjų.


Augalams mulčiuoti tinkamesnė juoda arba ruda plėvelė, o baltą reikėtų naudoti prieš žiemą vaismedžiams ar šiltnamyje paliktiems žiemoti augalams, pavyzdžiui, stambialapėms hortenzijoms, uždengti.


Agroplėvelė yra tvirta ir ilgai tarnauja. Pasak G. Anusevičienės, šia danga augalai dengiami iškart po sėjos arba sodinimo pavasarį ar rudenį. Ji klojama tiesiai ant žemės, todėl labai svarbu gerai pritvirtinti plėvelės kraštus. Tam yra specialios smeigės. Jų galima įsigyti tose pačiose parduotuvėse, prekiaujančiose danga. Kad agroplėvelė nesuspaustų ir neužgožtų besistiebiančių augalų, ją svarbu laiku atlaisvinti.

REKLAMA


Šių dangų nereikia nuimti laistant augalus, nes jos pralaidžios vandeniui, taip pat šviesai ir orui. Agroplėvelė padeda išsaugoti drėgmę, todėl augalus per karščius galima rečiau laistyti.


Agroplėvelė sukuria palankų augalų vystymuisi mikroklimatą: ja uždengti augalai greičiau įsišaknija ir įsitvirtina, paspartėja jų branda, pagausėja derlius. Agroplėvelė padeda augalams sunokti 10–12 dienų anksčiau.


Agroplėvelė naudojama norint pradėti sodo darbus anksčiau, nei įprasta, nes ji apsaugo nuo nedidelių šalnų: po plėvele temperatūra būna keliais laipsniais aukštesnė nei aplinkos. Agroplėvelė gali būti naudojama ne tik auginant vaisius, daržoves ir medžius, bet ir veją – ji spartina vejos dygimą ir apsaugo nuo neigiamų aplinkos veiksnių. Pasėjus veją ir uždengus ją plėvele sėklų neišplauna liūtys. Agroplėvelė nuimama, kai sudygusios žolės ūgteli ir gerai įsitvirtina.


Kada ir kaip naudoti?


• Prieš perkant plėvelę būtina įvertinti jos svorį ir plotį, kurio jums reikia. Daržininkaujant agroplėvelės prisireikia įvairiems tikslams, todėl verta jos nusipirkti daugiau, nei galbūt tuo metu reikia. Paprastai būna jau atkirpti 6 m ilgio, 1,6 m pločio dangos gabalai, kurių pakanka dvieilėms ar trieilėms braškių vagoms uždengti.
• Agroplėvelę galima naudoti tiek pavasarį, tiek rudenį, pasėjus sėklas ar pasodinus daigus.
• Agroplėvele uždengiama visa lysvė, danga prispaudžiama prie žemės ir paliekama, kol augalai sustiprėja.
• Augalai laistomi per agroplėvelę.



Polietileno plėvelė – nekvėpuojanti permatoma medžiaga. Ji atspari ultravioletinių spindulių poveikiui. Ši plėvelė sukuria šiltnamio efektą: šiluminiai (infraraudonieji) spinduliai praleidžiami, o šiltas oras neišleidžiamas. Dėl to augalų mulčiuoti tokia plėvele nederėtų, tačiau ji kuo puikiausiai tinka kompostinėms lysvėms mulčiuoti šaltuoju metų laiku: per žiemą kompostas bręsta, o maistingųjų medžiagų lietus neišplauna. Šia plėvele galima uždengti ir komposto, ir mėšlo krūvą: išsaugos maistingąsias savybes ir leis greičiau supūti. Vasarą ją reikia dėti ant viršaus kaip apsaugą nuo lietaus.


Polietileno plėvelės būna skaidrios, juodos ir skaidrios stabilizuotos ultravioletiniams spinduliams. Skaidria plėvele, kaip ir agroplėvele, galima dengti lysves siekiant apsaugoti augalus nuo šalnų. Kad augalai gautų oro, būtina palikti pakeltus dangos galus arba, to nepadarius, kartkartėmis ateiti ir pakelti dangą.


Daržo danga vadinamas grunto audinys, pagamintas iš polipropileno. Ji yra taip pat ilgaamžė. Ekspertė pabrėžia, kad daržo danga yra austinė. Ji labai gerai praleidžia drėgmę, todėl ypač mėgstama medelynuose, kur šia danga paprastai būna išklotos aikštelės. Ši ir mulčiuoti skirta danga būna žalios, rudos ir juodos spalvos. Parduotuvėse ji paprastai būna pavadinta agrotekstilės danga. Ji būna įvairaus storio ir naudojama dirvožemio sluoksniams atskirti auginant dekoratyvinius augalus ar medžius, taip pat vaismedžius, vaiskrūmius ir daržoves.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)