V. Šapoka: „Lietuvos paštas” turėtų įsivertinti, kokias papildomas paslaugas galėtų teikti

V. Šapoka: „Lietuvos paštas” turėtų įsivertinti, kokias papildomas paslaugas galėtų teikti


Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, jeigu regionuose bazinių paslaugų prieinamumas yra nepakankamas, valstybės valdomas „Lietuvos paštas” turėtų įsivertinti, kokias papildomas bazines paslaugas galėtų teikti.


„Kadangi „Lietuvos paštas” atlieka tam tikras finansines paslaugas, aš manau, kad būtų prasminga įsivertinti, ar negalėtų atlikti kai kurių kitų bazinių paslaugų, kur yra trūkumas, ypač regionuose, ir tokiu būdu būtų tas tinklas išnaudojamas visu pajėgumu, bet tiesiog paimti ir „Lietuvos paštą“ paversti mažmeniniu banku – toks dalykas net teisiškai yra neįmanomas”, – LRT radijui antradienį sakė V. Šapoka.


Jis pakartojo, kad verslo finansavimui reikalinga viena stipri struktūra.


„Kalbant apie verslo finansavimą, ypač inovatyvaus, mums reikalinga viena stipri struktūra, kur vystytųsi, augtų kompetencija, būtų pritraukiami talentingi žmonės ir būtų galima pritraukti net ir privačių investuotojų lėšas tam, kad finansuotume verslą. Aiškumas yra reikalingas prieš imantis žingsnių“, – sakė finansų ministras.

REKLAMA


Pasak V. Šapokos, Europos Komisija teigiamai vertina nacionalinių plėtros įstaigų buvimą, joms suteikiamas ypatingas statusas.


„Tokias įstaigas turime. Jeigu jas konsoliduosime, tai bus žingsnis į priekį. Kalbant apie mažmeninę bankininkystę, yra labai paprastas dalykas – valstybė turės pati įsivertinti, ar tai pelningas verslo projektas. Jei tai labiau socialinę funkciją atliekantis darinys, tokiu atveju kiltų klausimas dėl neteisėtos valstybės pagalbos ir neteisėtos konkurencijos“, – sakė V. Šapoka.


Seimas penktadienį priėmė nutarimą steigti Valstybinį plėtros banką.  


Nutarimu Vyriausybė įpareigojama pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos struktūrinių reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.


Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas Valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)