Šiandienos aktualijos: pensijų priemokos, aukštos kainos ir kiek kainuoja orus gyvenimas Vilniuje

Šiandienos aktualijos: pensijų priemokos, aukštos kainos ir kiek kainuoja orus gyvenimas Vilniuje


Kiek kainuoja orus gyvenimas Vilniuje? Aukštos kainos – tik akcijų medžiotojo žvilgsniu? Horizonte – pensijų priemokos. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 52-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Orus gyvenimas Vilniuje – už 700 eurų


Neseniai atlygio tyrimus rengianti bendrovė „Baltic Salary Survey“ atliko gyvenimo lygio analizę Baltijos valstybių sostinėse ir apskaičiavo, kiek reikėtų uždirbti asmeniui, norint gyventi oriai. Jei tai ką nors paguos, mažiausiai lėšų reikia Vilniuje, daugiausia – Taline, Ryga – per vidurį. Tiesa, smarkiai išsiskiria tik Talinas, perkopęs psichologinę 1 000 eurų ribą.


Arūnas MARCINKEVIČIUS


„Baltic Salary Survey“ atliko gyvenimo atlygio tyrimo duomenimis, norint oriai gyventi Lietuvos sostinėje vienam save išlaikančiam ir būstą besinuomojančiam asmeniui vidutiniškai reikėtų gauti 700–750 eurų „į rankas“ per mėnesį. Tai patvirtina ir Lietuvos statistikos departamento duomenys: Vilniuje vidutinis uždarbis „į rankas“ šiuo metu siekia 790 eurų.


Jei vadovautumės šiuo tyrimu, mažiau nei pusė vilniečių gyvena žemiau oraus gyvenimo. Prie jų priskirtini, aišku, pensininkai ir tik minimaliąją mėnesinę algą (MMA) uždirbantys asmenys. Tačiau tai oficialūs duomenys, neatspindintys šešėlinių pajamų, bet kurių turbūt iš MMA vargiai pavyktų išgyventi.

REKLAMA


Ir vilniečius mažai guodžia tas faktas, kad Rygoje gyvenimo kaina yra 100 eurų didesnė ir siekia 850 eurų. O dėl didesnių gyventojų mokesčių Latvijoje vidutinis atlygis „į rankas“ yra mažesnis nei Lietuvoje – siekia 770 eurų. Tad Rygoje, tikėtina, didesnė gyventojų dalis negauna oriai pragyventi reikalingų pajamų.


Geriausia situacija iš Baltijos šalių sostinių yra Estijoje: čia vidutinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius svyruoja apie 1 200 eurų, nors pragyventi apskaičiuota suma siekia iki 1 070 eurų. Žodžiu, estai užtikrintai orientuojasi į skandinavišką gyvenimo lygio (ir atlyginimų) modelį, už savęs palikdami ir lietuvius, ir latvius.


Nors sąlygų mokėti didesnes algas ir pensijas mūsų šalyje yra, antraip kaip paaiškinti tokį paradoksą: Lietuvoje bendrojo vidaus produkto (BVP) vienam žmogui tenka 26 217 eurų, Estijoje – 25 642 eurai, Latvijoje – 22 491 euras, tačiau iš sukurto gėrio mums tenka mažiausiai.

REKLAMA


Plačiau šia tema – rubrikoje „Lietuvoje“.


Šiandienos aktualijos: pensijų priemokos, aukštos kainos ir kiek kainuoja orus gyvenimas Vilniuje


Aukštos kainos – akcijų medžiotojo žvilgsniu?


Kai buvo rengiamasi įvesti eurą, vienas iš argumentų buvo tas, kad tuomet bus lengviau palyginti kainas. Išties nuo to laiko kainų lyginimas eurais tapo populiariu užsiėmimu, visgi dėl lyginimo kainos nė kiek „nepasitaisė“. Dabartinė valdžia taip pat užgulė kainų klausimą, neseniai paskelbė ir mums visiems aktualaus tyrimo rezultatus.


Teodora RAŠIMAITĖ


Teisingumo ministerijos ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos užsakymu buvo atliktas maisto prekių kainų palyginimo tyrimas. Jo metu buvo lyginamos 40 skirtingų maisto prekių kainos 12 Europos Sąjungos (ES) valstybių (Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės ir Airijos) interneto parduotuvėse.
„Matome, kad žmonių kalbos dėl aukštų maisto kainų nėra iš piršto laužtos.


Vienas svarbiausių Vyriausybės uždavinių yra didinti prekybininkų konkurenciją ir apsaugoti gyventojų perkamąją galią, kad kiekvienam asmeniui Lietuvoje pagrindiniai maisto produktai būtų parduodami už prieinamą kainą, o ne taptų prabangos dalyku. Mums svarbu, kad Lietuvos vartotojams maisto prekės būtų prieinamos kaip ir kitų ES valstybių vartotojams“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.


Iš tyrimo rezultatų matyti, kad maisto produktų kainos sparčiai vejasi ES vidurkį: nė už vieną žinomo gamintojo maisto prekę mūsų šalies piliečiai nemoka mažiausios kainos, o kai kuriais atvejais net mokame daugiau nei vidutinę ES šalyse parduodamų tų produktų kainą. Tiesa, nė už vieną prekę iš tų, kurių kainos buvo lygintos, nemokame ir didžiausios kainos.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Ūkis“.


Šiandienos aktualijos: pensijų priemokos, aukštos kainos ir kiek kainuoja orus gyvenimas Vilniuje


Horizonte – pensijos priemokos


Bent minimaliems poreikiams patenkinti reikalingas pajamas mažų socialinio draudimo pensijų gavėjams padidins įteisintos pensijos priemokos, kitąmet iš valstybės biudžeto pareikalausiančios apie 20 mln. eurų. Jų sulauks apie 90 tūkst. socialinio draudimo pensijų gavėjų.


Dr. Antanas PETRAUSKAS


„Sodros“ duomenimis, šių metų gegužę darbinę veiklą tęsė 11,5 proc. senatvės pensijos amžiaus sulaukusių asmenų, arba 0,2 proc. daugiau nei prieš metus. Iš darbo santykių gaunamos pajamos ne vienam iš jų padėjo neįklimpti į skolų liūną. Su šia problema yra susidūręs kas dešimtas mūsų valstybės gyventojas, o bendra išieškomų skolų suma jau siekia daugiau kaip 3,8 mlrd. eurų.


Seimui Šalpos pensijų įstatymą papildžius nauju skyriumi, nustatančiu pensijos priemokų mokėjimą mažas socialinio draudimo pensijas gaunantiems asmenims, nuo kitų metų sausio 1 d. pensijos priemokos bus pradėtos mokėti šiems socialinio draudimo pensijų gavėjams:


1) senatvės pensininkams; 2) netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, netekusiems 60 proc. ar daugiau darbingumo (I ar II invalidumo grupės); 3) netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, netekusiems 45–55 proc. darbingumo (III invalidumo grupės) ir sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus.



1–3 punktuose nurodyti socialinio draudimo pensijų gavėjai teisę į pensijos priemoką įgis tik tuomet, jeigu atitiks šias dvi sąlygas: 1) jų gaunamų socialinio draudimo pensijų, kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas, valstybinių pensijų, užsienio valstybių pensijų (toliau – pensijos) suma bus mažesnė negu 95 proc. minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD);


2) bus deklaravę savo gyvenamąją vietą arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.


Nuo šių metų sausio 1 d. taikomas MVPD lygus 245 eurams, o 95 proc. MVPD sudaro 232,75 euro.


Daugiau informacijos rubrikoje „Aktualu“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)