Čerpės – ir gražu, ir stilinga

Čerpės – ir gražu, ir stilinga


Architektai neleistų meluoti: stogas nulemia statinio stilių. Čerpės – geras pasirinkimas namo, pavėsinės ar terasos stogui. Šįkart pakalbėsime apie tai, kaip patiems taisyklingai uždengti stogą čerpėmis.


Saulius Barasa


Čerpių formų yra labai įvairių. Ką rinktis, diktuoja stogo nuolydis ir jūsų skonis. Kiekvienam čerpių tipui reikiamas grebėstų (kartelių, kalamų skersai gegnių) žingsnis būna nurodytas techniniame čerpių aprašyme. Paprastai pardavėjai kartu su pagrindine danga komplektuoja papildomus čerpių stogo elementus.


Vis dar manoma, kad čerpių trūkumas yra jų svoris, kad tai didina stogo konstrukcijų iš medienos išeigą. Tai mitas. Gegnės turi atlaikyti ne tik stogo dangos svorį, bet ir vėjo, sniego apkrovas. Nelygu čerpių tipas, 1 kv. m stogo dangos gali sverti 40–60 kg.


Pirmiausia apskaičiuokite medžiagų sąnaudas ir nusipirkite tai, ko reikia. Stogo sistemoje numatyta, kad įvairios detalės ir tvirtinamieji elementai patikimai veiktų kartu. Pirkite vieno gamintojo medžiagas. Tik tuo atveju eilinės, kraštinės bei kraigo čerpės, užtvaros nuo paukščių, sandarinimo juostos, papildomos montavimo ir tvirtinimo detalės bei specialūs apsaugos elementai derės vienas su kitu.

REKLAMA


Čerpių dangai montuoti reikės benzininio arba rankinio pjūklo, peilio, ruletės, plaktuko, suktuko. Tarpikliui ir kai kuriems sandarikliams tvirtinti prireiks kabių. Taip pat gali prireikti kampinio šlifuoklio su deimantiniu šlifavimo disku, 5 mm grąžto su karbido antgaliu papildomoms kiaurymėms pragręžti.


Jei planuojate savarankiškai dengti stogą, itin atidžiai išklokite paklotą, sumontuokite apatinį stogo kraštą pagal priekines lentas, sandarinkite pralaidas, sutvirtinkite įlinkimus ir sandūras su sienomis, pritvirtinkite papildomus stogo elementus.


Sandarumo garantas–paklotas


Dažniausiai paklotas klojamas horizontaliai ant gegnių ir tvirtinamas stoginėmis vinimis arba kabėmis. Tuo pat metu ant pakloto išilgai gegnių tvirtinamos ventiliacinės 22 x 50 mm lentjuostės. Pradėkite nuo šlaito apatinio krašto, palikdami galimybę nutekėti vandeniui nuo pakloto paviršiaus. Paklotas visada turi gerokai išlįsti už išorinių sienų ribų. Jo dalys sujungiamos užleidžiant vieną ant kitos mažiausiai 150 mm tiek horizontaliose, tiek vertikaliose sandūrose. Išilginiai sandūriniai sujungimai daromi gegnių vietose.

REKLAMA


Ant stoginio kraigo abu susiduriančių šlaitų paklotus klokite per kraigą. Galite rinktis ir kitą būdą: patempkite kiekvieno šlaito paklotą iki kraigo ir užbaikite hidroizoliacijos sluoksnį viena drobe, einančia link kraigo, užleisdami ant abiejų šlaitų paklotų. Kruopščiai sumontuotas paklotas užtikrina čerpių stogo atsparumą vandeniui.

Grebėstai – konstrukcijos pagrindas


Ant ventiliacinių lentjuosčių skersai tvirtinkite grebėstų lenteles pagal grebėstų žingsnių skaičių, atsižvelgdami į šlaito dydį. Aukščiausio grebėsto viršutinio krašto atstumas nuo kraigo svyruoja 20–40 mm (tai lemia stogo nuolydis). Montuodami pačią aukščiausią grebėsto lentjuostę įsitikinkite, kad kraigo čerpės uždengia viršutinės šlaito čerpės vinies skylę. Esant nuožulniam šlaitui pasirūpinkite, kad viršutinė lentjuostė būtų įtaisyta kuo arčiau kraigo.


