Kad stiklas spindėtų: keletas svarbių patarimų

Kad stiklas spindėtų: keletas svarbių patarimų


Mūsų namuose paprastai netrūksta stiklo: taurės ir kiti indai, langai, durys, stalviršiai, lentynos... Tinkamai prižiūrimi jie ne tik ilgai tarnaus, bet ir spindės visu savo grožiu.


Eglė VALUŠYTĖ


Langų stiklai


Nors langų priežiūra žiemą – ne pati aktualiausia, bendruosius dalykus žinoti vertėtų. Jei montuojate naujus langus, už jų stiklų nuplovimą ir etikečių bei vadinamųjų tarpinių likučių pašalinimą yra atsakingas statybos rangovas. Pasak įmonės „SKP stiklas“ atstovų, cemento skiedinys ir šarminės medžiagos turi būti nuvalytos nedelsiant, priešingu atveju stiklo paviršius gali būti išėstas ir tapti matinis. Jeigu ant stiklo pateko sandarinimo medžiagų, jas taip pat reikia nedelsiant nuvalyti. Metalo oksidais dengtiems stiklams taikomos specialios valymo instrukcijos: paprasti riebalai gali būti nuvalomi buitinėmis valymo priemonėmis, išskyrus abrazyvines, o atsparūs riebalai, t. y. dažų ar dervos dėmės, lipnūs likučiai, turėtų būti ištirpinti atitinkamais tirpikliais – metilo spiritu, acetonu ar valymo skysčiu – ir tada nuplauti. Tačiau reikia saugoti, kad tirpikliai nepažeistų sandarintų stiklo paketų kraštinių, tarpinių ar kitų organinių dalių.

REKLAMA


Apie kasdienę langų priežiūrą pasakoję įmonės „Etna“ specialistai patarė langų stiklus valyti tik tam skirtomis valymo priemonėmis ar vandens ir muilo tirpalu naudojant minkštas servetėles. Puiki valymo priemonė – vanduo su šiek tiek acto arba citrinų sulčių. Galima naudoti ir indų ploviklį. Nešvarumų ant išorinių stiklų dažniausiai atsiranda lyjant, todėl išorės paviršių apsaugai nuo nešvarumų gamintojai siūlo priemonių, pasižyminčių vadinamuoju drėgmės atstūmimo poveikiu.


Stiklų negalima valyti stipriais šarminiais tirpalais ir rūgštimis, ypač vandenilio fluoridu ar kitomis valymo priemonėmis su fluoru. Šie tirpalai gali sugadinti stiklą. Negalima naudoti ir abrazyvinių medžiagų. Reikėtų vengti braižančių įrankių – peilių, skustuvų peiliukų ir gremžtukų, nes jie gali subraižyti stiklo paviršių. Jeigu jau tenka gremžti stiklą, darykite tai tik viena kryptimi, jokiu būdu ne pirmyn atgal.

REKLAMA


Stiklo indai


Svetainės ValdoPatarimai.lt atstovai stiklinius indus pataria plauti druskos ir acto tirpalu (1 šaukštas druskos ir 2 šaukštai acto – 1 l vandens). Kad blizgėtų, indai skalaujami šaltu vandeniu. Buteliai ir grafinai plaunami ilgu sraigtiniu šepečiu. Jeigu jo neturite, galima naudoti smulkiai suplėšyto laikraščio ir vandens košelę, bulvių lupenas ar tarkius, netgi kruopas. Įdėjus bet kurios iš šių priemonių, indas pakratomas, paskui kruopščiai išskalaujamas švariu vandeniu.


Aliejaus butelius geriausia plauti garstyčių tirpalu (1 šaukštas miltelių – 1 l vandens) ar karštu vandeniu, į kurį įberta truputis kalkių miltelių ir smulkaus smėlio. Tinka ir kavos tirščiai: kelis šaukštelius kavos tirščių įdėkite į butelį, užpilkite trupučiu šilto vandens, pakratykite ir išpilkite. Tada į butelį įberkite geriamosios sodos ir pripilkite vandens. Po 2–3 valandų išskalaukite.


Išplauti indai šluostomi sausa šluoste, kad neliktų vandens dėmių. Bokalams ir plono stiklo stiklinėms reikia dviejų šluosčių: vienos – valyti, kitos – blizginti.


Krištolo priežiūra


Dabar krištolas jau nėra toks populiarus, koks buvo anksčiau, tačiau dažnuose namuose jo gaminių vis dar yra. Krištolas – trapus, todėl jo negalima plauti indaplove ar stipriais plovikliais. Antraip jis gali įskilti, apiblankti. Kad išsaugotumėte ypatingą krištolo spindesį, plaukite jį tik rankiniu būdu. Jeigu indas – sunkus, kad plaudami jo nesudaužytumėte, į plautuvę įklokite plastikines groteles, guminį kilimėlį, sulenktą rankšluostį ar minkšto audinio skiautę. Barmenai pataria skalauti stiklines, taures judinant į viršų ir į apačią šiltame vandenyje.



Pasak ValdoPatarimai.lt atstovų, krištolui valyti tinka tos pačios priemonės, kaip ir stiklo indams, tik šiuo atveju pasitelkiami šepetėliai. Jokiu būdu negalima naudoti šarmų!


Krištolą rekomenduojama plauti šaltu ar drungnu vandeniu, nes nuo karšto vandens krištolas netenka blizgesio ir tamsėja. Į plautuvę šilto vandens įlašinkite 2–3 lašus indų ploviklio arba įberkite geriamosios sodos (2 šaukštai sodos – 1 l vandens). Tinka ir druska su actu (po 1 šaukštelį – 1 l vandens).
Norėdami suteikti krištolui dar daugiau blizgesio, įpilkite į skalavimo vandenį ketvirtį stiklinės borakso, bespalvio acto ar citrinų sulčių.


Dulkes nuo krištolinių sietynų geriausia valyti su antistatinio poveikio šluote, būtinai apsimovus pirštines. Jei krištolo sietynas ne tik dulkinas, derėtų jį išardyti. Jam plauti naudokite specialų ploviklį arba pasigamintą iš amoniako (ketvirtadalis) ir šalto vandens (trys ketvirtadaliai). Tada sietyno dalis nuvalykite sausu skudurėliu. Krištoliniai pakabukai turi daug metalinių dalių, todėl po sąlyčio su vandeniu kyla rūdžių pavojus. Atidžiai nusausinkite visas nuplauto šviestuvo dalis.


Apnašas nuo krištolo ir stiklo indų lengva pašalinti juos pamirkius šiltame acte. Kad actas sušiltų, indą su juo galima šiek tiek pašildyti mikrobangų krosnelėje arba palaikyti karštame vandenyje. Kelias minutes pamirkyti indai išskalaujami ir nušluostomi. Apnašomis padengtą stiklą taip pat galima valyti actu suvilgytu skudurėliu.


O gal užteks šluostės?


Prekyvietėse galima rasti mikropluošto šluosčių stiklui blizginti. Lygus, standus ir švelnus šluostės paviršius skirtas stikliniams paviršiams valyti. Žadama, kad tokia šluostė pašalins riebalus, kalkių nuosėdas ir nepaliks pūkelių, o langai ir veidrodžiai, vazos, taurės bei įrankiai blizgės be jokių papildomų priemonių. Taip pat
specializuotų gaminių prekeiviai siūlo stiklo apsaugos priemones. Teigiama, kad jos apsaugo stiklą nuo dėmių, spalvos pakeitimo, pirštų atspaudų, kalkių ir stiklas tampa lengviau valomas, ilgiau išlieka švarus.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų patarimų rasite žurnale "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)