G. Skaistė: nesinorėtų galvoti, kad prestižinių profesijų atstovai keliaus į šešėlį

G. Skaistė: nesinorėtų galvoti, kad prestižinių profesijų atstovai keliaus į šešėlį


Finansų ministrė Gintarė Skaistė nemano, kad mokesčių reformoje numatyti individualios veiklos pokyčiai gali paskatinti žmones pereiti į šešėlinę ekonomiką. Pasak jos, mokesčių sistema kuriama preziumuojant, kad mokesčių mokėtojai yra sąžiningi, siūlomos papildomos socialinės garantijos, kurios taip pat jiems turėtų būti svarbios.


„Jeigu bandysime tik išnaikinti šešėlį negalvodami apie surenkamas biudžeto pajamas, tai galime nustatyti, kad visi mokesčiai yra nulis, šešėlio nebebus, bet realiai naudos valstybės išlaikymui daug nebūtų. Preziumuojant, kad mokesčių mokėtojai yra sąžiningi, siūlomos papildomos socialinės garantijos, kurios taip pat jiems turėtų būti svarbios ir tas solidarumas su bendruomene, man atrodo, taip pat yra ne paskutinėje vietoje“, – teigė G. Skaistė.


„Esmingesni pokyčiai individualioje veikloje yra siūlomi aukštesnių pajamų gavėjams, ten dominuoja prestižinės profesijos, man nesinorėtų galvoti, kad tokie žmonės galėtų bandyti keliauti į šešėlį“, – pažymėjo ji.


Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

REKLAMA


Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.


Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.


Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)