ES lyderiai pasmerkė Baltarusijos veiksmus bei sutarė dėl galimų sankcijų

ES lyderiai pasmerkė Baltarusijos veiksmus bei sutarė dėl galimų sankcijų


Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, o Bendrijos oro bendroves paragintos vengti Baltarusijos oro erdvės.


Briuselyje vykstančio ES viršūnių susitikimo metu paskelbtame pranešime sakoma, kad Europos Vadovų Taryba griežtai smerkia "Ryanair" lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske 2021 metų gegužės 23 dieną sukeliant pavojų aviacijos saugumui, taip pat Baltarusijos tarnybų įvykdytą žurnalistų Ramano Pratasevičiaus ir Sofijos Sapegos sulaikymą. ES lyderiai reikalauja nedelsiant paleisti abu sulaikytuosius ir užtikrinti jų judėjimo laisvę.


Pranešime nurodoma, kad Bendrija turėtų kuo greičiau apsvarstyti naujas sankcijas Minsko režimui. ES įsikūrusios oro bendrovės raginamos vengti skrydžių Baltarusijos oro erdvėje. ES Taryba raginama imtis būtinų priemonių, kad būtų uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžiai ES oro erdvėje. Taip pat ES lyderiai paragino Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją (ICAO) skubiai ištirti šį "beprecedentį ir nepriimtiną incidentą".

REKLAMA


G.Nausėda: Europos Sąjunga priėmė vieningą atsaką Baltarusijos režimui


Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauja Europos Vadovų Tarybos sesijoje Briuselyje. Pirmoji sesijos diena skirta strateginei diskusijai apie ES ir Rusijos santykius bei ES atsakui Baltarusijos režimo išpuoliui aptarti.


Šalies vadovas Europos lyderius informavo apie sekmadienį įvykusį beprecedentį incidentą tarptautinėje civilinėje aviacijoje, kai Baltarusijos du kariniai vienetai - naikintuvas MIG-29 ir sraigtasparnis MI-24 - priverstinai Minske nutupdė "Ryanair" civilinį lėktuvą, siekiant suimti Baltarusijos žurnalistą, politinį oponentą Romaną Protasevičių.


"Vertiname tai kaip valstybės vadovaujamą teroristinį išpuolį prieš tarptautinę bendruomenę. Šis išpuolis sukėlė pavojų 18 valstybių piliečių gyvybėms. ES reaguoja greitai, griežtai ir siunčia signalą, kad tokie ir panašus pasikėsinimai į ES piliečius nebus toleruojami. Kartu raginame režimą nedelsiant paleisti žurnalistą Romaną Protasevičių ir jo draugę Sofią Sapegą", - teigė Prezidentas.

REKLAMA


Šalies vadovas pasiūlė ir ES priėmė sprendimą inicijuoti nepriklausomą Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos tyrimą, paskelbė Baltarusijos oro erdvę nesaugia, nusprendė Baltarusijos orlaivių nepriimti į ES oro erdvę. "Tarptautinė bendruomenė ėmėsi skubių veiksmų ir rimto atsako režimui, kad panašūs incidentai nepasikartotų", - sakė Prezidentas.


Prezidento nuomone, šis incidentas parodo, kad Baltarusijos režimas yra nenuspėjamas ir pasiruošęs bet kam. Tai - rimtas signalas tarptautinei bendruomenei ir dėl nesaugios Astravo atominės elektrinės. Įgyvendinant praėjusių metų gruodžio mėnesio EVT sprendimus, Europos Komisija turėtų kaip galima greičiau parengti įvertinimą dėl galimų ES priemonių, užkertant kelią nesaugiose atominėse jėgainėse pagamintai elektros energijai pateikti į ES vidaus rinką.


Santykių su Rusija klausimu Prezidentas akcentavo, kad, Rusijos agresyviai laikysenai nesikeičiant, būtina vieninga ir principinga, vertybinėmis nuostatomis pagrįsta ES pozicija.


Šalies vadovas kvietė ES lyderius ne tik tęsti Penkių principų laikymosi Rusijos atžvilgiu politiką, bet ir numatyti papildomas priemones, jei Rusijos veiksmai ir toliau išliks agresyvūs.


J. Bidenas pasmerkė Baltarusijos įvykdytą lėktuvo nutupdymą ir parėmė sankcijas


JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pasmerkė Baltarusiją dėl „piktinančio“ priverstinio iš Graikijos į Lietuvą skridusio lėktuvo nutupdymo Minske ir lėktuvu skridusio disidento žurnalisto Ramano Pratasevičiaus suėmimo.



„Šis bjaurus incidentas ir vaizdo įrašas, kurį, atrodo, per prievartą, padarė R. Pratasevičius, yra gėdingi išpuoliai tiek prieš kitokias politines pažiūras, tiek prieš spaudos laisvę“, – sakė J. Bidenas po to, kai Baltarusijos transliuotojas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R. Pratasevičius „prisipažįsta“ dėl kaltinimų organizavus masinius protestus.


„Džiaugiuosi, kad ES paragino įvesti tikslinių ekonominių sankcijų, imtis kitų priemonių ir paprašė mano komandos parengti tinkamas galimybes, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – pranešime teigė JAV prezidentas.


Baltarusijos valstybinės televizijos paskelbtame vaizdo įraše R. Pratasevičius, kuriam gali grėsti iki 15 metų nelaisvės, teigė, kad su juo buvo elgtasi „pagal visus įstatymus“, nors ant jo kaktos matyti tamsios mėlynės.


„JAV prisijungia prie jo paleidimo reikalaujančių valstybių visame pasaulyje, taip pat reikalauja paleisti dar šimtus politinių kalinių, kurie buvo neteisėtai sulaikyti Aliaksandro Lukašenkos režimo“, – teigė J. Bidenas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)