Grebėstams išlyginti naudokite kaiščius (plastikinius arba pasidarykite medinius), kurie montuojami tarp grebėstų ir ventiliacinių tašelių. Ant apatinės lentjuostės pritvirtinkite aukštinimo lentjuostę, kad išlaikytų šlaito čerpes tame pačiame lygyje. Aukštinimo lentjuostę tvirtinkite ant apatinės grebėsto lentjuostės taip, kad ji būtų tiksliai už apatinės čerpės paaukštinimo.


Žemiausia čerpių eilė turi išsikišti už karnizo lentos maždaug 40 mm. Likęs šlaitas dalijamas per pusę atstumais taip, kad tarpas tarp grebėsto lentjuosčių neviršytų naudingojo ilgio esant nustatytam stogo nuolydžiui. Atstumą tarp grebėsto lentjuosčių visada skaičiuokite nuo vienos iki kitos lentjuostės viršutinių kraštų.



Nepamirškite sumontuoti papildomo tašelio saugumo elementams (užtvarai nuo sniego bei apžvalgos aikštelėms) pritvirtinti. Jis montuojamas tarp dviejų grebėstų eilių. Tašas užtvarai nuo sniego montuojamas šlaito apačioje tarp trečios ir ketvirtos čerpių eilių, tašas stogo aikštelei – virš dūmtraukio.


Kaip kloti čerpes


Čerpes kloti lengviau, kai čerpės ant stogo šlaito išdėstomos tolygiai. Užkelkite čerpes ant stogo ir paskirstykite nedidelėmis krūvelėmis po visą stogo šlaitą. Krūveles po 6 čerpes išdėstykite kas 90 cm viena nuo kitos. Taip sumažinsite darbo krūvį ir čerpes klosite sparčiau.


Pradėkite kloti nuo apatinio karnizo. Judėkite iš dešinės viršutinio kairiojo kampo link. Pradžioje klojama visa apatinė čerpių eilė ir tikrinamas ilgis tarp frontono karnizų. Žemiausiai esančią čerpių eilę prikalkite stoginėms čerpėms skirtomis vinimis arba prisukite tam skirtais medsraigčiais. Tolesnė eilė gali būti klojama čerpes dedant pakaitomis, kaip mūrijant plytų sieną, arba klojant lygiai vieną už kitos (atsižvelgiant į gamintojų rekomendacijas).


Be apatinio karnizo, pritvirtinkite ir kraštinės frontono karnizų čerpes, taip pat čerpes, esančias šalia išlenkimų, šlaito kraštuose ir šalia pralaidų. Jei stogo nuolydis didesnis kaip 45° arba pastatas pastatytas labai vėjuotoje vietovėje, tvirtinkite kas šeštą čerpę taip, kad pritvirtintų čerpių eilės driektųsi įstrižai. Jei stogo nuolydis didesnis kaip 60°, vinimis ar medsraigčiais tvirtinamos visos čerpės.


Sandarinant kraigą ir įlinkimą čerpių paviršius turi būti švarus ir sausas. Kraiginės čerpės tvirtinamos vinimis, sraigtais arba specialiais kraiginių čerpių laikikliais. Galinės čerpės tvirtinamos specialiais sraigtais arba stoginių čerpių vinimis.

REKLAMA


Pabaigoje sumontuokite tokius stogo saugos elementus kaip stogo tilteliai, sniego gaudytuvai, laipteliai ar sieniniai laipteliai.


Kad čerpių stogas gerai funkcionuotų


Čerpių stogą profilaktiškai tikrinkite kasmet. Šiukšles nuo čerpių šalinkite mechaniniu būdu – šepečiu arba vandens čiurkšle. Valyti pradedama nuo kraigo link apačios. Itin kruopščiai valykite išlenktas vietas. Pabaigoje išvalykite lietaus kanalizacijos sistemą ir patikrinkite, kaip ji veikia.


Lietuviškos žiemos vis šiltesnės, gausaus sniego tikimybė reta. Tačiau susidariusi didelė sniego apkrova gali pažeisti stogo dangą. Valant sniegą dėmesį reikia atkreipti į išlinkimus ir sniego susikaupimo vietas. Ant stogo palikite ne didesnį kaip 15 cm sniego sluoksnį.


Kasmet patikrinkite stogo apsauginius įtaisus ir pralaidas. Tai yra santechnikos pralaidos ir jų plastikiniai elementai, stogo liukas ir tai, kas yra aplink jį, pralaidų skardiniai elementai, priežiūros aikštelės, sniego gaudytuvai, šlaito laiptai ir po jais esančios čerpės. Prireikus atnaujinkite pažeistas detales, o sudužusias čerpes pakeiskite.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)