Skaitome atsakingai: nuo skaitmeninės knygos iki elektronikos atliekų

Skaitome atsakingai: nuo skaitmeninės knygos iki elektronikos atliekų


Karantinas paveikė daugelio įpročius – ne išimtis buvo ir bibliotekų lankytojai. Šių įstaigų darbuotojų teigimu, skaitančių elektronines knygas per platformą ibiblioteka.lt vartotojų skaičius padidėjo dvigubai. Bibliotekininkai tikisi, kad šios patirtys paliks pėdsaką ilgam bei primena, kad į šią kultūros įstaigą žmonės kviečiami ne tik dėl knygų, bet iš dalies ir modernių skaitymo technologijų pasekmių. Jau šešti metai šalies bibliotekos dalyvauja Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) inicijuotame projekte „Atsakingas skaitytojas“ – ragina gyventojus saugiai išmesti elektronikos atliekas.


Kviečia saugiai išmesti elektronikos atliekas


„Per karantiną dėl būtinybės riboti kontaktus daugelio namuose susikaupė įvairios nebenaudojamos smulkiosios elektronikos įrangos – pradedant senais, sugedusiais mobiliaisiais telefonais ir baigiant elektriniais virduliais ar elektroniniais žaislais. Ne vienas buvo priverstas rasti sandėliuke vietą senam kompiuteriui ar šaldytuvui, o gal tiesiog nepagalvojo, kad jau laikas atsisveikinti su keletą metų ten laikomais daiktais. Užtai dabar yra gera proga nukeliauti į biblioteką ne tik dėl knygos, bet ir dėl galimybės ten palikti smulkiąsias elektronikos atliekas, įskaitant panaudotas baterijas ir dujošvytes lemputes. Bibliotekininkės, be to, pakvies ir padės užsiregistruoti nemokamam stambiagabaritės elektronikos išvežimui“, – aiškina EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

REKLAMA


Anot L. Jurevičienės, dėl technologijų pažangos ir augančio jų populiarumo bei prieinamumo elektronikos atliekų kiekis auga visame pasaulyje. Pastaruoju metu jos įvardijamos kaip sparčiausiai auganti atliekų kategorija. Dėl to šią tendenciją turėtų lydėti atsakinga elgsena.


Gali tapti toksiškais teršalais


„Elektronikos atliekose priskaičiuojama netoli keturių dešimčių atskirų cheminių elementų, kuriuos galima išgauti perdirbant. Kai kurių šių elementų iškastiniai ištekliai yra riboti. Be to, patekusiose į sąvartynus ar kitur netinkamomis sąlygomis laikomose elektronikos atliekose vykstančios cheminės reakcijos šias atliekas paverčia gamtai ir žmogui toksiškais teršalais. Todėl šių atliekų rūšiavimas tampa viena svarbiausių aplinkosaugos aktualijų visame pasaulyje“, – sako EPA projektų vadovė.


L. Jurevičienės teigimu, šeštus metus kartu su bibliotekomis vykdomas projektas „Atsakingas skaitytojas“ kartu yra ir konkursas bibliotekoms. Sėkmingiausios, daugiausia elektronikos atliekų surinkusios ar jų nemokamą išvežimą užregistravusios projekto dalyvės apdovanojamos skaitytojų mėgstamiausių knygų krepšeliais. Paskatinamos ir aktyviausios šiame konkurse pasirodžiusios bibliotekininkės.

REKLAMA


„Bibliotekininkės yra kultūros darbuotojos, labai dažnai užmezgančios asmenišką, emocinį ryšį su bendravimą vertinančiais skaitytojais. Toks santykis – pats geriausias būdas skleisti aplinkosaugos, atsakingo atliekų rūšiavimo idėjas. Bibliotekininkei už nuoširdų bendravimą dėkingas skaitytojas tokių atliekų rūšiavimą sies su teigiamomis emocijomis, o ne vien tik priverstine pareiga. Tai padeda žingsnis po žingsnio įsitvirtinti geriems įpročiams“, – teigia EPA atstovė.


Turėtume pasitikėti tik įgaliotais surinkėjais


L. Jurevičienė taip pat atkreipia dėmesį, kad per karantiną rinkoje suaktyvėjo licencijų neturintys elektronikos atliekų surinkėjai, kurie iš šių atliekų pasiima tik tai, kas vertingiausia. Visa kita dažniausia patenka į bendrą po rūšiavimo likusių atliekų srautą, skirtą sąvartynams. Irdamos tokios atliekos užteršia dirvožemį, vandenį, orą, padarydamos žalą gamtai bei žmonėms.


„Tik įgalioti elektronikos atliekų surinkėjai bei jų bendrų projektų partneriai užtikrina, kad nebenaudojama elektronikos įranga, baterijos ar dujošvytės lempos bus saugiai perduotos atliekų perdirbėjams, išvengiant žalos aplinkai bei gyventojų sveikatai. Saugiam elektronikos atliekų keliui užtikrinti EPA turi surinkimo tinklą visoje Lietuvoje. Specialius konteinerius galima rasti ne tik bibliotekose, bet ir prekybos centruose ar prie jų, švietimo įstaigose, stambiagabaričių atliekų aikštelėse. Stambiagabarites elektronikos atliekas EPA iš namų ūkių išveža nemokamai – tereikia užpildyti formą svetainėje www.epa.lt (nuoroda „Gyventojams“) arba tiesiog paskambinti telefonu“, – pastebi asociacijos atstovė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)