Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?

Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?


Jau kelis šimtmečius neįsivaizduojame savo valgiaraščio be bulvių. Ir nors nedideliuose mūsų daržuose vietos bulvėms auginti paprastai lieka nedaug, dauguma esame linkę jomis užsodinti bent mažytį plotelį, kad vasarą turėtume malonumą išsikasti šviežių bulvyčių ir pamaloninti savo gomurį nepakartojamu jų skoniu. Suprantama, kad augindami vos keliolika ar keliasdešimt bulvių krūmų norime skaniausių, derlingiausių ir mažiausiai rūpesčių keliančių bulvių veislių. Kadangi pasiūla nemaža, visada svarstome, kokias bulvių veisles pasirinkti, kokios labiausiai atitiktų mūsų skonį ir poreikius. Tad kokias bulvių veisles auginsime kitąmet?


Rima MARCINKEVIČIENĖ


Prieš pasirenkant bulvių veislę svarbu apsispręsti, kada savų bulvyčių norisi labiausiai – ankstyvą vasarą ar šiek tiek vėliau? Nuo to priklausys, kokio ankstyvumo bulves rinksimės. Antras svarbus dalykas – kokius bulvių patiekalus labiausiai mėgstame? Skirtingų savybių turinčios bulvės tinka skirtingiems patiekalams: vienos gardžiausios tiesiog virtos, kitos skirtos keptų bulvių mėgėjams, iš kai kurių bulvių išeina skaniausi cepelinai, o dar kitos tinkamiausios puriai bulvių košei ruošti.

REKLAMA


Be to, ryškus bulvių veislių skiriamasis požymis yra ir gumbų spalva: ji gali būti balta, pilkai arba melsvai balta, ryškiau ar blankiau gelsva ar geltona. Spalvos tonas priklauso nuo karotenoidų, esančių ląstelių sultyse. Jei pigmentų mažai, gumbų spalva būna balta. Juo daugiau pigmentų, tuo bulvės geltonesnės. Mėlynose bulvėse daugiausia yra antocianinų. Tiesa, bulvių minkštimo spalva kokybei jokios įtakos neturi. Pasirinkimą dažniausiai lemia įpročiai: vienose šalyse žmonės labiau mėgsta baltas, kitose – geltonas bulves. Na, o kai kas įsitikinęs, kad pačios skaniausios ir geriausios yra rausvą odelę turinčios bulvės. Taigi – kiek žmonių, tiek skonių. Žinoma, pasirenkant bulvių veislę reikėtų atsižvelgti ir į savo sklypo dirvožemio tipą, ligų ir kenkėjų keliamas problemas bei daugelį kitų aspektų.


Galbūt trumpa bulvių veislių apžvalga padės dar neapsisprendusiems bei tvirtos nuomonės neturintiems pradedantiems daržininkams pasirinkti tinkamiausią variantą?

REKLAMA


Lietuviškos selekcijos šalininkams

Lietuvoje į nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašyta apie 70 maistinių bulvių veislių. Jos dar skirstomos į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Derėtų atkreipti dėmesį, kad vėlyvų ir labai vėlyvų bulvių veislės tinkamiausios norintiems jas laikyti per žiemą, o laukiantiems bulvyčių vasaros pietums geriausia rinktis ankstyvesnes veisles. Pradėkime nuo pačių ankstyviausių.


Viena pačių ankstyviausių ir skaniausių lietuviškos selekcijos bulvių veislių – ‘VB Venta’. Ji skirta būtent ankstyvų stalo bulvyčių mėgėjams. Jos vegetacijos periodas tesiekia 41–46 dienas. Be to, tai bulvės tikriems lietuviškos selekcijos šalininkams. Veislė pritaikyta auginti ekologiškai lietuviško klimato sąlygomis, auga įvairiose dirvose, yra atspari sausrai, grybinėms ir bakterinėms ligoms bei virusinei infekcijai. Vienintelis dalykas, prieš kurį ‘VB Venta’ neatsilaiko, yra nematodai. Šios bulvės žydi negausiai šviesiai violetiniais žiedais ir augina didelius apvalius gumbus su šviesiai gelsva odele ir minkštimu. Pjaustomos šios bulvės netamsėja, o verdamos nesukrinta. Nors veislė labai ankstyva, neblogai laikosi ir žiemą.


