E. Dobrovolska: norėdamas pakeisti pavardės įrašą dokumente, asmuo privalės deklaruoti tautybę

E. Dobrovolska: norėdamas pakeisti pavardės įrašą dokumente, asmuo privalės deklaruoti tautybę


Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska teigia, kad nuo gegužės 1 d. įsigaliosiantis įstatymas, leidžiantis pavardes oficialiuose dokumentuose rašyti naudojant w, x ir q raides, bus taikomas dviem asmenų grupėms: mišrioms šeimoms bei nelietuvių tautybės Lietuvos Respublikos piliečiams. Ministrė pabrėžia, kad šioms grupėms ketinama taikyti skirtingus reikalavimus.


„Yra dvi grupės Lietuvos piliečių, kam yra taikomas įstatymas. Tai yra ištekėjusios už užsieniečio ir jų vaikai (...) bei nelietuvių tautybės Lietuvos Respublikos piliečiai arba įgiję pilietybę, arba tautinės mažumos“, – trečiadienį po susitikimo su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) vadovu Audriu Antanaičiu žurnalistams teigė E. Dobrovolska.


„Jei kalbame apie mišrias šeimas, puikiai suprantame, kad yra dokumento šaltinis, tarkim, santuokos liudijimas, vyro pasas arba asmens tapatybės kortelė. Jei kalbame apie tautines mažumas, tai yra apie Lietuvos Respublikos piliečius nelietuvių tautybės, tai įstatyme yra numatyta, kad reikalingas tautybės įrašas“, – pridūrė E. Dobrovolska.

REKLAMA


Ministrė pabrėžia, kad leidimas tautinėms mažumoms dokumentuose rašyti w, x ir q raides tik su tautybės įrašu priimtas siekiant išvengti prielaidos dėl asmens tautybės pagal neoficialius dokumentus.


„Įstatyme, kuris yra priimtas ir kurį prezidentas pasirašė, yra numatyta, kad užtenka tautybės įrašo, jei mes kalbame apie tautines mažumas. Būtent su labai aiškiu tikslu, kad atsisakytume prielaidos apie galimai neoficialius dokumentus. Mes kalbame grynai apie tautybės įrašą“, – teigė ministrė.


E. Dobrovolska pabrėžė, kad norint dokumentuose įrašyti lotyniškas raides, asmenims reikės deklaruoti tautybę.


„Teisingumo ministerija taip pat jau paruošė institucijoms įstatymų lydimuosius tekstus dėl tautybės atitinkamai, kad tautybės įrašas gali būti pasirenkamas tik tėvų arba senelių ir atitinkamai negali būti laisvai pasirenkama tautybė“, – kalbėjo ministrė.


Šis aktas turi įsigalioti gegužės 1 dieną.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)