I. Šimonytė: Galimybių pasą vertiname kaip tarpinį sprendimą iki europinio sertifikato

I. Šimonytė: Galimybių pasą vertiname kaip tarpinį sprendimą iki europinio sertifikato


Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad Galimybių pasas vertinamas kaip tarpinis sprendimas iki atsirandant Europos Sąjungos (ES) numatomam Imuniteto pasui.


„Visą laiką vertiname tai kaip tam tikrą tarpinį sprendimą iki europinio sertifikato, kurio šiaip mintis ir paskirtis yra visiškai kitokia. Jo žaliojo paso pagrindinė mintis ir paskirtis labiausiai susijusi su kelionėmis tarp šalių ir tai reiškia, kad turi būti sistema, kur šalys pripažįsta arba dvišaliu pagrindu, arba daugiašaliu pagrindu“, – žurnalistams Seime pirmadienį sakė I. Šimonytė.


„Čia mes kalbame apie vidinius tikslus, kurie tuo metu, kai epidemiologinė situacija dar neleidžia panaikinti dalies apribojimų, galėtų leisti dalį veiklų vykdyti, taikant tam tikras sąlygas, susijusias su žmonių paskiepijimu arba imuniteto turėjimu persirgus, ar pasitikrinimu, kad žmogus nėra užkrėstas“, – pridūrė premjerė.


Ji nurodė, kad reikia ieškoti tokio sprendinio, kuris, atsiradus europiniam sprendiniui, nebūtų konflikuojantis.

REKLAMA


„Reikia ieškoti tokio sprendinio, kuris, atsiradus europiniam sprendiniui, nebūtų kažkoks konflikuojantis ir nereikėtų visko daryti iš naujo. Kadangi principai labai panašūs, man atrodo, kad to daryti nereikės“, – sakė I. Šimonytė.


Pasak premjerės, realu, kad sprendimą dėl Galimybių paso Vyriausybė priims trečiadienį.


„Šiandien turėtume technines detales suderinti. Savaitgalį žinau, kad kolegos dirbo, visą savaitgalį posėdžiavo ir sprendimų ieškojo. Kadangi šiandien pasitarimą galime gana vėlai organizuoti dėl iškilmingo Seimo posėdžio, veikiausiai posėdį, formalų patvirtinimą, sutarę visas redakcijas ir techninius dalykus, organizuosime bendra tvarka trečiadienį“, – sakė I. Šimonytė.


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį pareiškė, kad, užuot kūrus lietuvišką Galimybių pasą, jam skirtas lėšas būtų galima panaudoti kitoms pagalbos verslui sritims, kadangi, pasak Seimo pirmininkės, jau birželį visoje Europos Sąjungoje turėtų atsirasti bendras Imuniteto pasas.

REKLAMA


Numatoma, kad Galimybių pasas bus elektroninis dokumentas, t. y. asmeniui suteikiamas QR kodas telefone, kuris parodys, jog asmuo yra pasiskiepijęs pagal imunologų reikalavimus, turi neigiamą COVID-19 testo atsakymą arba yra persirgęs koronavirusu ir įgijęs imunitetą pagal infektologų reikalavimus.


I. Šimonytė: tikslinant biudžetą ketinama numatyti lėšų medikų algoms kelti


Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad tikslinant biudžetą šiemet ketinama skirti daugiau lėšų medicinos darbuotojų algoms kelti. Ji taip pat pažymi, kad tikisi, jog šiuo metu vykstančios Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) derybos su profsąjungų atstovais dėl kolektyvinės sutarties sudarymo bus sėkmingos.


„Šiuo metu, kiek žinau, vyksta derybos dėl kolektyvinės sutarties, ir tikiuosi, kad tos derybos bus vaisingos, konstruktyvios ir prasmingos. Dar šiais metais tikslindami biudžetą kalbėjome, kad vis dėlto pagrindinis prioritetas yra atlyginti medikams už didelį krūvį, kurį dabar patiria turbūt labai didelė jų dalis dirbdami COVID-19 fronte. Šiam tikslui tikslinant biudžetą bus numatytos lėšos, kadangi jų papildomai reikės iki metų pabaigos“, – sakė ji žurnalistams pirmadienį.


„Toliau diskusijas dėl bendresnių sprendimų tikriausia reikėtų atidėti tam laikui, kai jau žinosime, kad suvaldėme situaciją iki tam tikros plateau“, – pridūrė I. Šimonytė.


SAM balandžio pradžioje su visomis profesinių sąjungų organizacijomis pradėjo kolektyvines derybas dėl naujos Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)