Anksti bulvių savo darže galima sulaukti iauginant dar vieną lietuvišką veislę ‘Goda’. Ji atspari vėžiui, marui, virusams, nematodams, nebijo sausros, nėra reikli dirvai. Dėl savo atsparumo ligoms šios veislės bulvės puikiai tinka ekologiniams ūkiams, nepaisant ankstyvumo, neblogai laikosi per žiemą. Pasodintos bulvės sparčiai augina stambius kerus dideliais, ryškiomis gyslomis išmargintais lapais, tuomet gana greit nužydi negausiais baltais žiedeliais ir imasi auginti gumbus. Gumbai būna vidutinio dydžio, apvalūs arba šiek tiek ovalūs, gelsvas minkštimas – skanus, 16–17 proc. krakmolingumo. Verdant bei gaminant kitus patiekalus šios bulvės netamsėja.

Pirmosios bulvytės ant mūsų stalo



Tarp ankstyviausių bulvių išsiskiria ‘Catania’. Kartais šios veislės bulvės apibūdinamos kaip pirmosios bulvės, atsirandančios ant mūsų stalo. Pasisodinę jų šaltibarščius su šviežiomis bulvytėmis galėsite valgyti jau liepos pradžioje. ‘Catania’ augina gana dideles pailgas bulves su šviesiai rusva odele ir baltu minkštimu. Bulvės labai lengvai lupasi ir beveik neturi akučių. Nuo lietuviškos ‘VB Ventos’ ši veislė skiriasi tuo, kad labai mėgsta drėgmę, todėl jų nereikėtų pamiršti dažniau palaistyti.


Derlingos žemės šeimininkams, mėgstantiems pasilepinti ankstyvu bulvių derliumi, turėtų patikti labai ankstyva veislė ‘Nandina’. Norint sulaukti ypač ankstyvo derliaus, bulves būtina padaiginti ir galima auginti po plėvele. Šios bulvės šiek tiek įnoringesnės už daugelį kitų veislių, mat joms reikalingas geresnis dirvožemis ir nuolatinis drėgmės balansas. Tačiau už žmogaus rūpestį jos pasirengusios atsidėkoti gausiu ir labai ankstyvu derliumi. Veislė atspari daugeliui ligų. Bene geriausia šių bulvių savybė – gebėjimas labai greitai suformuoti odelę ir taip padidinti savo atsparumą neigiamiems veiksniams. ‘Nandina’ veislės bulvės augina ovalius gumbus gelsvu minkštimu. Bulvės ganėtinai miltingos, išvirusios netamsėja ir geriausiai tinka gardiems vasaros patiekalams.


Turbūt daugeliui daržininkų gerai žinoma ir labai ankstyva olandiška veislė ‘Adora’. Šiuo metu Lietuvoje ji labai populiari, todėl kiekvienais metais parduotuvėse tikrai galima įsigyti šios veislės sėklinių bulvių. Nedidelių daržų savininkams šios bulvės patrauklios tuo, kad yra derlingos ir augina keletą stiebų su negausiais gana giliai išsidėsčiusiais gumbais viename kere, todėl jas galima sodinti tankiau ir sekliau. Taip taupoma vieta. Be to, šios bulvės geriausiai tinka kasdieniam vasaros stalui, gumbai būna apvaliai ovalūs, beveik visi vienodo dydžio, stambūs, su šviesiai gelsvu minkštimu, sekliomis akutėmis. Tarp šios veislės trūkumų įvardijama tai, kad jos yra šiek tiek jautresnės marui bei rauplėms ir labiau mėgsta lengvesnes dirvas.

