S. Skverneliui pasitraukus iš „valstiečių“ – svarstymai dėl naujos opozicinės koalicijos

S. Skverneliui pasitraukus iš „valstiečių“ – svarstymai dėl naujos opozicinės koalicijos


Ekspremjerui Sauliui Skverneliui pasitraukus iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos, iki šiol opozicinį susitarimą su LVŽS ir Darbo partija pasirašyti vengusiai Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai atsirado naujos opcijos. Tačiau frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad socialdemokratai viduje apie galimybes susitarti su naująja frakcija „Vardan Lietuvos“ dar nediskutavo.


„Tokios diskusijos dar nebuvo ir kažkaip mes net neplanavom, kad čia gali kaip aklai vištai grūdas nukristi. Prasidės sesija, tada ir frakcijoje padiskutuosime, ir partijoje. Kol kas mūsų pozicija buvo į jokius junginius nesijungti ir turėti savo aiškią liniją, savo programą, savo nuostatas ir jas bandyti ginti“, – Eltai sakė A. Sysas.


LSDP frakcijos seniūnas anksčiau rugsėjį yra sakęs, kad apie susitarimo sudarymą su „valstiečiais“ nėra galvojama, kadangi LVŽS socdemus ne kartą „kalė prie kryžiaus“ dėl praėjusioje kadencijoje sudarytos sutarties su konservatoriais ir Liberalų sąjūdžiu. Nors dabar politikas ir užsiminė, kad su naująja S. Skvernelio frakcija atsiranda daugiau galimybių kalbėtis, tačiau kartu pabrėžė, jog didelės prasmės tokio susitarimo sudaryme pats parlamentaras neįžvelgia.

REKLAMA


„Iš mano patirties, kai mes buvome opozicijoje, susitarę su konservatoriais ir liberalais, mes tikrai daugiau pliusų dėl to negavome. Čia yra, galima sakyti, skausminga pamoka. Reikia dešimt kartų pamatuoti prieš kerpant“, – sakė A. Sysas.


Apie galimybes tartis su LSDP užsiminė J. Pinskus


Apie galimybes sudaryti naują opozicinę koaliciją iš S. Skvernelio frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir LSDP antradienį užsiminė Regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus. Nors parlamentaras sakė suprantąs ir savo frakcijos įtaką, kartu pažymėjo, kad nemažai lems ir didesnių politinių jėgų pasirinkimai.


„Kalbėjome ir su kolegomis, kad tampame svarbūs. Nes jeigu mes jungiamės į „darbiečių“ - „valstiečių“ pusę, opozicijos lyderis iš jų pusės tampa. Jeigu jungiamės į socialdemokratų ir Skvernelio pusę, šitoje pusėje atsiranda opozicijos lyderis. Gal galimos ir kitos dėlionės. Manau, kad dabar svarbu, kaip didesnės frakcijos pasirinks“, – Eltai kalbėjo J. Pinskus.

REKLAMA


Tuo metu LSDP frakcijos seniūnas džiaugėsi, kad kitų frakcijų parlamentarai pagalvoja ir apie socialdemokratus.


„Šaunu. Gerai, kad apie mus galvoja. Svarstysime, bet nebuvo dar tokios diskusijos. Čia šiek tiek nauja mums patiems“, – juokėsi A. Sysas.


V. Fiodorovas: viskas prasideda iš naujo


Tuo metu Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas tikino, kad ir toliau yra suinteresuotas siekti opozicijos vienybės, nepaisant to, jog „darbiečių“ ir „valstiečių“ opozicinė koalicija nebeturi pakankamo mandatų skaičiaus išsirinkti opozicijos lyderį.


„Rugsėjo 10 dieną renkamės visa frakcija, turėsime pokalbius, žiūrėsime, bendrausime su kolegomis „valstiečiais“, kaip toliau matome bendradarbiavimą. Mes esame suinteresuoti dirbti opozicijoje. Šiandien ir naujoji Skvernelio frakcija pasakė, kad noras yra, jog būtų kuo stipresnė opozicija. Tai gal bus proga visiems sėsti prie stalo ir kalbėtis. Gal tie patys socdemai pakeis savo nuostatas, kad nereikia jungtis (...) Yra Regionų frakcijos atstovai, bet vėlgi, gal pas juos kažkas keičiasi įsikūrus naujai frakcijai. Viskas matysis rugsėjo 10 d. susirinkus į Seimą. Viskas prasideda iš naujo“, – samprotavo V. Fiodorovas.


S. Skvernelis: per pirmuosius metus opozicija nebuvo suvienyta


Pristatydamas naująją Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“, opozicijos lyderio pareigas pavasario sesijoje ėjęs S. Skvernelis užsiminė neatmetąs opozicinės koalicijos pasirašymo galimybių, tačiau pabrėžė, kad svarbiausia – ne formalus susitarimas, o darbų įgyvendinimas.



„Kalbant apie bendrą darbą opozicijoje, visų čia esančių siekis – kuo stipresnė opozicija. Opozicija bus stipresnė, kai turės bendrą frontą, bendrą susitarimą. Nemanau, kad pagrindinis tikslas yra tai formalizuoti. Mes to galime siekti, bet svarbiausia – realūs darbai“, – antradienį frakcijos pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjo S. Skvernelis.


Tačiau ekspremjeras pridūrė, kad opozicinių frakcijų iki šiol suvienyti nepavyko.


„Kaip matote, per pirmus metus opozicija nebuvo suvienyta iš keturių opozicinių frakcijų, plius Mišrios grupės. Buvo tik dvi pasirašiusios susitarimą. Norisi, kad jis būtų, bet ne vien susitarimų pasirašymas lemia sėkmingą darbą“, – teigė S. Skvernelis.


Tačiau galimybių dirbti opozicijoje su S. Skverneliu ir naujai susikursiančia frakcija LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė nebematąs.


„Aš nematau galimybės dirbti toliau su Sauliumi Skverneliu, kad jis vėl taptų kokiu opozicijos lyderiu. Neseniai ir Darbo partijos pirmininkas sakė, kad jis nemato tokios galimybės, kad būtų dirbama su nauja frakcija. Ir aš suprantu taip mąstančius („valstiečių“ – ELTA) frakcijos narius: buvo pasinaudota ir išduota“, – antradienį paskelbus apie dalies politikų pasitraukimą iš „valstiečių“ gretų sakė R. Karbauskis.


Kartu su ekspremjeru S. Skverneliu iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukia Laima Nagienė, Rūta Miliūtė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Tomas Tomilinas, Laima Mogenienė, Rima Baškienė, Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus.


Taip pat prie naujosios frakcijos turėtų prisijungti trys Mišrioje Seimo narių grupėje dirbę parlamentarai: Domas Griškevičius, Vytautas Bakas ir Algirdas Butkevičius.


Tam, kad opozicinė koalicija galėtų deleguoti savo lyderį, jiems reikalingi daugiau nei pusės opozicinėje koalicijoje esančių parlamentarų balsai. Iš „valstiečių“ gretų pasitraukus 10 parlamentarų, koaliciją sudarytų 22 LVŽS nariai ir dar dešimt „darbiečių“. Tuo metu frakciją „Vardan Lietuvos“ sudarys dešimt buvusių valstiečių ir dar trys Mišrios grupės parlamentarai. LSDP frakciją taip pat sudaro 13 politikų, todėl, Regionų frakcijai nusprendus sudaryti susitarimą su pastarosiomis dviem politinėmis jėgomis, tokia koalicija turėtų 35 mandatus – užtektinai, kad galėtų išsirinkti savo opozicijos lyderį.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)