Didžiulės aromatingųjų bazilikų galimybės

Didžiulės aromatingųjų bazilikų galimybės


Prieš tris dešimtmečius bazilikus pamėgusi ūkininkė Rosita Liubomirskienė iš Surviliškio (Kėdainių r.) stebina unikaliais gaminiais iš šių kvapių augalų – įvairiais pagardais, daugybe rūšių aromatinio aliejaus ir acto, sirupo, uogienės, netgi smilkalais.


Rūta Antanaitienė


Šiemet R. Liubomirskienė paskelbta Kėdainių rajono „Metų žemdirbio 2023“ nominante ir apdovanota už unikalių idėjų įgyvendinimą – „Už meilę bazilikams, kuri vis stiprėja“.


Savo ūkyje kartu su šeima R. Liubomirskienė jau daugelį metų augina svogūnus. Juos šiltnamyje želdina beveik visus metus, taip pat augina krapus, petražoles ir bazilikus. Šiais metais šiltnamiuose ir lauko lysvėse džiugino per 100 rūšių, veislių ir formų bazilikų, kurie dėl skirtingos eterinių aliejų sudėties pasižymi įvairiausiais aromatais – mėtų, anyžių, gvazdikėlių, aitriųjų paprikų, cinamono, karamelės, citrinos, obuolių ir net rožių. Šių kvapiųjų augalų įvairovė stebina ne tik išskirtiniais aromatais, bet ir lapijos spalva bei formomis, kero aukščiu, dekoratyvinėmis savybėmis. Augintoja tiek šviežius, tiek džiovintus bazilikus naudoja gamindama įvairiausius patiekalus, šiais puošniais augalais puošia gėlynus ir pastatomas gėlių kompozicijas vazonuose.

REKLAMA


Pažintis su bazilikais

„Pirmoji pažintis su bazilikais nukelia į praeitį, kai susipažinau su drauge iš Armėnijos, kuri vaišindavo mėsos ir daržovių patiekalais, pagardintais šiomis prieskoninėmis žolelėmis, – prisimena moteris. – Pastebėjusi mano susižavėjimą šių augalų skirtingais aromatais ir skoninėmis savybėmis, draugė padovanojo ir pirmąsias sėkleles, kad galėčiau ir pati užsiauginti šių nuostabių kvapiųjų augalų. Paskui bazilikų kasmet vis daugėjo ir šiltnamiai pildėsi naujais kvapais bei skoniais. O kai šiltnamiuose tapo per ankšta, dalį augalų įkurdindavau ir lauko lysvėse.“


Bazilikų įvairovė

Bazilikai (Ocimum) yra notrelinių šeimos vienamečių žolių (rečiau – daugiamečių puskrūmių ir krūmų) gentis. Žinoma apie 150 rūšių, savaime augančių atogrąžų ir paatogrąžių kraštuose. Šie aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai ir medingi augalai pasižymi lapijos spalvos, formos ir kvapų įvairove.

REKLAMA


Susidomėjusi bazilikų istorija Lietuvoje, R. Liubomirskienė teigia, kad mūsų šalyje kaip prieskoniai augalai nuo seno auginamos

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)