REKLAMA


Gelsvesnių bulvių mėgėjams galima būtų pasiūlyti ankstyvąsias bulves ‘Colomba’. Veislė žinoma ir mėgstama kone visame pasaulyje, nes puikiai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų. Šios bulvės populiarios dar ir dėl to, kad yra universalios ir tinka beveik patiekalams. Jos turi labai gerą skonį ir unikalią tekstūrą, todėl gardžios tiek virtos, tiek keptos. ‘Colomba’ veislės bulvių gumbai apvalūs, su geltonu minkštimu.


Populiarios, skanios ir nedaug atsiliekančios ankstyvumu


Jau bene klasika tampa mūsų daržininkų numylėtinės bulvės ‘Vineta’. Turbūt nebeliko daržininkų, neauginusių arba bent jau negirdėjusių apie šią bulvių veislę. Kodėl ši vokiška bulvių veislė pelnė lyderės poziciją? Pirmiausia, tai gana ankstyvos bulvės. Be to, jos nėra lepios, puikiai auga beveik bet kokiame dirvožemyje, yra ypač atsparios sausrai, ligoms ir kenkėjams. Dėl šių veislės savybių derlius visada būna didelis arba bent jau vidutiniškas. ‘Vineta’ neretai juokais pavadinama pradedančiųjų ūkininkų džiaugsmu, nes įvairiomis auginimo sąlygomis nuolat duoda vidutinį derlių. Bulvės tinka auginti ekologiškai ir yra vienos pakančiausių sandėliavimui. ‘Vineta’ augina vidutinio dydžio gumbus. Jie ovalūs, šiurkštesne odele, todėl labai lengvai ir patogiai lupami. Bulvių minkštimas būna šviesiai gelsvas, puikaus skonio, vidutiniškai krakmolingas. Išvirtos bulvės nepilkėja, yra minkštos, turi polinkį šiek tiek sukristi, jų tekstūra lengvai miltiška, todėl labai tinka bulvių košei gaminti. Tačiau bulvėse esamo krakmolo puikiai užtenka ir geriems cepelinams…


Puikiomis savybėmis pasižymi ir olandiška vidutinio ankstyvumo bulvių veislė ‘Melody’. Veislė atspari marui bei daugeliui kitų ligų, nebijo mechaninių sužeidimų ar sudaužymo. Ovalūs gelsvi gumbai su gelsvu minkštimu paprastai užauga vienodo dydžio, išvirti nejuoduoja, yra vidutiniškai miltingi ir pasižymi puikiomis skonio savybėmis.

REKLAMA


Kai kurie mūsų daržininkai jau išbandė vieną populiariausių Europos veislių ‘Concordia’. Atsiliepimai apie ją tikrai neblogi. Ypač šios veislės privalumais džiaugiasi gurmanai-estetai, vertinantys ne tik skonį, bet ir puikią bulvių išvaizdą. Mat ‘Concordia’ pasižymi stebėtinai vienodos formos ir dydžio gumbais. Iškasus kerą atrodo, kad specialiai į vieną vietą surinktos pavyzdinio dydžio ir formos bulvės! ‘Concordia’ dera vidutiniškai anksti, gumbai užauga ovalūs, lygios geltonos odos ir geltonu minkštimu.


Raudonųjų bulvių mėgėjams bene tinkamiausia būtų raudonųjų bulvių karaliene vadinama ‘Laura’. Tai austriška vidutinio ankstyvumo (derliaus sulaukiama praėjus 100 dienų po pasodinimo) bulvių veislė, atspari sausrai, bet nebijanti ir vandens pertekliaus, atspari nematodams, virusams. Tiesa, šios bulvės yra šiek tiek išrankios dirvožemiui ir jautresnės marui, tačiau tinkamai auginamos duoda didžiulį derlių. Raudonos spalvos odelė, sodriai geltonas vidus, didelis maistingumas ir puikus skonis – visa tai galima išvardyti apibūdinant ‘Laurą’. Šios bulvės turi pakankamai krakmolo cepelinams, puikiai tinka kugeliui bei bulviniams blynams, išvirusios netamsėja, nesukrinta, puikiai išlaiko formą ir sriubose, ir salotose. Beje, ‘Laura’ veislės bulvės maloniai nustebins ir gruzdintų bulvyčių gerbėjus.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)