Šiandienos aktualijos: skurdus vaikų išlaikymas, daugiabučių renovacijos ir misija „Dantų protezavimas“

Šiandienos aktualijos: skurdus vaikų išlaikymas, daugiabučių renovacijos ir misija „Dantų protezavimas“


Vienintelis gyvenimas, ir tas nedoras – skurdus vaikų išlaikymas. Daugiabučių renovacija įgauna pagreitį. Dantų protezavimas – įmanoma misija. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 13-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Vienintelis gyvenimas, ir tas nedoras…


Vidutinė teismo priteisiama suma vaikui išlaikyti nesiekia 200 eurų. Tokią pat sumą pridėjus tam sutuoktiniui, su kuriuo vaikas gyvena, už šiuos pinigus jį reikia ne tik aprengti ir pamaitinti, bet ir patenkinti kitus jo poreikius. Vaikų išlaikymo fondas daugiausia skiria 68 eurus, ir dėl šių sumų, tinkamesnių veisliniam katinui išlaikyti, reikia gerokai pavargti.


Teodora RAŠIMAITĖ


Neseniai „Sodra“ paskelbė, kad nuo 2019 metų pradžios paskirta 1 300 naujų vaiko išlaikymo išmokų, kurios mokamos, kai vienas iš tėvų vaikui išlaikyti nemoka dalies ar visų teismo priteistų lėšų (alimentų). Iš viso vaiko išlaikymo išmokas gauna apie 21 tūkst. vaikus auginančių tėvų ar globėjų, maždaug penktadalis vaikų. Nėra duomenų, kiek realiai vaikų negauna tėvų išlaikymo ar gauna jį tik simbolinį – dalis tėvų į antstolius nesikreipia, taip prarasdami teisę ir gauti išmokas iš Vaikų išlaikymo fondo.

REKLAMA


„Sodra“, pernai perėmusi vaiko išlaikymo išmokų mokėjimą, iš alimentų nemokėjusių arba išmokas nepagrįstai gavusių tėvų pradėjo susigrąžinti iš valstybės lėšų išmokėtas išmokų sumas.
Nerimą kelia tai, kad vien per praėjusius metus nustatyta net 2 500 permokų – kai išmokos vienam iš vaiko tėvų ar globėjų buvo mokamos, nors kitas iš vaiko tėvų tuo pačiu metu mokėjo visą ar dalį teismo priteistos išlaikymo sumos. Tokiu atveju išmokų gavėjas turi grąžinti permoką. „Sodra“ susigrąžino daugiau nei 300 tūkst. eurų šių permokų.


Daugiau šia tema – rubrikoje „Problema“.


Šiandienos aktualijos: skurdus vaikų išlaikymas, daugiabučių renovacijos ir misija „Dantų protezavimas“


Daugiabučių renovacija įgauna pagreitį


Šiuo metu daugiabučių namų atnaujinimo programoje dalyvauja visos šalies savivaldybės, išskyrus Pagėgių. Aktyviausi dalyviai – didieji miestai. Iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gautos paraiškos sudaro beveik ketvirtadalį visų šio kvietimo paraiškų.


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) baigė vertinti pagal pastarąjį aplinkos ministro kvietimą pateiktas paraiškas atnaujinti daugiabučius. Iš 719 gautų paraiškų po agentūros įvertinimo kaip tinkamos įgyvendinti pripažintos 707 paraiškos.


Šįsyk paraiškas pateikė 56 šalies savivaldybės, daugiausia – Klaipėdos (65), Vilniaus (58) ir Kauno (36) miestų. Taip pat aktyvumu išsiskyrė Elektrėnų (30), Panevėžio ir Šiaulių (po 23) miestų, Jonavos (22), Plungės ir Zarasų (po 21) rajonų savivaldybės.


„Penktadaliu išaugęs gautų paraiškų skaičius tik patvirtina agentūros kasmet atliekamų renovuotinų daugiabučių gyventojų apklausų rezultatus – norinčiųjų atnaujinti savo daugiabučius skaičius žymiai auga. Akivaizdu, jog pastarųjų metų renovacijos rezultatai gyventojams padėjo suprasti pagrindinius renovacijos pranašumus“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Lietuvoje“.


Šiandienos aktualijos: skurdus vaikų išlaikymas, daugiabučių renovacijos ir misija „Dantų protezavimas“


Dantų protezavimas – įmanoma misija


Šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų asmenų sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti atiteks 1 mlrd. 391 mln. 419 tūkst. eurų. Dalis šių lėšų bus panaudota dantų protezavimo paslaugų išlaidoms kompensuoti.


Dr. Antanas PETRAUSKAS, socialinių problemų analitikas


Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo nauja dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto lėšų tvarka, nustatyta Dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto tvarkos aprašo (toliau – aprašas). Tiesa, asmenims, įrašytiems į Asmenų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą (toliau – sąrašas) iki 2018 m. gruodžio 31 d., dantų protezavimo paslaugos bus teikiamos ir išlaidos kompensuojamos vadovaujantis tuo metu galiojusia tvarka.


Asmenims, įrašytiems į sąrašą nuo šių metų sausio 1 d., išskyrus vaikus ir asmenis, gydytus dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, dantų protezavimo paslaugos, kurių išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto lėšų, bus pradėtos teikti tik po to, kai bus pakviesti gauti šias paslaugas visi iki šių metų pradžios į teritorinių ligonių kasų (TLK) sudarytus sąrašus įrašyti asmenys. Turimais duomenimis, minėtų paslaugų tenka laukti 2–4 metus.


Daugiau informacijos apie tai – rubrikoje „Aktualu“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)