Medinės terasos grindys: kuo dengti ir kaip prižiūrėti, kad būtų malonu ir žiūrėti, ir liesti

Medinės terasos grindys: kuo dengti ir kaip prižiūrėti, kad būtų malonu ir žiūrėti, ir liesti


Rytinės kavos puodelis, šeimos, draugų susibūrimai terasoje tapo neatsiejamu vasaros ritualu. Todėl šiai erdvei skiriama daug dėmesio – ne tik parenkant baldus, augalus, bet ir įrengiant grindų dangą. Paprastai terasa tampa sodo, kiemo dalimi, todėl itin svarbus natūralumo pojūtis.


Kaip prižiūrėti medinę terasą, kad ir basai kojai būtų malonu, ir akį džiugintų gražus grindų vaizdas, pataria profesionalai.


Viena šeima įsirengė terasą termomedienos lentomis, tačiau per porą metų grindys pakeitė spalvą, pajuodo, tapo nepatrauklios akiai, nemalonios liesti. Meistrai, apžiūrėję terasos grindis, matė vienintelę išeitį: šlifuojant pašalinti seną sluoksnį ir padengti naujai alyva.


„Priežastis buvo aiški – termomedienos grindys buvo padengtos neaiškios kilmės vandens pagrindo dažyve, – sako įmonės „Amžinasis medis“ vadovas Virginijus Kriaučiūnas. – Bandyti situaciją gelbėti ant viršaus dengiant alyvą – netikęs sprendimas. Tad terasos grindis teko restauruoti.“


Medinės terasos grindys – natūralios arba degintos medienos – turi tarnauti kuo ilgiau, neprarasdamos estetinės išvaizdos ir natūralumo pojūčio. Suderinti šiuos reikalavimus, kai terasos grindys yra veikiamos kritulių, saulės ir šalčio, nėra paprasta. Šiuo atveju rekomenduojama atkreipti dėmesį į alyvas mediniams paviršiams. Alyva, skirtingai nuo kitų dangai naudojamų priemonių, leidžia jausti natūralų medžio jaukumą, jo šilumą.

REKLAMA


„Siūlau gerai pagalvoti, o dar geriau – pasitarti su profesionalais, kuo padengti medines terasos grindis, kad kuo ilgiau galėtumėt džiaugtis visais medinių grindų malonumais“, – akcentuoja V. Kriaučiūnas.


Alyvomis galima dengti visų medienos rūšių grindis: jos impregnuoja, saugo nuo oro sąlygų poveikio, gali suteikti spalvų, puikiai tinka periodinei priežiūrai.


Jei terasos įrengiamos saulėtoje pusėje, verta rinktis apsaugą nuo UV spindulių turinčią alyvą, pagamintą aliejaus pagrindu. Tokia alyva – pati atspariausia lauko sąlygomis.


Lauko terasoms daugelis renkasi ne natūralią, o termiškai apdorotą, ilgaamžiškesnę medieną. Tačiau ne visiems patinka natūrali jos spalva. Ši alyva gali ne tik apsaugoti paviršių, bet ir suteikti pageidaujamą spalvą.


„Mes galime pasiūlyti rinktis iš kelių spalvų, kaip, pvz., švelnūs ąžuolo atspalviai, pilki, rudi ir pan., derinant prie fasado, langų rėmų spalvos. Natūralios medienos grindys taip pat gražiai atrodys padengtos skaidria alyva, jas ir prižiūrėti paprasčiau nei spalvotas“, – sako V. Kriaučiūnas.

REKLAMA


Skaičiuojama, kad natūrali, nedengta mediena tarnaus apie 10 metų, o prižiūrima ir padengta kokybiška alyva – 15–20 metų. Norint kuo ilgiau džiaugtis išvaizdžia terasa, kasmet reikia padengti skaidria alyva, kuri padės ilgam išsaugoti spalvą.


Alyvos puoselėja, saugo medieną, suteikia atsparumą vandeniui, leidžia džiaugtis natūraliais paviršiais. Todėl alyvomis dengiamos ne tik terasų, bet ir vidaus patalpų grindys, alyvuojami ir lauko baldai. Alyva gerai susigeria į medį, todėl nėra pavojaus, kad išteps rūbus. Bet viešose erdvėse stovintys suolai yra labiau veikiami oro sąlygų, labiau trinami, todėl juos taip pat būtina kasmet atnaujinti, padengiant skaidria alyva.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)