JAV perspėjo Baltarusiją ko imsis, jei nebus paleisti politiniai kaliniai

JAV perspėjo Baltarusiją ko imsis, jei nebus paleisti politiniai kaliniai


Jungtinės Valstijos perspėjo Baltarusiją galinčios vėl įvesti sankcijas devynios valstybinėms bendrovėms, jei Minskas iš kalėjimų nepaleis žmonių, suimtų per taikius prodemokratiškus protestus.


JAV uždraudė sandorius su šiomis naftos, chemijos ir kitų pramonės šakų įmonėmis, įskaitant „Belneftechim“, po 2006 m. rinkimų, kurie taip pat buvo laikomi suklastotais nelegitimaus prezidento Aliaksandro Lukašenkos naudai.


Tiesa, 2015 m. Iždo departamentas nuo 2015 m. dėl pasiektos pažangos taiko sankcijų išimtis, tačiau prezidento Joe Bideno administracija tvirtino, kad, nesiimant tolesnių veiksmų, licencijos nebus pratęstos po balandžio 24 d., kuomet jos baigs galioti.


„Apgailestaudami sakome, kad žmogaus teisių padėtis pablogėjo ir dabar yra blogiausia nepriklausomos Baltarusijos istorijoje, o šiuo metu sulaikyta daugiau nei 300 politinių kalinių“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.


„Šis žingsnis yra atšaukiamas, – apie sankcijų išimčių licencijas kalbėjo N. Price'as. – Raginame Baltarusijos valdžią imtis veiksmų, kurie leistų mums tai padaryti – paleisti visus politinius kalinius.“

REKLAMA


Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas A. Lukašenka susidūrė su didžiausiu iššūkiu iki šiol, kuomet po rugpjūtį vykusių rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarai pripažino suklastotais, šalyje prasidėjo masiniai protestai.


J. Bidenas reiškė solidarumą su Baltarusijos protestuotojais, įskaitant opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają, kuri netrukus po prezidento rinkimų pasitraukė į Lietuvą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)